Laatste stadsboerderij maakt plaats voor nieuwbouw Hof ten Yser

© IV
© IV
Paul Bruneel

De laatste stadsboerderij, hoeve Van Landtschoote, wordt deze zomer nog tijdelijk ingenomen door de zomerbar Le Jardin, maar de gebouwen gaan dan onherroepelijk tegen de vlakte. Er werd nagegaan of het gebouw nog te renoveren was, maar dit bleek niet mogelijk te zijn. Op de locatie van de stadsboerderij, die een hele geschiedenis met zich meedraagt, komt een luxueus nieuwbouwproject met 42 flats en een handelspand.

Niettegenstaande de stadsboerderij Van Landtschoote een rijke geschiedenis heeft, werd het gebouw nooit beschermd als monument. Het kan dan ook zonder probleem worden gesloopt en worden vervangen door een nieuwbouwproject. De stadsboerderij, de laatste van de stad Nieuwpoort, is gelegen tussen de Ieperstraat, de Koningin Elisabethlaan en de Kaai, omzeggens bijna in het centrum van de stad. De gebouwen krijgen nog respijt tot na de zomer, want zolang is de zomerbar Le Jardin van schepen Bert Gunst en Hendrik Verslype er gehuisvest, en zal dan tegen de vlakte gaan.

Oorlogsgeheimen

Het is een projectontwikkelaar uit Waregem, ION, die de site zal herwaarderen en er 42 flats en een handelspand zal bouwen. De afbraakwerken zullen ook nog geheimen onthullen. Davy Demuynck, CEO van ION: “Tijdens de Eerste Wereldoorlog was het gebouw een tijdlang de schuilplaats van de kapiteins van de genie Robert Thys en Fernand Umé. Beiden speelden een belangrijke rol bij de onderwaterzetting van de IJzervlakte. Als we het gebouw slopen zal de schuilplaats van de twee worden blootgelegd, het is afwachten wat er nog van overblijft.”

 © IV
© IV

De stadsboerderij werd gebouwd tussen 1860 en 1880. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de Duitse paarden in de hoeve gestald. Een van de zadels die is overgebleven uit die periode is nu te zien in de zomerbar Le Jardin. De familie Van Landtschoote runde de boerderij tot in 1985. Het gaat om een luxueus nieuwbouwproject en de appartementen zullen kunnen worden aangekocht met één, twee of drie slaapkamers en een terras. Er komt ook een ondergrondse parkeerruimte met 48 parkeerplaatsen en de appartementen zullen worden opgetrokken in twee gebouwen rond een binnentuin. De vloeroppervlakte varieert van 70 tot 150 vierkante meter. De appartementen baden dankzij een uitgekiend ontwerp in een zee van licht en kijken uit op de groene binnentuin. Aan de kant van de Koningin Elisabethlaan is er op het gelijkvloers de mogelijkheid om een handelszaak uit te baten. Burgemeester Geert Vanden Broucke is het project genegen: “Alles voldoet aan de bouwvoorschriften en een pluspunt is de binnentuin met heel wat groenvoorzieningen.”

1 tot 3 slaapkamers

Dan is er nog de prijs, aangezien het gaat om een luxueus project moet ook een aardig bedrag worden opgehoest voor de aankoop van een appartement. Voor een flat met één slaapkamer betaal je al gauw minstens 195.000 euro, wil je een appartement met 2 slaapkamers aankopen, dan kan dat vanaf 258.000 euro en voor een penthouse met 3 slaapkamers bedraagt de prijs 390.000 euro. Over de naam van het project was er niet veel discussie. Gezien de ligging dicht bij de IJzer en het sluizencomplex werd gekozen voor Hof ten Yser.

Meer info over dit project op de

website: www.hoftenyser.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier