Restaurant ’t Werftje moet dan toch niet sluiten: nieuwe locatie voor zaak met bekendste garnaalkroketten van het land

Eli Vandersnickt (28) zat enkele maanden geleden nog met de handen in het haar. © CC
Celina Cazzetta
Celina Cazzetta Medewerker KW

Goed nieuws voor de liefhebbers van de bekendste garnaalkroketten van het land: ’t Werftje blijft bestaan én bovendien in de thuisstad. Zaakvoerder Eli Vandersnickt (28) kreeg vorig jaar te horen dat zijn visrestaurant moest wijken voor de uitbreiding van de haven van Zeebrugge. Het zat er al jarenlang aan te komen, maar bleek toch een éxtreem bittere pil om te slikken. “We zijn niet bij de pakken blijven zitten”, zegt de jonge ondernemer.

Eli Vandersnickt (28) zat enkele maanden geleden nog met de handen in het haar toen hij te horen kreeg dat zijn visrestaurant moest wijken voor een nieuwe zeesluis. Al van toen Eli nog een kind was, was er sprake van een mogelijke uitbreiding van de haven.

Tot in 2023 de werkzaamheden plots héél concreet werden en na jarenlang geroezemoes uiteindelijk bevestigd werden. Het nieuws sloeg in als een bom. In plaats van een groot feest voor het 120-jarig bestaan, zou het een jubileum in mineur worden.

Aan het water

De Haven van Zeebrugge werd uitgebreid en voor ’t Werftje was er geen plaats meer. Het dreigde het einde te worden van de hotspot aan de Vlaamse kust, maar nu is er dan toch witte rook. “Een nieuwe locatie vinden in Zeebrugge bleek niet zo evident”, vertelt Eli. “Maar we zijn niet bij de pakken blijven zitten en gingen onmiddellijk op zoek. En toen kregen we plots deze kans. En eerlijk? Dit was ook onze enige kans in Zeebrugge lijkt me.”

Die kans ligt op amper een honderd meter van de huidige locatie, aan de overkant van de jachthaven. “Het zicht daar is magnifiek”, vertelt Eli. “Je zit ook twee meter van het water en dat is een fenomenaal gevoel.”

De nieuwe locatie is een samenwerking met de Royal Belgian Sailing Club Zeebrugge. Ook zij werden onteigend voor de uitbreiding van de haven. En niet één, maar twee keer. Eerst was er het verzamelgebouw op de hoek van de Rederskaai en de Wittebankstraat, dat in 2016 gesloopt werd en waar een appartementsgebouw werd opgericht.

En dan is er nog het clubhuis Alberta aan de Omookaai, dat in 2022 werd onteigend en dat de zeilclub tegen eind 2024 moet verlaten. Daarom besloot RBSC een nieuwbouw te zetten en daar bleek ook plaats voor een restaurant. En zo werd één plus één meteen twee. “De mensen hoeven geen schrik te hebben van de nieuwbouw, want de gezellige sfeer en authenticiteit van ’t Werftje nu nemen we integraal mee. Ook hier zullen we bijvoorbeeld met donker hout werken.”

Heropenen in maart

En zo krijgt het gekende visrestaurant vanaf maart 2025 – het jaar waarin het restaurant maar liefst 120 jaar bestaat – een nieuwe uitvalsbasis.

“Qua timing van heropening gokken we op maart, maar dat durf ik nog niet met zekerheid zeggen. We kunnen natuurlijk pas verhuizen als de eerste locatie volledig leeg is. Het is nog even wachten, maar we hebben er zin in en zijn dankbaar voor deze nieuwe uitdaging.”

Aan de succesformule – en het recept van de garnaalkroketten – wordt helemaal niets veranderd. De visliefhebbers kunnen dus op hun twee oren blijven slapen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier