Varkenshoeve Klein Gistelgoed in Izegem zou graag met groene energie gaan werken en stapt daarom als eerste in onze provincie in het project ‘Zonneboeren’. Concreet gaan kweker Christophe Decaigny en zijn vrouw Griet Brille op zoek naar klanten die willen helpen bij het voorfinancieren van zonnepanelen. In ruil krijgen ze binnen de vijf jaar waardebonnen die ze kunnen ruilen voor vlees van hun boerderij.
Christophe en Griet zorgen met Klein Gistelgoed voor de eigen productie van dierenvoer, het kweken van hun varkens en het verwerken van vlees en mest. Het resultaat van hun noeste arbeid is onder andere te koop op enkele wekelijkse markten, waaronder die van Izegem. Het verhaal van de korte keten is hen dus zeker niet onbekend. “Om ons bedrijf nog duurzamer te maken, denken we er al een tijdje over na om zonnepanelen te laten plaatsen”, vertelt Christophe. “Recent hebben we ondanks alle problemen rond het stikstofakkoord alsnog een nieuwe vergunning tot 2030 gekregen en nu kunnen we stilaan weer wat vooruit kijken. De productie van eigen stroom was nog een ontbrekende schakel en het project ‘Zonneboeren’ lijkt ons een zeer mooi alternatief voor een lening bij de bank aan te gaan.”
Engagement voor boer en klant
‘Zonneboeren’ is een project van Steunpunt Korte Keten, Ferm en de Boerenbond, dat in het verleden al eens met succes bij een paar land- en tuinbouwbedrijven in Vlaams-Brabant is toegepast. “We brengen boeren en consumenten samen die willen investeren in groene energie”, legt Katrien Vanhoutte van het Steunpunt uit. “Klanten kunnen hen helpen om de financiële druk te verlagen voor het bedrijf, maar genieten zelf meteen ook van een interessante investering voor eigen portemonnee. In ruil voor de investering krijgen klanten heerlijke producten uit de hoeveslagerij. Ze kunnen de zonnepanelen voorfinancieren met schijven van 250 euro. Per schijf krijgen zij een waardebon van 300 euro om producten aan te kopen. De uitgave van deze waardebon wordt gespreid over vijf jaar. Elk jaar kan de zonnebuur dus zestig euro van de waardebon inwisselen voor lekker, lokaal geteeld en verwerkt varkensvlees.”
Christophe zou graag 100.000 euro ophalen via het project. “Op die manier zou ik voor ruim 80 procent onafhankelijk van het energienet zijn”, zegt hij. “In de praktijk zou dat neerkomen op ongeveer 250 zonnepanelen op mijn stallen en uiteraard ook batterijen om die energie op te slaan. Via dit systeem reken ik op een terugverdientijd van een kleine acht jaar. Het grote voordeel is dat de band met onze klanten nog meer wordt aangehaald. We stonden al dicht bij hen doordat we ons vlees op markten verkopen, maar dit maakt het contact nog hartelijker en zo worden klanten nog meer betrokken in het proces van de korte keten. Het is een engagement voor boer en klant waar letterlijk iedereen beter van wordt.”
Goede investering
Goede klant Mady Deseyne uit Lendelede is de eerste ‘zonnebuur’ van Klein Gistelgoed. “Ik investeer graag mee in dit project”, zegt ze. “Ik koop geregeld vlees bij Christophe op de markt in Izegem. Toen ik en mijn man er over hoorden, hebben we meteen beslist hier in te stappen. Ik weet hoe hard boeren hun best moeten doen en ik hou van de korte keten. Dit lijkt me dan ook een meer dan goede investering, want ik krijg er nog lekker vlees voor in ruil ook.”
Klein Gistelgoed is het eerste landbouwbedrijf in West-Vlaanderen dat ‘Zonneboer’ wordt. Mee investeren in de zonnepanelen kan nog tot eind dit jaar. Meer info op www.zonneboeren.be.
Het beste van KW
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier