Matthias Diependaele (N-VA) draait beslissing om licht Lange Nelle af te schermen terug, folie al verwijderd

Arbeiders van het Agentschap MDK verwijderden vrijdagnamiddag de afgeplakte delen op de vuurtoren Lange Nelle na tussenkomst van minister Diependaele. © PETER MAENHOUDT
Redactie KW

Vrijdagmiddag werd de lichtwerende folie aan vuurtoren Lange Nelle al verwijderd. Dat ging heel snel nadat Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) vrijdagmorgen de beslissing terugdraaide om de vuurtoren in Oostende deels af te schermen.

Het vuurtorenlicht van de Oostendse vuurtoren werd voor een deel afgeschermd om ervoor te zorgen dat het licht de bewoners van de nabijgelegen woontorens niet meer stoort. Enkele jaren terug was er al vrees voor. De huidige vuurtoren maakt al sinds 1949 deel uit van de Oostendse haven en is een baken voor de scheepvaart. Voor veel inwoners zijn de lichten, 3 lichtflitsen om de tien seconden oftewel morsecode voor O, al decennialang een vertrouwd zicht.

Petitie

Er doken steeds meer tegenstanders van de maatregel op. Kenny uit Oostende startte zelfs een petitie tegen de afscherming. “Iedereen wist op voorhand dat de straal van het vuurtorenlicht op die appartementen zouden schijnen. Dan moest je daar maar kantoren steken.”

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) draait de beslissing om de vuurtoren in Oostende deels af te schermen met folie terug.
Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) draait de beslissing om de vuurtoren in Oostende deels af te schermen met folie terug. © belga/PM

De ‘Lange Nelle’, zoals de vuurtoren in Oostende heet, is wat het Belfort is voor Brugge of het Atomium voor Brussel, een onmisbaar stuk erfgoed dat past bij het karakter van de stad. Het is dan ook al de vierde vuurtoren in Oostende.

“We kunnen het historische licht van de Oostendenaren niet wegnemen omwille van een paar bezwaren. De klagers wisten dat de vuurtoren er was toen ze hun appartement kochten”, aldus Diependaele aan VTM NIEUWS.

Vrijdagnamiddag al weg

Minister Diependaele is bevoegd voor Onroerend Erfgoed, maar de bevoegde minister voor het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK), en dus ook voor de vuurtoren, is Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open VLD). Het is het Agentschap MDK dat de lichtwerende folie liet plaatsen en vrijdagnamiddag ook weer verwijderde in opdracht van minister Peeters. Zij wijst er wel op dat het agentschap Onroerend Erfgoed, waar Diependaele voor bevoegd is, eerder wel zijn toestemming gaf om de folie te plaatsen.

“Ik heb de opdracht gegeven aan MDK om de folie zo snel mogelijk te verwijderen”, aldus Vlaams minister Lydia Peeters. De vuurtoren Lange Nelle maakt deel uit van het Oostends erfgoed en ik heb dan ook begrip voor de situatie. Ondanks de eerdere toestemming vanuit het agentschap Onroerend Erfgoed en mijn diensten draaien we dus de beslissing terug.”

Testopstelling

“De dubbelzijdige folie die een vijfde van de vuurtoren afdekt, was een testopstelling voor een paar weken”, verduidelijkt het Agentschap MDK nog. “De eerste laag heeft een neutrale kleur om de zichtbaarheid van de afscherming niet te laten opvallen vanop straat en zo het uitzicht van de vuurtoren te behouden. De tweede laag is een zwarte folie met als doel het licht grotendeels te absorberen. Het licht van de toren werd door de folie in een bepaalde hoek gedempt, maar niet afgesloten.”

“De testopstelling kwam er op vraag van een bouwpromotor die op Oosteroever in Oostende actief is en kreeg ook het akkoord van het agentschap Onroerend Erfgoed, dat waakt over het uitzicht van de vuurtoren. MKD heeft zich als eigenaar van de toren en beheerder van de lichtinstallatie constructief willen opstellen nu er op Oosteroever een nieuwe woonwijk is gebouwd. Dit alles op voorwaarde dat aan het functioneren van de toren als baken voor de scheepvaart niets zou veranderen en dat de testopstelling ook gedragen werd door het agentschap Onroerend Erfgoed.”

“De testopstelling zou over een paar weken geëvalueerd worden, maar door de vele reacties en het terugtrekken van het positief advies van Onroerend Erfgoed wordt de dubbelzijdige folie vervroegd verwijderd.”

(AP/HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier