“Hopelijk kan ik even met hem spreken”: dit is de West-Vlaming die Barack Obama naar België haalt

Oud-president Barack Obama (links) staat zondag in het Studio 100 Pop-Up Theater. Met dank aan topondernemer Jürgen Ingels. © Belga/Stefaan Beel
Philippe Verhaest

Alle ogen van ons land zullen zondag op het Studio 100 Pop-Up Theater gericht zijn. Niet voor een nieuwe topmusical met Gert Verhulst of Jelle Cleymans in de hoofdrol, maar om niemand minder dan de gewezen Amerikaanse president Barack Obama aan het werk te horen. Met dank aan de West-Vlaamse topondernemer en investeerder Jürgen Ingels. “Ik hoop hem even face to face te kunnen spreken.”

De oud-president van de Verenigde Staten zakt op zondag 17 maart af naar het Studio 100 Pop-Up Theater in Puurs om er met een inspirerende speech SuperNova af te trappen. Het technologiefestival wil Vlaanderen op de kaart zetten als dé techregio van Europa en trekt daarvoor alle registers open.

Geestelijke vader van het event, dat op donderdag 21 en vrijdag 22 maart de Antwerpse Waagnatie inpalmt, is een naar Sint-Katelijne-Waver uitgeweken Roeselarenaar: Jürgen Ingels (52).

De topondernemer woont er met zijn echtgenote Sarie Pieraerts en hun twee kinderen Timon (21) en Fien (19) en kan nu al terugblikken op een imposante carrière.

Van 1996 tot 2001 was hij bij het toenmalige Gemeentekrediet verantwoordelijke voor durfkapitaalportefeuilles, daarna richtte hij Clear2Pay op, een innovatief betalingssysteem dat hij in 2014 voor 375 miljoen euro aan het Amerikaans fintechbedrijf FIS verkocht. Sindsdien is hij de motor achter het investeringsfonds SmartFin Capital, waarmee hij volop in start-ups en scale-ups investeert.

Technologische revolutie

“Mijn hart ligt al mijn hele leven bij technologie”, legt hij uit. “Het is fascinerend om te zien welke weg we de laatste paar decennia hebben afgelegd, maar we bevinden ons pas in de beginfase van een ware technologische revolutie. Nu staan we met grote ogen te kijken naar wat artificiële intelligentie al kan, maar binnen een tiental jaar zal de impact ervan op ons dagelijks werk en leven gigantisch groot zijn. “

“Ik mag daags voordien mijn 53ste verjaardag vieren. Even van gedachten wisselen met een van de meest inspirerende mensen ter wereld zou een erg mooi geschenk zijn”

In Vlaanderen hebben we binnen die sector een pak ruwe diamanten, maar die hebben niet altijd voldoende middelen om hun enorme potentieel te benutten. Daar wil ik mee verandering in brengen.”

Enter SuperNova, dat in 2018 voor het eerst plaatsvond. “Met meteen 70.000 bezoekers. Een succes, dus. Ons opzet is drieledig. Zestig sprekers uit binnen- en buitenland komen inspirerende keynotes geven, een 170-tal Vlaamse techbedrijven zullen er hun activiteiten uit de doeken doen en vanuit de hele wereld vliegen er om en bij de 120 grote investeerders, venture capital in het jargon, naar Antwerpen. Wij creëren een plek waar verschillende spelers elkaar in een ongedwongen sfeer kunnen ontmoeten en banden kunnen smeden”, aldus Jürgen Ingels.

Jürgen Ingels
Jürgen Ingels © Stefaan Beel

Daarvoor heeft Jürgen nu de handen in elkaar geslagen met Flanders Technology & Innovation (FTI), de opvolger van het in de jaren negentig iconische Flanders Technology. U herinnert zich vast nog de bekende handdruk tussen mens en robot.

“Hoeveel zijn bezoek kost? Daar kan ik niets over kwijt. Discretie staat voorop”

“In Vlaanderen zijn we nog al te vaak veel te bescheiden”, aldus Jürgen. “Terwijl we in een topregio wonen. Ons onderwijs is van wereldklasse, we leven in een relatief betaalbare streek en de levenskwaliteit is hier erg hoog. En we hebben de beste software-ingenieurs van deze planeet.”

“Veel troeven in huis om in een stabiele omgeving technologische innovatie vooruit te stuwen. Alle ingrediënten voor een lekkere soep liggen op tafel, we moeten ze enkel nog durven maken. Daar wil ik bij helpen.”

Grootste van Europa

Met SuperNova als grote trekker. “Op termijn moet dit het grootste en beste techfestival van Europa worden, te vergelijken met wat het salon van Genève voor de autosector betekent.” Daarvoor haalt Jürgen Ingels straks een haast mythische figuur naar Vlaanderen.”

“Op zondag 17 maart trapt niemand minder dan Barack Obama, de 44ste president van de Verenigde Staten, SuperNova af. “Al in 2018 was het de bedoeling om Obama naar ons land te halen. Dat het nu wél gelukt is, stemt me bijzonder gelukkig.”

“Neen, een telefoonnummer van Obama heb ik niet. Laat ons stellen dat dit het resultaat is van vele jaren keihard werken”

Hoe hij erin slaagde om Barack Obama te overtuigen, laat hij in het midden. Op diens website staat een formulier waar je als organisator een aanvraag kan indienen om de oud-president als spreker uit te nodigen.

Naast de gebruikelijke gegevens moet je er ook invullen hoeveel mensen er zullen komen luisteren en wie de notabele gasten zijn. Net als een duidelijke omschrijving van het evenement. “Neen, het telefoonnummer van de man heb ik niet”, glimlacht hij. “Laat ons stellen dat dit het resultaat is van vele jaren keihard werken. Hoeveel zijn bezoek kost? Ook daar kan ik niets over kwijt. Discretie staat voorop.”

© BELGA

Volgens Amerikaanse media als The Wall Street Journal kost een keynote van Obama je al snel tussen de 400.000 en 600.000 euro, maar daarover houdt Ingels zich op de vlakte. “Het belangrijkste is dat hij komt. En zal spreken over het belang van technologische vooruitgang en ondernemerschap.”

Ter vergelijking: een lezing van Bill Clinton kost zo’n 700.000 euro, George W. Bush factureert om en bij de 170.000 euro. Wie liever Donald Trump op de bühne ziet verschijnen, moet daarvoor al snel een kleine 2,5 miljoen euro op tafel leggen.

Bomvolle zaal

In Puurs zullen bijna 2.000 gasten aan de lippen van Obama hangen. “Iedereen die een ticket kocht voor SuperNova kan Obama’s rede bijwonen. Die is inbegrepen in de toegangsprijs van 650 euro. Daarvoor krijg je wel twee dagen ongelimiteerde toegang tot het mekka van de Vlaamse techsector, drank en eten inclusief. Die combo is intussen volledig uitverkocht. We zullen Barack Obama dus met een bomvolle zaal kunnen begroeten.”

Jürgen zelf zal alles vanop de eerste rij aanhoren. “Ik hoop stiekem dat ik even face to face met hem zal kunnen spreken. Ik mag daags voordien mijn 53ste verjaardag vieren, even van gedachten wisselen met een van de meest inspirerende mensen ter wereld zou een erg mooi geschenk zijn.”