Stad Oostende onderneemt verschillende acties ten voordele van de handelaars in de getroffen Christinastraat. Tegen de paasvakantie moeten de grootste werken afgerond zijn. Voor de zone rond het kruispunt met de Ooststraat (gasexplosiezone) is het nog wachten.
De eerste werken van nutsmaatschappijen in de Christinastraat dateren al van het najaar van 2021. Het is pas sedert dit jaar dat de grote werken aan de gang zijn met de aanleg van riolen en daarna een nieuw wegdek. De handelaars deden hun beklag over de werken en bereikbaarheid. De hulp van de stad kwam ook al ter sprake op de gemeenteraad. De gasexplosie op de hoek van de Ooststraat/Christinastraat van 13 oktober was een triest hoogtepunt. De stad en het Economisch Huis komen nu met een aantal concrete maatregelen voor de getroffen handelaars. “We stellen hen vrij van de belasting op uithangborden en uitstallingen”, zegt schepen voor Lokale Economie Charlotte Verkeyn (N-VA). Het Economisch Huis liet weten dat de maatregel geldt voor alle handelaars in de straat en niet enkel voor die van de door de gasexplosie getroffen zone.
Bijstand
Er komen meer acties: het Economisch Huis zal de handelaars die schade opliepen helpen met de zoektocht naar een tijdelijk onderkomen. “We hebben goed contact met een Oostendse vastgoedmakelaar. We kijken dus met hen en de handelaars voor een tijdelijke nieuwe locatie”, zegt algemeen directeur Filip Roelandt. Eén handelaar heeft daarin concrete interesse. Men denkt onder meer aan The Box in de Alfons Pieterslaan.
Ook handelaars, die samenwerkingen aangaan met andere vastgoedmakelaars kunnen, in het kader van het subsidiereglement voor co-retailing, een beroep doen op subsidies. Er komt ook bijstand in de vorm van marketing en promotie. “De handelaars kunnen inschrijven voor een sessie digitalisering en e-commerce. De ondernemers kunnen ook individuele coachingsessies boeken. De kosten daarvoor nemen we op ons”, luidt het bij het Economisch Huis. Hier zouden een achttal handelaars gebruik van maken. Daarnaast wordt ook een promocampagne op sociale media opgezet.
Einde in zicht
Sinds vorige week heeft de modder plaats gemaakt voor een verharding waardoor de straat min of meer toegankelijk is. Na de kerstvakantie (11 januari) start men met de aanleg van de tegels. “Tegen het krokusverlof hopen we dat de betegeling voor een groot deel zal afgewerkt zijn. Tegen de paasvakantie zou de volledige Christinastraat, tussen Ooststraat en Langestraat, volledig vernieuwd moeten zijn”, aldus schepen voor Openbare Werken Björn Anseeuw (N-VA).
Voor de zone van de gasexplosie is er nog geen timing: die werd door het parket nog niet vrijgegeven. In de binnenstad gaan de werken in 2023 verder. Dan worden de Hertstraat en het Marie-Joséplein heraangelegd.
Peter Beyen (‘t Iengels Wienkeltje): “Onze zaken waren niet altijd bereikbaar”
“Enkele dagen voor kerst, de drukste periode van het jaar, hebben ze de straat in een verharding gelegd. Maar tot vorige week was er hier een werfput”, zegt Peter Beyen, al vijf jaar uitbater van ’t Iengels Wienkeltje.
Hij is positief over de kwijtgescholden belasting: “Dat is een correcte beslissing. Alle beetjes helpen. Maar ze hadden met de stad zes maanden geleden al in actie moeten schieten. Nu komen ze ook af met de mogelijkheid voor herlokalisatie, maar dat is veel te laat. Ze kunnen nog wat leren van de aanpak in Engeland waar ze alle zaken uit een straat samen herlokaliseren. Ook de sessies en vergaderingen zijn niet goed gepland en vallen net op de drukste periode van het jaar. Ik hoor ook veel opmerkingen van collega-handelaars over de aanpak van de stad. Het grootste verwijt is dat ze te reactief werken, er weinig gepland is en er geen visie is. De stad beloofde ons bij het begin van de werken bereikbaarheid van onze zaken, maar dat was niet steeds zo. Ik heb hen na de ontploffing in de straat midden oktober een brief geschreven en kreeg pas op 9 december een onderhoud. Nu is er een planning tot eind februari, maar wat er nadien gebeurt, weten we nog niet.”
Shane Huyghebaert (Joyride Street): “Net niet lang genoeg gesloten voor een premie”
“Het was een hels jaar met een kelderende omzet. Voor mijn winkel stond wekenlang een container. Er waren grote putten en ik kon de winkel nauwelijks in. Gedurende 19 dagen heb ik geen enkele klant gezien. En om recht te hebben op een compensatie of premie was dat net drie dagen te weinig”, klaagt Shane Huyghebaert, al tien jaar uitbater van een skate- en kledingshop.
“De belastingen kwijtschelden is goed. Alles wat de kosten helpt drukken is welgekomen. Maar het is nu ook geen groot gebaar. Het voorstel voor herlokalisatie komt te laat. Daar hadden ze een jaar geleden mee moeten afkomen. Ik ben wel naar de workshop en sessie geweest, maar de eerste les was pas op 19 december en het was te nemen of te laten. De extra promotie die ze zullen voeren, is positief en zal wel helpen. Voor de rest kijk ik toch met gemengde gevoelens terug op het afgelopen jaar. Vooral het najaar was een ramp met de slechtste periode uit de voorbije tien jaar. En ik stel me ook vragen over het publiek. Tot vijf dagen na de ontploffing was het in onze straat zeer druk met ramptoeristen. Precies of er een evenement plaatsvond in de straat.”
Gasexplosie Christinastraat Oostende
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier