Sébastiaan en Léa uit Izegem maken van oude paardentrailer nieuwe foodtruck met Texas Cowburgers

© Frank Meurisse
Valentijn Dumoulein
Valentijn Dumoulein medewerker KW

Tussen de befaamde Zweedse balletjes en de hotdogs in de keuken en bistro van Ikea, daar leerden Sébastiaan Tollenaere (27) en Léa Lenoir (21) elkaar een paar jaar geleden kennen. Intussen vormen ze een hecht koppel, dat vol culinaire dromen zit. Eén daarvan kunnen ze nu al afvinken: met een eigen foodtruck de baan op trekken. “En niet zomaar één: we verbouwden een oude paardentrailer tot uitvalsbasis van Texas Cowburger”, glundert het duo.

Wie in Ikea gaat shoppen, komt voor de meubelen, maar blijft voor de kötbullar. Sebastiaan en Léa sloegen het stukje design over en gingen meteen voor het culinaire luikje.

“Ik werk als kok in het restaurant, terwijl Léa in de bistro actief is”, aldus Sebastiaan. “Daar is de vonk overgeslagen en sindsdien zijn we onafscheidelijk. Nadien bleek dat we er allebei van droomden om als zelfstandige een eigen zaak uit te baten.”

“We doen onze job nog altijd met veel plezier en passie, maar zijn tegelijk ook aan een nieuwe, extra uitdaging toe. In onze vrije tijd gaan we graag en al langer uitwaaien aan de kust. Op een avond zagen we aan het strand een foodtruck staan en zo is het zaadje geplant. We wilden echter niet de zoveelste ‘saaie’ foodtruck op de markt zijn en besloten er een tof thema aan te linken. Léa rijdt in haar vrije tijd paard en al snel kwam het idee om daar iets rond te doen. In plaats van een kant-en-klare foodtruck te kopen kochten we tweedehands een oude, aftandse paardentrailer.”

Texas Cowburger

Daarop begonnen enkele intensieve maanden van verbouwingen. “De buitenkant is goed bewaard gebleven, maar binnen hebben we alles gestript om daarna weer alles op te bouwen”, weet Léa. “We deden dit allemaal zoveel mogelijk zelf om onze eigen identiteit te behouden. Het was voor ons de eerste keer dat we zo’n groot project in goede banen leidden. Gelukkig kregen we hier en daar hulp van onze familie. Terwijl we aan de trailer werkten moesten we natuurlijk nog een naam en logo hebben. Plots viel het ons te binnen: we zagen ons als cowboys in onze foodtruck en de naam Texas Cowburger was geboren. Voor het logo heb ik de basis geschetst.”

Ook voor wat er op de kaart prijkt, zocht het duo zijn inspiratie in het Wilde Westen. “We bakken hamburgers op houtskool”, zegt Sebastiaan. “Ik sta in voor het bakken, terwijl Léa de bereiding verzorgt. Het aanbod varieert van de ‘Juicy Lucy’, een rundsburger met cheddarkaas en jalapeno’s, tot de Pulled Chicken met guacamole en honingsaus. Er is met de nachoburger ook een veggievariant met maïs en avocado. We serveren ze met ‘loaded fries’, frietjes met bovenaan kaas, saus of salsa. Telkens burgers met een kleine twist, dus. Qua drank serveren we geen merken, maar wel huisgemaakte limonade, omdat dat meer aansluit bij onze filosofie. Daarnaast serveren we ook klassieke nacho’s met kaas- of een andere saus.”

Hoefijzer werpen

Daar stopt het evenwel nog niet bij. Ook de omkadering werd een mooi cowboy-jasje gestopt. “Naast een culinaire reis naar het westen kunnen de mensen bij ons ook plezier beleven met een potje hoefijzer werpen, terwijl ze genieten van onze burgers. We doen dit als koppel, vol liefde en passie voor onze foodtruck. We staan te trappelen om er een fantastisch verhaal van te maken.”

“De mensen kunnen ons voor al hun feesten inhuren. We staan ook op verschillende markten en evenementen. Zo waren we recent nog te gast op de Bosmolensfeesten in onze thuisstad. We zouden ons graag nog wat meer kenbaar maken door een vaste avond in de week ergens in Izegem of de buurgemeenten te staan. Daar zoeken we nog volop een geschikte locatie voor, dus alle tips zijn welkom.”

culinaire avonturen

Stiekem droomt het koppel al van meer culinaire avonturen. “Als onze formule aanslaat zouden we graag met meerdere foodtrucks de baan op trekken”, zeggen ze. “En als we écht groots mogen dromen hopen we onze burgers over de hele wereld te kunnen verkopen.”

“Wat we zeker ook willen mee geven aan de lezers: je bent nooit te jong om je eigen droom waar te maken. Wat voor ons in het begin financieel niet meteen haalbaar leek is toch gelukt. De bank geloofde in ons verhaal en zo konden we een kleine lening aangaan om met de foodtruck te starten. Geloof dus in je kunnen en geef nooit op. Stap voor stap kom je er wel.”

Wie Texas Cowburger wil boeken kan terecht op de Facebookpagina of mailen naar texascowburger@gmail.com.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier