Martin Coene geniet nog na van de recordverkoop van twee flessen whisky aan 93.000 euro per stuk: “Aanbiedingen voor topwhisky’s lopen nu vlot binnen”

Martin Coene heeft, na de oudste whisky ooit, nog enkele toppertjes in huis. De Gordon & MacPhail from Milton Duff van 1986 (links) is 2.500 euro waard en al verkocht, de Glennturret van 1991 moet dan weer 1.500 euro kosten. © JOKE COUVREUR
Philippe Verhaest

Dat Martin Coene ooit twee flessen van een tachtig jaar oude single malt Scotch Whiskey – de oudste ter wereld – zou verkopen, had hij ook zelf nooit durven dromen. Pas begin oktober startte de Moorselenaar met een fysieke winkel, nu mocht hij twee flessen van liefst 93.000 euro per stuk aan de man brengen. “In amper een uur tijd had ik twee kopers”, glundert hij. “En nu krijg ik regelmatig aanbiedingen om whisky’s uit het duurdere segment te verkopen. Deze transactie heeft me blijkbaar op de kaart gezet.”

Martin Coene (61) rolde eerder toevallig de wondere whiskywereld binnen. “Zo’n twintig jaar geleden trok ik met een vriend naar een whisky- en sigarendiner”, opent hij zijn verhaal. “Ik was meteen verkocht. Tot dan waagde ik me hoogstens aan een whisky-cola of een eenvoudige Johnnie Walker, maar die avond ging er een compleet nieuwe wereld voor me open.”

Martin sloeg aan het verzamelen en legde zich toe op alles wat het Schotse merk Bruidladdich op de markt bracht. “Gaandeweg evolueerde ik van een liefhebber naar een kenner. Al moet ik toegeven dat ik nog elke dag bijleer. Mijn Bruidladdich-collectie telt nu enkele honderden flessen. En ja, die zijn wel iets waard, maar ik doe ze nooit van de hand. De emotionele waarde is onbetaalbaar voor me.”

Internationale klanten

Martin, die lid is van whiskyclubs in Kuurne, Lichtervelde en Roeselare, is van mening dat de whiskywereld je nooit kan vervelen. “Eigenlijk is het eenvoudig: elke distilleerderij en fles is anders. De voorbije twee decennia heb ik veel geproefd én gelezen. Whisky beperkt zich al lang niet meer tot de traditionele landen Schotland en Ierland. Je vindt de godendrank ook in Japan, Australië, Zweden, Frankrijk… maar ook in eigen land en zelfs in Taiwan. De verscheidenheid is enorm.”

Dit hele verhaal heeft me op de internationale whiskykaart gezet

Het idee voor een eigen winkel rijpte toen Martin, samen met enkele whiskyvrienden, de whiskyshop Sint-Antonius in Werken uitbaatte. “Een viertal jaar geleden overleed de eigenaar, maar we wilden zijn levenswerk niet verloren laten gaan. Ik haalde best veel voldoening uit mensen wegwijs maken tussen de vele whisky’s. Waarom het dan niet volledig zelf doen…”

Zo zag in 2018 de webshop van Top Malts het levenslicht. “Die draaide steeds beter en mensen kwamen ook bij me thuis langs om hun bestelling op te halen of om whisky’s te proeven. De vraag naar een fysiek verkooppunt werd steeds groter en daarom opende ik begin oktober een eigen winkel, hier in de Rozenstraat in Moorsele. Daarmee maak ik ook een droom waar. Het is mijn missie om mensen te tonen hoe divers de whiskywereld is.”

Martin heeft erg laagdrempelige whisky’s van om en bij de 25 euro in zijn gamma, maar biedt ook flessen van enkele duizenden euro’s aan. “Meestal beginnen mensen met een instapmodel”, glimlacht hij. “Hoe meer ze ervan kennen, hoe dieper ze durven gaan. Een whisky hoeft ook niet per se erg duur te zijn om lekker te zijn. Ik heb één gouden regel: hier breng ik enkel topkwaliteit aan de man, wat de prijs ook mag zijn.”

Top Malts bereikt niet enkel de Moorselenaar. “Verre van, zelfs”, lacht Martin. “Via de webshop vinden mensen uit bijvoorbeeld de Verenigde Staten, Duitsland, Nederland en Frankrijk me. China is dan weer een grote groeimarkt, daar wordt whisky steeds populairder. Voor mij is het een uit de hand gelopen hobby, maar wel eentje waarmee ik veel mensen gelukkig kan maken.”

Goeie belegging

Dat hij nu twee flessen van de oudste whisky ter wereld kon verkopen, daar staat Martin ook zelf van te kijken. Het gaat om Glenlivet Gordon & MacPhail Generations 80 Years, die op 3 februari 1940 bij distilleerderij Glenlivet op vat gestoken werd. Er zijn amper 250 flessen in omloop, waarvan vier in België. “Twee zijn dus bij mij terecht gekomen”, zegt Martin. “Nooit eerder bleef een whisky zo lang op vaten rusten.”

De Glenlivet Gordon & MacPhail Generations 80 Years ging twee keer voor 93.000 euro over Martins toonbank.
De Glenlivet Gordon & MacPhail Generations 80 Years ging twee keer voor 93.000 euro over Martins toonbank. © GF

“De invoerder contacteerde me met de vraag of ik interesse had. Ik ben toen meteen op zoek gegaan naar potentiële kopers en na een uur had ik al enkele klanten beet. Uiteindelijk zijn de twee flessen naar Antwerpen en Limburg verhuisd, maar ik betwijfel of ze ooit gekraakt zullen worden. Dergelijke zeldzame kleinoden worden meestal als belegging gekocht en belanden ergens in een kluis.”

De whisky in kwestie heeft een alcoholpercentage van 44,9 procent en beantwoordt zo aan de vereiste om minstens 40 procent zwaar te zijn. Met 93.000 euro per fles zijn de kleinoden niet de duurste uit de reeks. De eerste fles werd in Hong Kong geveild voor liefst 165.000 euro. “Eerlijk? Ik sta zelf ook te duizelen van het enorme bedrag. In Duitsland werden dan weer bedragen rond de 120.000 euro neergeteld. Hoe ze smaakt, weet ik niet. Maar dat het om een absolute topper gaat, staat buiten kijf.”

De duurste whisky is het echter niet. In 2019 ging de Macallan 1926, een zestig jaar oude whisky die in 1986 gebotteld werd, voor liefst 1,7 miljoen euro onder de veilinghamer.

Voor Martin en Top Malts is de recordverkoop prachtige publiciteit. “Sindsdien krijg ik regelmatig leuke aanbiedingen van invoerders die me whisky’s uit het duurdere segment aanprijzen. Het hele verhaal heeft me in één klap op de internationale whiskymarkt gezet, maar ik wil een zo breed mogelijk publiek aanspreken. Ook wie pas in whisky geïnteresseerd, is bij mij meer dan welkom. We zien dat steeds meer jonge mensen en vrouwen whisky ontdekken. De toekomst oogt dus rooskleurig.”

www.topmalts.be