Alidor: Overgrootvader in de kijker gezet

Pieter Verhoye gaat voor authenticiteit. © Ronny Neirinck
Bert Vanden Berghe

Pieter Verhoye (24) heeft al zijn hele leven een sterke affiniteit met de horeca. Toen hij een eigen gin uitdokterde, die terugging naar de basis, kwam hij terecht bij zijn overleden overgrootvader Alidor. Authenticiteit is dan ook het sleutelwoord in het verhaal van deze kersverse gin.

Pieter Verhoye uit Meulebeke valt onder de categorie jong, ambitieus en (no pun intended) nuchter. “Ik wist al vrij snel dat ik iets wilde doen in de horeca”, aldus Pieter. Hij volgde hotelschool aan Ter Duinen in Koksijde en later nog hotelmanagement. Pieter werkte onder meer in het sterrenrestaurant Boury en zelfs in het Sheraton-hotel in Tenerife. Tot juli werkte hij voor cateringdienst Ma Kwizien in Tielt.

Toen zijn goede vriend Mattias Maertens het nieuwe restaurant M Bistro in Nieuwpoort opstartte, ging Pieter mee in dat verhaal. Mattias had een gelijkaardig parcours achter de rug: hij volgde ook les in Ter Duinen en werkte ook bij Boury in Roeselare. Elke dag de oversteek wagen naar Nieuwpoort, doet Pieter naar eigen zeggen graag. “Als kind gingen we vaak naar de kust en vandaag is het zowat mijn tweede thuis geworden.” Dat hij verhuist naar het bureau op zijn vorig werk naar de keuken van zijn huidige job, juicht hij alleen maar toe.

Zure smaken

“Ik hou best wel van citrus in de keuken, van de fris zure smaken”, aldus Pieter. “Ik dronk al eens graag een gin, gaande van een Bombay tot een Hendrick’s.” Zo kreeg hij het idee om een eigen gin op de markt te brengen. Daarbij ging hij niet over één nacht ijs. Hij werkte zorgvuldig aan een recept en kwam online bij Bas van Ostaden terecht, die in Ruiselede een ministokerij heeft. “In februari zaten we samen en hij was gefascineerd door mijn verhaal. Bas is iemand die vol passie zit en gelooft in zijn producten. Dat hij met pure en biologische producten werkt, kon ik alleen maar blij om zijn. Vanaf toen is het vrij snel gegaan.” De twee bekeken het originele recept en gingen aan de slag. “Ik wilde vooral met veel citrus werken. Veel stokers kiezen voor een aparte invalshoek of opvallend ingrediënt. Ik wilde terug naar de basis en verder werken op citrus, aangevuld met klassieke kruiden uit de keuken zoals wilde tijm, wilde laurier en basilicum. Er zitten maar liefst 25 botanicals in de gin.

Na een zestal testen hadden Pieter en Bas het finale recept beet, dat uiteindelijk niet veel afweek van het origineel. Begin augustus werden de flessen gevuld. “Oorspronkelijk bevatte de gin een alcoholpercentage van 40 procent, dat we stelselmatig hebben opgekrikt tot 44 procent om zo de smaak tot zijn volste recht te laten komen.”

Klassiek en authentiek

Pieter wist duidelijk wat hij wilde, ook voor de vormgeving. “De naam Alidor verwijst naar mijn overgrootvader. Het straalt iets klassieks, authentieks en familiaals uit.” Alidor Vandeginste werd geboren begin vorige eeuw en had jarenlang zijn eigen café Prins Albert op ‘t Hooge in Kachtem. “Hij is zowat de enige die met de horeca vertrouwd is in de familie.” Als eerbetoon aan zijn overgrootvader gaf hij de gin niet alleen de naam Alidor, maar werd er ook hoppe in verwerkt, een knipoog naar het café. Voor het logo klopte hij aan bij het bedrijf Comma merkenmarketeers uit Zedelgem. “Ik ben heel blij met het resultaat, dat in het verlengde ligt van de sfeer die het product uitstraalt.” Ook de fles is vrij uniek en ademt de tijd van toen uit. Het is immers een glazen jeneverfles geworden, met daarop de beeltenis van zijn overgrootvader. Pieter ging verstandig om met zijn budget en dokterde op voorhand een uitgebreid plan uit. “Al helpt het wel dat mijn schoonbroer en zus boekhouders zijn”, glimlacht hij.

Pieter Verhoye.
Pieter Verhoye.© Ronny neirinck

De chef-kok focust zich momenteel op de horeca als het over de verdeling gaat van zijn gin. Naast enkele restaurants, zoals M Bistro en ook Boury, vindt de fles ook zijn weg naar enkele winkels in de buurt. “De reacties zijn geweldig. In M Bistro hebben we op een maand tijd al meer dan 40 flessen verkocht, aan mensen die hem daar geproefd hebben.” Pieter focust daarom vooral op de horeca, op termijn kan er ook ingezet worden op verkooppunten zoals drankenhandels. Hoe dan ook is het geloof in ‘zijn’ Alidor groot. “Zonder reclame te maken was de eerste batch van 500 flessen al snel uitverkocht.” Eén van de eerste flessen schonk hij aan zijn grootmoeder, de dochter van Alidor. Niet verwonderlijk dat er daar ook tranen mee gemoeid waren.

Toekomstplannen

Leuk detail: Pieter wil straks events aandoen met een heuse Alidor-bar, voorlopig met gin en een Alidor-cocktail. Later wil hij dit nog uitbreiden met hapjes en maaltijden. De mobiele bar, die hij daarvoor gebruikt, werd gemaakt door zijn… grootvader, de schoonzoon van Alidor dus. “Hij is tachtig jaar oud en heeft altijd met hout gewerkt. Ik had online een plannetje gevonden voor een bar en toen ik het hem voorlegde, ging hij meteen aan de slag. Drie dagen later was het al af. Hij heeft echt dag en nacht gewerkt. En trots dat hij was. En ik ook. Elke keer als hij binnenkomt, gaat hij toch nog altijd een kijkje nemen.” (lacht)

Pieter steekt niet onder stoelen of banken dat het verhaal niet stopt bij Alidor. Hij droomt er immers van om zelf in de cateringssector te stappen, waarbij een gin als Alidor niet het enige is binnen zijn gamma. “Het is wel nog te vroeg om aan een tweede gin te denken, omdat ik me eerst concentreer op het in de markt zetten van Alidor. Maar ik sluit niets uit. Ik ben misschien laat begonnen met het maken van een gin, maar ik geloof oprecht dat er altijd ruimte is voor iets kwalitatiefs in de markt.

Perfect serve

Alidor: Overgrootvader in de kijker gezet
© RN KRANT VAN WEST-VLAANDEREN

Alidor serveer je het best met de klassieke Britse tonic van Franklin & Sons, met daarbij een limoenblaadje en limoenschijfje. Citroengras is ook een optie. Je kan de gin ook puur drinken als digestief, bijvoorbeeld door hem even in de diepvries te steken.

Alidor: Overgrootvader in de kijker gezet

Ontdek alle West-Vlaamse gins op www.kw.be/gin