Deze ondernemer legt (West-)Vlaanderen vol met skateparken: “Olympische erkenning zorgt voor een enorme boost”

Kurt Farrazijn: “Wanneer ik op de autosnelweg rijd, zie ik maar weinig plaatsnamen op de verkeersborden waar onze realisaties nog níet te vinden zijn.” © Joke Couvreur
Philippe Verhaest

Kurt Farrazijn heeft nog nooit een voet op een skateboard gezet, maar toch klinkt zijn naam als een klok in het wereldje. Met zijn bedrijf Public Partners is hij marktleider in België in het bouwen van skateparken en heeft hij al enkele honderden projecten – tot in Noorwegen – op zijn palmares. “Er zijn maar weinig Vlaamse gemeenten waar onze realisaties nog níet te vinden zijn”, zegt hij.

De tijd dat skateboarders als een marginaal fenomeen werden weggezet, ligt al een hele poos definitief achter ons. Sinds de Spelen van Tokio in 2020 mag de sport zich een olympische status toedichten en heeft West-Vlaanderen met toppers als Axel Cruysberghs en Lore Bruggeman flink wat talent in huis. Maar ook heel wat skateparken in ons land zijn van West-Vlaamse makelij.

Met dank aan Concrete Skateparks, een divisie van Public Partners uit de Ardooise deelgemeente Koolskamp. Aanvankelijk was het bedrijf van Kurt Farrazijn (54) gespecialiseerd in professionele speeltoestellen voor lokale overheden en horecazaken. “Daar ben ik in 2001 mee gestart”, legt de man uit. “Amper zes maanden later legde een Duitse leverancier me de vraag voor of ik ook interesse had om skatetoestellen te verdelen. Die wereld was me volledig vreemd, maar ik besloot de sprong te wagen.”

A tot Z

Die stap heeft hij zich nog geen moment beklaagd. In die mate zelfs dat Kurt zich sinds 2016 alleen nog maar op de aanleg van skateparken focust. Aanvankelijk maakte het bedrijf de skateparken enkel met elementen in prefabbeton, maar nu vormen elementen die ter plaatse worden gegoten de hoofdmoot van de activiteiten van Concrete Skateparks.

“Een skatepark compleet van nul opbouwen, het is een echte ambacht”

“Onze allereerste opdracht was in het Jakobinessenpark in Brugge”, blikt Kurt terug. “Nu hebben we in Brugge alleen al een tiental skateparken aangelegd, in heel Vlaanderen gaat het om enkele honderden projecten. Wanneer ik op de autosnelweg rijd, zie ik maar weinig plaatsnamen op de verkeersborden waar onze realisaties nog níet te vinden zijn.”

Het skatepark van Bredene.
Het skatepark van Bredene. © GF

De grote troef van Concrete Skateparks is het a tot z-verhaal, klinkt het. “Wij doen alles. Alles begint met een uitvoerig overleg met de klant – altijd stads- en gemeentebesturen. We maken samen een situatieschets op en leggen ook ons oor te luister bij de lokale skaters. Op die manier kunnen we wensen en noden op elkaar afstemmen en gaan we over tot een ontwerp. Dat gebeurt hier op ons kantoor in Koolskamp. We nemen ook de nodige omgevingsvergunningen voor onze rekening.”

Echte ambacht

Voor de realisatie zelf werkt Kurt samen met een vast team externe partners die over heel wat ervaring beschikken. “Een skatepark van nul opbouwen, is een echte ambacht”, benadrukt hij. “Zo wordt elk stukje beton en elke helling nog met de hand gepolierd. Onze afwerkingsgraad ligt erg hoog.”

De voorbije jaren werkte Kurt Farrazijn, samen met zijn vennoot Simon Louage, heel wat mooie projecten af. Daaronder ook het Kapermolenpark in Hasselt, met 3.000 vierkante meter een van de grootste skateparken van de Benelux. “Hoe groot of klein ook, we werken elke opdracht met evenveel zin voor detail af”, benadrukt hij. “Iedere vraag is ook anders, dat maakt het net zo interessant.”

Het skatepark van Waregem.
Het skatepark van Waregem. © GF

“Natuurlijk zijn er vaste waarden die elke keer opnieuw terugkeren. Denk bijvoorbeeld aan quarterpipes, rails, ledges, banks… Maar wij vervaardigen altijd weer een volledig nieuwe opstelling. Geen enkele van onze skateparken is identiek. Ons devies luidt ook build to last. Duurzaamheid staat hoog aangeschreven.”

Die aanpak slaat ook in het buitenland aan. “In 2020 bouwden we een park in het Noorse Jørpeland. Een leuke ervaring die naar meer smaakt, maar voorlopig hebben we in eigen land ruim voldoende werk om handen. Ons orderboekje voor dit jaar zit meer dan goed vol. Om je een idee te geven: we werken minstens één keer per jaar voor de stad Antwerpen. Daar komt dus elk jaar één nieuw skatepark bij. En vorige week nog openden we een nagelnieuw park in Ingelmunster.”

© Joke Couvreur

Topatleten

De projecten volgen elkaar in sneltempo op en dat heeft volgens Farrazijn veel te maken met de enorme populariteit van de sport. “Sinds skateboarden een olympisch karakter heeft gekregen, is de geloofwaardigheid exponentieel gestegen.”

“Skaters zijn echte topatleten. De ‘tricks’ die zij etaleren, daar kan ik alleen maar van dromen”

“Het is ook een échte sport met topatleten. De tricks die zij etaleren, daar kan ik alleen maar van dromen. Zelf heb ik nog nooit een van onze parken vanop een skateboard getest, maar ik geniet van het spektakel dat ik erop mag aanschouwen.”

De toekomst ziet Kurt hoopvol tegemoet. “We blijven volop investeren. Zo hebben we een oplegger omgetoverd tot een mobiel magazijn, kantoor en werfkeet. Dan hebben onze mensen altijd alles bij de hand.”

“En we blijven ook op zoek gaan naar de nieuwste trends in het wereldje. Wij willen garant staan voor de nieuwste technieken, zowel visueel als structureel. Mijn ultieme droom is om een skatepark te maken dat volledig in harmonie is met natuur en omgeving.”

Het skatepark van Ieper
Het skatepark van Ieper © GF