Bistro ’t Zeezotje wint voor tweede jaar op rij plateaukoers: “Het moeilijkste was de mensen ontwijken op straat”

Op de wipplank ging best wat water verloren. © WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Afgelopen weekend werd aan het Vissersplein in Oostende de derde editie van de Oostendse Plateaukoers gehouden. Zaterdag waren de kwalificatierondes, de tien beste tijden waren goed voor een finaleplaatsje op zondagnamiddag.

De deelnemers moesten in zo weinig mogelijk tijd een 800 meter lang parcours afleggen, en als bijkomende moeilijkheid onderweg een aantal opdrachten tot een goed einde brengen.

Dit ging van asbakken legen en een bartafel afkuisen, tot leeggoed naar de glasbol brengen en een selfie nemen aan de Vistrap. Dit allemaal bovendien met een volle plateau, waarbij ze zo weinig mogelijk van de inhoud mochten morsen. “Per gemorste centiliter komt er namelijk tien seconden straftijd bij”, zegt Xavier Troisi van café Crayon en platenzaak Retro Shack.

“Dit is toch wel helemaal anders dan in de zaak met een volle plateau rondlopen”, ondervond Mick Depreytere van Aquamarine. “Hier komt er ook wat stress bij kijken, en de straten liggen niet overal effen. Van zodra je morst, beginnen de bekers op je plateau te verschuiven.”

Jobstudente morste het minst

Uiteindelijk was het zijn 15-jarige jobstudente Kiana Maene die het minste morste. Shania Timmerman van de Waterfront zette dan weer de toptijd neer. “Zij liet al haar bekers vallen en is dan maar met haar plateau beginnen lopen. Ze had toch niets meer te verliezen”, glimlacht Xavier.

De troostprijs ging naar Geneviève Talloen van de Montgomery, die de opdracht met de wipplank fout inschatte en de volle plateau over zich heen kreeg. De eerste prijs ten slotte, een reischeque ter waarde van 300 euro, werd gewonnen door Alex Leenknechtvan ’t Zeezotje dat zo zijn titel met een jaar verlengd zag. “Gewoon heel veel ervaring”, verklaart Alex zijn winst.

Mensen voor de voeten

“Ik ben 47 en heb nooit iets anders dan horeca gekend.” Het moeilijkste aan de plateaukoers waren volgens Alex niet de opdrachten. “Het moeilijkste was de mensen ontwijken op straat. Die durven je weleens voor de voeten lopen”, knipoogt hij.

Alle winnaars op een rij.
Alle winnaars op een rij. © WK

Tom Vandendriessche van bistro Vissersplein nam samen met zijn barman Joshua deel. “Uit sympathie voor dit leuke initiatief. Dit is zó’n gezellig pleintje maar er zou veel meer georganiseerd moeten worden”, klinkt het.

Tussen de deelnemers ook één opvallende Kortrijkzaan: Sebastien Maes, ober bij Hotel Cocoon, brak in 2020 het wereldrecord wijndragen glazen met één hand. “Zo’n plateaukoers is natuurlijk iets helemaal anders”, zegt hij. “Da’s je verstand op nul zetten en gaan. Leuk dat ze dit in Oostende sinds een paar jaar weer organiseren, want veel plateaukoersen zijn er niet meer in West-Vlaanderen.”

Xavier Troisi en zijn crew startten er drie jaar geleden mee om wat meer leven in de brouwerij te brengen op het Vissersplein. “Het aantal deelnemers groeit geleidelijk, maar het is niet altijd makkelijk om het barpersoneel op één lijn te krijgen. Ze moeten allemaal werken hé op zondagnamiddag, maar in de week is zoiets ook moeilijk te organiseren. Maar dit zorgt wel voor ambiance en volle terrassen.”

(WK)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier