“We spelen in op de vraag”: bekende slager Hendrik Dierendonck uit Koksijde opent eerste winkel in Wallonië

Slager Hendrik Dierendonck nam in 2006 de zaak over van zijn ouders. © Alice Bown
Anton Peene Reporter

Nadat slager Hendrik Dierendonck de familiezaak in 2006 overnam van zijn ouders, breidden ze de voorbije jaren alsmaar verder uit. Dat resulteert nu in een zesde winkel, de eerste in Wallonië. Vanaf 15 september kan je de producten van Dierendonck ook in Waterloo terugvinden.

Naast het atelier in Sint-Idesbald kwamen er de voorbije jaren vestigingen bij in Nieuwpoort, Brussel, Kortrijk en Ukkel. Op 15 september kan je voortaan ook in Waterloo terecht. “De opening van een nieuwe zaak is altijd spannend. Het is op organisatorisch vlak steeds een flinke uitdaging. Je moet weer een team opleiden en klaarstomen”, zegt Hendrik Dierendonck. “Dat team moet dezelfde Dierendonck-taal spreken. Tijdens de opstartperiode zal ik vaak in de winkel zijn en zullen we enkele weken in de buurt verblijven. Waterloo wordt onze zesde winkel. De eerste in Franstalig België, al is het niet zo ver van Brussel en Ukkel. Bij Waterloo voel ik toch nog wat Brusselse invloed. De vonk tussen de regio Brussel en Dierendonck sloeg enkele jaren geleden over en is er nog altijd.”

Uniek verhaal

In het verleden kreeg Dierendonck al veel Franstalige mensen over de vloer in de andere winkels. “Ze kwamen tot in onze winkels aan de kust en de vraag was er wel om ook in die regio een winkel te starten. Nu hebben we daarop ingespeeld. Het pand was vroeger een biowinkel in een mooie villawijk. Het heeft een andere look and feel dan de andere winkels, waardoor het opnieuw een uniek verhaal zal zijn. Je zal er bovendien een lunch kunnen eten en we voorzien ook wat meer épicerie, zoals groenten, kaas en brood.”

Eerder dit jaar was er nog een nieuwe zaak. Toen openden ze een tweede Carcasse in Knokke-Heist. “Die kwam er tien jaar na de eerste Carcasse in Sint-Idesbald, waar we enkele jaren geleden een Michelinster kregen. Met Carcasse stonden we dit jaar op vijfde plaats van World’s Best Steak Restaurant en we hopen dat we in Knokke-Heist een gelijkaardig parcours kunnen afleggen.”

“De vonk tussen de regio Brussel en Dierendonck sloeg enkele jaren geleden over en is er nog altijd”

Met de vestigingen in Waterloo en Knokke-Heist was 2024 dus een druk jaar voor Hendrik, die nu bijna 20 jaar aan het roer staat. “Volgend jaar bestaan we 55 jaar, nadat mijn vader Raymond er in 1970 mee begon. Zelf nam ik de zaak over in 2006 en de voorbije decennia zijn we enorm geëvolueerd. Daarbij zijn we onze waarden – ambacht, passie en terroir – steeds trouw gebleven. We gaan altijd op zoek naar de goede producten en kijken steeds uit naar nieuw vlees en nieuwe technieken. We stellen ons elke dag in vraag en moeten dat blijven doen.”

De volledige groep telt intussen al 140 medewerkers. “Samen met mijn vrouw Evelyne leid ik het bedrijf. Zij ontfermt zich vooral over de financiële kant en de HR, terwijl ik alles doe rond sourcing (samenwerking met leveranciers, red.) en productontwikkeling. Zeker voor Carcasse loopt er nog een zoektocht naar jonge, ambitieuze medewerkers die openstaan om zelfstandig te werken. Bij ons zijn er ook steeds mooie doorgroeimogelijkheden.”

50 kaarsjes

Ook voor de komende jaren bruist Hendrik nog van de plannen. “In oktober volgt er een persoonlijke mijlpaal, dan blaas ik 50 kaarsjes uit. Ik zal het rustig vieren”, lacht Hendrik. “Tegen november komen er in Galerij Bortier, hartje Brussel, allerlei voedingszaken en daar zullen wij een charcuteriebar openen. Een ander soort concept opnieuw. De komende jaren willen we zeker nog verdere plannen ontwikkelen en blijven innoveren. In 2025 hoeft het niet opnieuw zo’n zot jaar te worden en we zullen goed nadenken over de volgende stappen.”

Met zoon Fons (19) is er al een derde generatie actief in de slagersstiel. “We zien wel wat de toekomst brengt. Fons moet nog veel leren en moet vooral doen wat hij graag doet. Wij zullen hem zeker niet pushen. Intussen doet hij ervaring op weg van thuis, bij een goede vriend van mij in Leuven. Daar werkt hij voor Slagerij Rondou, die leverancier is van Jeroen Meus.”

Lees meer over: