Haar jongste titel als ‘Beste sommelier van West-Vlaanderen’ is amper enkele maanden jong en daarmee klopt Ruislé-uitbaatster Elise De Waele (25) prestigieuze restaurants zoals Caillou uit Knokke-Heist of Marina in Oostende. Bovendien rijgt ze de titels aan elkaar, hoewel ze nog maar zeven jaar bezig is. Volgens juryleden weet Elise als geen ander de ziel van een wijn te vatten en aroma’s te ontleden. “Ik moet toch nog veel leren”, reageert ze nuchter.
“Mijn passie voor wijn begon al vanaf mijn 17de, tijdens mijn opleiding in hotelschool Ter Groene Poorte”, vertelt De Waele. “Daar leerde ik de basis.” Waar ze veel minder mee uitpakt, is dat ze de stiel ook leerde in bekroonde restaurants zoals de Karmeliet, Hertog Jan en Sans Cravate en in Londense hotels zoals The Ritz en The Savoy. Haar meest indrukwekkende titel is winnares van de Ruinart Sommelier Challenge, met in de jury klinkende namen zoals Japser Van Papeghem (Best Sommelier of Belgium 2017), Charlotte Crul (Sommelier bij Cuines 33), Kristel Balcaen (Wine Lady of the Year 2018) en Stéphane Dardenne (Beste Sommelier van België 2022). Met deze titel liet ze niet minder dan 26 deelnemers uit Michelinrestaurants en indrukwekkende Gault&Millau-scores achter zich. Een prestatie die onmogelijk kan onderschat worden.
Vertaler-tolk
“Een sommelier is een vertaler-tolk tussen de wijnbouwer en de klant”, liet Mathieu Vanneste, de beste Sommelier van België, recent optekenen en daar kan Elise zich helemaal in vinden. “Wanneer ik op reis ga, laat ik geen kans onbenut om lokale wijndomeinen te bezoeken”, bekent ze. “Zo heb ik al landen bezocht zoals Chili, Zuid-Afrika, Spanje, Italië, Frankrijk, Portugal… Ik vind dat nuttig en nodig, want zo ervaar je pas echt wat voor een harde stiel wijn maken is. Een wijnmaker is daar dag en nacht mee bezig, zeker tijdens de oogstperiode. Zo leer je het verhaal achter een fles wijn kennen en met welke passie de wijnboer zijn product maakt.”
Lekker en betaalbaar
Zuid-Afrika is haar favoriete wijnland. “Het is een prachtig land met een enorme keuze in wit, rood en bubbels”, ervaart Elise. “Nogal wat wijnbouwers studeren bij in Frankrijk, wat voor de nodige vernieuwing zorgt. Wat ik alleen maar kan toejuichen.”
Is het niet moeilijk om een echt goede wijn aan een betaalbare prijs op een wijnkaart te zetten, zeker in een brasserie? “Helemaal niet” reageert Elise. “Ik merk dat mijn klanten zeker bereid zijn iets meer te betalen voor een lekkere kwaliteitswijn. Er bestaan zoveel soorten wijn, dat ik daar geen moeite mee heb. Ik heb de wijnkaart in Ruislé recent opnieuw vernieuwd en uitgebreid. Daarin zitten zeker weer nieuwe ‘speciallekes’.”
Tevreden
Met haar kwaliteiten zou Elise probleemloos als sommelier in een sterrenrestaurant kunnen werken. Ze kreeg trouwens al verschillende aanbiedingen. “Ik heb er vroeger wel van gedroomd, om in het buitenland te werken”, bevestigt ze. “Maar ondertussen heb ik mijn eigen zaak uitgebouwd en is van job veranderen niet aan de orde. Ik ben prima tevreden met wat ik nu doe in brasserie Ruislé. Maar zeg nooit nooit. Wie weet, in een latere fase van m’n leven?”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier