Tijdens een plechtige ‘Grote Nacht’ in het prestigieuze gloednieuwe casino Silt van Middelkerke werd Bert Denoulet (43) van restaurant Tafel 10 in Ruiselede erkend als Masterchef door de selecte club van ‘33 Masterchefs van België’. Een nieuwe mijlpaal in de loopbaan van deze chef, die recent ook 14 op 20 scoorde in de jaarlijkse Gault & Millau-gids. Bert en zijn partner Lisa Lambrecht (33) zijn in de wolken met deze nieuwe erkenning. “We trekken nu al een nieuw publiek aan”, stelt Denoulet vast.
Chef Bert Denoulet is een schoolvoorbeeld van een self made man. In tegenstelling tot heel wat collega’s werkte hij zich niet op via de keukens van gerenommeerde sterrenrestaurants. Denoulet kreeg een opleiding in hotel- en toerismeschool Spermalie, werkte korte tijd in de keuken van landgoed Di Coylde in Beernem en startte vanaf 2011 in Ruiselede.
“Wat mijn kinderen lekker vinden, komt op de kaart” – Bert Denoulet
“Ik begon toen met een gastro-bistro met minder verfijnde gerechten, al waren mijn desserts toen al wel van niveau”, herinnert Denoulet zich. “Maar ik probeerde wél elk jaar beter te doen, de smaken te verfijnen en het pallet te verbreden. Zo heb ik mijn gerechten met de jaren opgebouwd en verbeterd. Ik maak graag smaakbommetjes. Mijn kinderen Nanon, Jules, Amandine en Briek zijn eigenlijk mijn meest kritische klanten. Hoewel hun leeftijd varieert van 8 tot 14 jaar eten ze net zo graag oesters, krab of kreeft. Wat zij lekker vinden, komt op de kaart.”
‘Discreet’
Partner Lisa Lambrecht komt helemaal niet uit de horeca-wereld en studeerde ‘Onthaal en Public-Relations’ in Brugge. “Ik heb wel veel ervaring opgedaan in een kaaswinkel en bij een bakker en heb altijd met mensen gewerkt”, zegt Lambrecht. “Nu ik voltijds meedraai in het restaurant is dit helemaal mijn ding geworden. Ik zou niets anders meer willen. Ik probeer al m’n klanten zo gastvrij en vriendelijk mogelijk te ontvangen en dat lijkt toch een beetje te lukken.”
“Het restaurant is echt helemaal mijn ding geworden” – Lisa Lambrecht
We vertellen de eigenaars geen geheim als we stellen, dat Tafel 10 in de Albrecht Rodenbachstraat een beetje weggestopt zit. ‘Een verborgen parel’ en ‘discreet gelegen’ heet dat in gastronomische tijdschriften. Maar Bert en Lisa vinden dat geen probleem. “We liggen mooi tussen Gent, Brugge en Roeselare en rondom ons vind je vier parkeerterreinen op wandelafstand”, stelt Lisa. “Dat is voor ons absoluut geen punt.”
Uitgebalanceerd
Wat typeert eigenlijk de gastronomie van Tafel 10? Grappig genoeg kan partner Lisa dat beter verwoorden dan de chef zelf. “Bert maakt gerechten die je op gebied van smaak bijblijven”, merkt Lisa Lambrecht. “Zijn sauzen vallen bij de klanten bijzonder in de smaak en werken het gerecht helemaal af. Bovendien hanteert hij bijvoorbeeld citroenverbena, foie gras of truffel op een erg uitgebalanceerde wijze. Hij maakt ook veel zelf: het brood, de versnaperingen, de garnituren, olie, azijn, … Dat maakt wel een verschil.”
Geen obsessie
Chef-kok Bert Denoulet staat nu voor een uitdaging. Als hij bij Gault & Millau ooit 15 op 20 kan halen, wenkt een Michelinster. “Ik wil telkens beter doen, maar die ster is geen obsessie”, reageert Bert. “Continuïteit en kwaliteit blijven essentieel. Veel zal ook afhangen of de bezetting blijft groeien. Dan kan ik op termijn denken aan een top sous-chef, om het niveau te verbeteren. We hebben vandaag veertig couverts, dat zal met een ster sowieso gehalveerd worden. En dan moet je met je prijzen omhoog, er is geen andere keuze. Maar voorlopig blijven onze prijzen wat ze zijn. Ik merk nu wel dat ik als Masterchef de betere producenten aantrek. Zo werd ik plots gecontacteerd door de Italiaanse ‘Truffle Brothers’. Dat zijn Michael, Marco en Massimo die in het Zuid-Italiaanse plekje San Palo Matese de heerlijkste truffels hebben. Dat is natuurlijk leuk.”
Comfort
Elk jaar wordt Tafel 10 een beetje opgefrist. “Ditmaal hebben we de toiletten aangepakt, het terras en de verlichting vernieuwd en veel positieve reacties gekregen op het monteren van akoestische panelen”, vertelt Lisa. “De mensen verstaan elkaar beter. We hopen op termijn ook meer comfortabele stoelen te plaatsen en een van de volgende jaren pakken we de zaal opnieuw aan. Minder couverts en meer comfort. Maar de gezellige, huiselijke sfeer en professionele bediening, daar raken we natuurlijk niet aan. Dat spreekt.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier