“We wilden altijd al het familiebedrijf verderzetten”: Bart en Judy van de Schuifdamhoeve in Booitshoeke zetten in op biolandbouw en hoevetoerisme

Boer Bart en Judy en het pasgeboren kalfje van één dag oud. © MVO
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Toen boer Bart Sys (41) en zijn wederhelft Judy Ros (40) in 2015 de boerderij van Bart zijn ouders overnamen, had hij een duidelijke toekomststrategie voor de Schuifdamhoeve in Booitshoeke bij Veurne uitgestippeld. Zo’n tien jaar later blijken zijn plannen geen loze woorden. De Schuifdamhoeve is een circulaire zelfredzame boerderij met een biolabel. Op het Hoeveterras kunnen locals en mensen die de streek verkennen even verpozen en proeven van huisgemaakte hoeveproducten in een groene, landelijke setting.

Bart is de vierde generatie van de Schuifdamhoeve, die in 1922 werd opgericht door zijn overgrootouders. “Hoewel ik bouwkunde heb gestudeerd en negen jaar in die sector heb gewerkt, had ik altijd de intentie om het familiebedrijf verder te zetten”, steekt Bart van wal. “Wel moest ik Judy overtuigen om ook die stap te zetten, want louter de boerderij runnen zag ze niet zo zitten. We vonden een mooi compromis door de boerderij te verbreden met het Hoeveterras. Daarvoor hebben we in 2016 de voormalige varkensstal compleet gerenoveerd en omgebouwd tot ons Hoevewinkeltje, met als annex een binnenruimte waar plaats is voor 60 mensen en een gloednieuwe speelschuur met tipitent, go-carts, tractors… voor kinderen wanneer het slecht weer is.”

Zelfgemaakt

Judy heeft zich die beslissing nog geen moment beklaagd, hoewel het keihard werken is, want ze combineert haar passie voor het hoevetoerisme nog met een voltijdse job als bediende. “We maken écht alles zelf”, zegt ze trots.

“Je vindt hier een knooppunt van verschillende fietsroutes”

“Ons hoeve-ijs in zeven verschillende smaken maken we met de biomelk van onze eigen koeien. Dat serveren we met succes op de picknickbanken op ons terras, net als milkshakes, yoghurt met vers fruit, plattekaastaart met aardbeien, chocomousse, pannenkoeken, onze hamburgers, ham en paté van onze eigen dieren… Op de kaart staan ook biosappen van onze buur Frambiosa y besos en streekbieren van brouwerijen Jus de Mer en De Plukker, kazen van het Land van Melk en Honing en het Keiems Bloempje uit Diksmuide. Ook onze picknickmanden vol streekproducten zijn een succes. Als mensen twee dagen vooraf hun mand bestellen, kunnen ze hier ter plaatse picknicken aan onze picknicktafels of de mand meenemen tijdens hun fietstocht door de regio. Onze ligging is op dat vlak ideaal: je vindt hier een knooppunt van verschillende fietsroutes. Om het voor de kinderen nog leuker te maken, sturen we hen op pad in Booitshoeke met ons concept ‘Boer Barts Speurtocht’. We hebben hier ook een speelweide met speeltuintje, een blotevoetenpad, cavia’s, konijntjes en pony’s…”

Biolabel

Toen Bart de ouderlijke boerderij overnam, wilde hij het op zijn eigen manier doen.

“Mijn ouders hadden toen 180 zeugen en 50 of 60 melkkoeien, maar ik wilde geen varkensboer zijn. We hebben de bedrijfsvoering in 2016 herbekeken en ons meteen toegespitst op een biologische aanpak met een gemengd bedrijf met akkerbouw en melkvee. We hebben nu 95 melkkoeien en we doen aan biologische akkerteelt met voornamelijk gras en klaver. Op een derde daarvan grazen de koeien zelf, de overige twee derden worden gemaaid om een wintervoorraad aan te leggen. Zo halen we een goede opbrengst zonder externe meststoffen toe te voegen. Onze triticale graanteelt (een winterharde tarweachtige graansoort, red.) vullen we aan met veldbonen, een vlinderbloemig gewas dat voor stikstof zorgt. Zo hoeven we geen soja aan te kopen. Op een kleine oppervlakte telen we ook voederbieten om onze koeien gezond te houden. In 2019 hebben we een nieuwe serrestal gebouwd. Dat was een specifieke keuze, zodat onze koeien licht, lucht en liefde krijgen. Ze zitten in deze vrijloopstal net alsof ze buiten zitten. Daar kunnen ze hun natuurlijke gedrag vertonen. Er zijn geen ligboxen, ze liggen op stro of houtsnippers. Dat maakt dat onze koeien tot anderhalf jaar langer kunnen leven: in plaats van vijf jaar kan dat zelfs zeven jaar zijn”, klinkt het.

“Onze koeien beschikken over zo’n 12 m² oppervlakte, zowat het dubbele van een gewone stal. We kochten ook een gesofisticeerde melkrobot die de koeien automatisch melkt. De koeien zijn uitgerust met een halsband met sensor en gaan spontaan naar de robot. Zo ontstaat er geen druk op hun uiers en kunnen ze op het gepaste moment de hoeveelheid melk leveren. Sinds 2017 draagt onze boerderij het biolabel. Dat houdt in dat we geen scheikundige meststoffen gebruiken bij de voederteelt, geen chemische middelen inzetten bij onkruidbestrijding en onze dieren geen preventieve geneesmiddelen krijgen.”

Rondleidingen

Judy en Bart beseffen dat je je moet onderscheiden als landbouwbedrijf om mee te kunnen, maar ook dat hun boerderij moet passen in de samenleving. “Daar hoort een sociale tak bij. Daarom organiseren we ook rondleidingen voor groepen, families, scholen, kampjes… waarbij we het boerderijleven uitleggen.”

Het Hoeveterras van de Schuifdamhoeve, Pervijzestraat 6 in Booitshoeke, is tot en met woensdag 30 augustus elke dag open van 11 tot 18 uur. Gesloten op donderdag en vrijdag. Info: www.bijboerbart.be.

Lees meer over: