Woensdagochtend 15 februari kondigde tapijtproducent Balta aan dat ze de productie van vaste tapijten op hun site in Sint-Baafs-Vijve, een deelgemeente van Wielsbeke drastisch zullen inperken. Daardoor zouden maar liefst 295 werknemers hun job verliezen. “De laatste maanden zaten regelmatig veel werknemers thuis door tijdelijke werkloosheid. De werknemers voelden het nieuws al aankomen”, zegt Renilde Rommens van vakbond ACV.
De vraag naar kamerbreed tapijt, ook wel gekend als vast tapijt is de afgelopen jaren bij tapijtproducent Balta sterk teruggelopen. “Toen Balta in 2021 overgenomen werd door Victoria was er bij de werknemers even de vrees dat alle productie zou verhuizen naar Victoria in het Verenigd Koninkrijk. Dat was toen niet aan de orde, omdat de productiecapaciteit daar te klein was. Maar nu is de vraag naar kamerbreed tapijt zo sterk gedaald dat het daar wel mogelijk is”, vertelt Renilde Rommens van vakbond ACV.
“De vraag naar kamerbreed tapijt is zo hard gedaald dat het nu volledig geproduceerd kan worden in de vestigingen in het Verenigd Koninkrijk”
“De afgelopen maanden was de tijdelijke werkloosheid in het bedrijf enorm hoog. Dat werd dan gekaderd als tijdelijke werkloosheid door de energiecrisis, maar dat loopt op 31 maart af. Daarna moet het bedrijf terug overschakelen op gewone economische tijdelijke werkloosheid en moeten ze aan andere regels voldoen. De meeste mensen zagen het nieuws voor de intentie tot collectief ontslag wel aankomen. Wellicht heeft de deadline van 31 maart de beslissing van de directie versneld.”
Zoveel mogelijk proberen redden
Maar de vakbonden blijven niet bij de pakken zitten. “We zullen onderhandelen om het aantal ontslagen naar beneden te krijgen”, gaat Renilde verder. “Vorig jaar moest er nog een vestiging sluiten van Balta in Avelgem. Toen zijn er heel wat werknemers verplaatst naar Wielsbeke naar de afdeling Home, waar er gewone losse tapijten worden geproduceerd. Het is heel wrang dat er mensen vanuit Avelgem overkomen naar Wielsbeke, terwijl er nu hier dan andere mensen moeten vertrekken.”
“We zullen onderhandelen dat zoveel mogelijk werknemers een nieuwe plaats krijgen bij een andere productielijn of in een andere vestiging”
De directie wil de productie van kamerbreed tapijt uitfaseren in de komende zes tot negen maanden. “Hoe dan ook zullen we er alles aan doen dat zoveel mogelijk mensen een nieuwe plaats krijgen binnen de productie van losse tapijten of eventueel in de vestiging in Oudenaarde. Voor de mensen, die dan toch op straat komen te staan, zullen we onderhandelen om een zo goed mogelijke ontslagvergoeding te kunnen behalen”, besluit Renilde.
Een van de 295 gedupeerden is Geert Foret, die al 32 jaar bij Balta aan de slag is. De heftruckchauffeur in de tuftafdeling voelde de bui al langer hangen. “We zagen wel dat de zaken minder goed gingen”, zegt Geert. “25 jaar geleden maakten we hier 28 miljoen meter tapijten per jaar, de laatste jaren maar tussen de 12 en 14 miljoen meter. We hebben het voorbije jaar heel vaak moeten stempelen, en er verdwenen al eens weefgetouwen. Dan weet je wel: dit kan niet blijven duren. Maar dat er een herstructurering van deze omvang zou volgen, neen, dat hadden we niet zien aankomen.”
Ook Yasmina Reffar, al 18 jaar op de teller bij Balta, was bijzonder aangeslagen. “Er zijn zoals overal wel dingen die voor verbetering vatbaar zijn, maar uiteindelijk doet iedereen zijn job hier graag. Dat er zo’n beslissing zou genomen worden.. De motivatie om nog te werken was woensdag compleet weg.”
“In andere bedrijven waar een herstructurering van dergelijke omvang wordt aangekondigd, wordt het werk normaal stilgelegd en krijgen de werknemers de kans om thuis te bekomen”, vult ACV-vakbondsvrouw Rommens aan. “Hier niet. Hier draaien de machines 24 op 7, en dus moesten de mensen half in shock meteen verder aan het werk. Jammer toch wel.”
Moeilijke puzzel
Maar of er ook effectief plaats zal zijn voor andere werknemers in de overblijvende afdelingen is een grote vraag. “Onze intentie is op dit moment om 295 medewerkers te laten gaan en we vrezen dat het ook effectief zo zal gebeuren. De plaatsen in de overblijvende afdelingen in Sint-Baafs-Vijve worden opgevuld door werknemers uit Avelgem. De verhuis van het machinepark en de activiteiten naar Sint-Baafs-Vijve, Sint-Eloois-Vijve en Turkije is nu volop bezig en zal wellicht het hele jaar duren. We hebben geen sites meer, waar we mensen naartoe kunnen sturen”, vertelt Marc Dessein, directeur van Balta.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier