Diepvriesgroentenbedrijf Ardo plaatst 4.860 zonnepanelen op spaarbekken: “Eigen drijvende elektriciteitscentrale”

Vanuit de lucht ziet het drijvend zonnepanelenpark van Ardo er ronduit indrukwekkend uit.©Kurt Desplenter Kurt Desplenter
Vanuit de lucht ziet het drijvend zonnepanelenpark van Ardo er ronduit indrukwekkend uit.©Kurt Desplenter Kurt Desplenter
Philippe Verhaest

Zonnepanelen hebben ondertussen zelfs de kleinste daken ingepalmd, maar bij het diepvriesgroenten- en fruitverwerkend bedrijf Ardo zien ze het nog net iets groter. Deze week werden 4.860 zonnepanelen in gebruik genomen. Die bevinden zich niet op de bedrijfsgebouwen, maar drijven op een groot spaarbekken naast het bedrijf.

Ardo, een van dé topspelers in de wereld van vriesverse groenten, fruit en kruiden, trekt al jaren voluit de duurzame kaart. Vorig jaar nog werd een spaarbekken van 150.000 kubieke meter in gebruik genomen, waarmee het gezuiverde afvalwater vanuit de fabriek via een ingenieus leidingensysteem van liefst 23 kilometer lang naar een vijftigtal landbouwers in de streek gaat. Zij kunnen op die manier hun akkers rechtstreeks beregenen en kampen niet langer met de stress om tijdens kurkdroge periodes aan voldoende water te raken.

“Met behulp van een jetski werd het ponton voor de panelen geïnstalleerd”

Nu gaat het bedrijf nog een stapje verder. Op het spaarbekken naast de fabrieksgebouwen werden de afgelopen weken liefst 4.860 zonnepanelen geïnstalleerd, goed voor een jaarlijkse opbrengst van om en bij 1.700 megawattuur of het verbruik van zo’n 425 gezinnen. Een bewuste keuze, zo zegt duurzaamheids- en energiecoördinator Camille Dekie. “Van al onze bedrijfsgebouwen in Ardooie is slechts één dak compatibel om er zonnepanelen op te plaatsen. Daar vangen 800 stuks het zonlicht op, goed voor 250 megawattuur per jaar. Maar we wilden uiteraard extra groene energie zelf kunnen opwekken.”

Twee hectare

Ardo ging op zoek naar beschikbare ruimte en belandde zo bij het spaarbekken van ongeveer twee hectare groot.

Drijvende zonnepanelen zijn echter niet helemáál nieuw: in september 2020 werd op de grens tussen Dessel en Mol het grootste drijvende zonnepark van het land in gebruik genomen, goed voor 17.250 panelen die stroom opwekken voor 2.000 gezinnen in de regio. “Toch is het nog altijd redelijk uniek”, glimlacht Camille. “Wij namen Trevi Environmental Solutions uit Gentbrugge onder de arm voor de coördinatie van het project, terwijl ze ook als investeerder mee in dit verhaal stapten. Een gespecialiseerde firma uit Nederland – Profloating – realiseerde dit huzarenstukje. Eerst werd er een ponton op het water gebouwd en daarop zijn de zonnepanelen dan gemonteerd. De plaatsing gebeurde met behulp van een jetski en de volledige installatie is via ankerblokken aan de oever bevestigd. Daar staat ook een hoogspanningscabine met de nodige omvormers om de opgewekte stroom richting Ardo zelf te sturen.”

Het doel is om zoveel mogelijk van de op het spaarbekken geproduceerde elektriciteit zelf te verbruiken. “Maar op echte piekmomenten – bijvoorbeeld een erg zonnige zomerdag – zullen we een deel op het net plaatsen. De energie zal ook gebruikt worden om de pompinstallatie van het spaarbekken draaiende te houden.”

Camille Dekie©Frank Meurisse Frank Meurisse
Camille Dekie©Frank Meurisse Frank Meurisse

Met de ingebruikname van het drijvende zonnepanelenpark heeft Ardo zijn eigen elektriciteitscentrale. “Dan toch een kleintje”, glimlacht Camille Dekie. “Onze zonnepanelen zorgen voor een deel van ons totale elektriciteitsverbruik op de site in Ardooie, maar daarnaast hebben we ook een biogasinstallatie die mee de nodige energie opwekt. Maar het is duidelijk dat ook bij ons groene stroom de toekomst is. Op groepsniveau – met inbegrip van onze vestigingen in Spanje, Portugal, Costa Rica, Groot-Brittannië, Frankrijk, Nederland, Oostenrijk, Canada en Denemarken – komt tien procent van ons totaal verbruik al van hernieuwbare energie.”

Het drijvend zonnepanelenpark ligt voor het blote oog verscholen, maar is een van de nieuwe paradepaardjes van de onderneming. “En daar zullen we zorg voor dragen. Met een bootje kunnen we zelf instaan voor kleine onderhoudswerken, grotere ingrepen zullen door het installatiebedrijf uitgevoerd worden.”

Pak voordelen

De zonnepanelen gaan mee met het waterniveau. “Als het spaarbekken komende zomer zo goed als leeg zou komen te staan, dan rusten de pontons gewoon op de bodem. De zonnepanelen bieden ook voordelen voor het spaarbekken op zich: door de extra schaduw zal er minder water verdampen en blijft de temperatuur ook lager. Minder licht op het water zorgt ook voor minder algengroei. Dit verhaal heeft dus alleen maar pluspunten.”