“Onze desserts zijn een hype dankzij TikTok”: Bieke (40) baat al drie jaar Bie Sweets uit in Roeselare

Kourosh en Bieke voor hun horecazaak Bie Sweets in de Ooststraat.(foto Stefaan Beel) © stefaan beel stefaan beel
Peter Soete

Bieke Vermander (40) heeft een gat in de markt ontdekt. In Bie Sweets in de Ooststraat 104 in Roeselare verkoopt ze al drie jaar onder meer bubble tea met parels, ice cream rolls en Amerikaanse snoepjes. “Door TikTok-filmpjes hebben jongeren deze lekkernijen opgepikt”, lacht Bieke.

Kom je uit een horecafamilie?

Bieke Vermander: “Ik had helemaal geen binding met de horeca. Ik heb een technische opleiding gevolgd in het VTI en ik heb 17 jaar in ijzerverwerkende constructiebedrijven gewerkt. Ik deed mijn job graag, maar ik wilde meer creativiteit in mijn werk en als je een machine bedient in een constructiebedrijf lukt dat net iets minder.”

Wie is Bieke Vermander?

Bieke Vermander is geboren in Roeselare op 25 april 1984. Ze woont samen met Kourosh en samen hebben ze een zoon Kaspien (15). Dit gezin woont in Beveren.

Opleiding en job

Bieke volgde lager onderwijs in de Burgerschool en middelbaar onderwijs in het VTI. Na haar studies werkte ze 17 jaar in constructiebedrijven vooraleer (na een starterslabo) drie jaar geleden haar eigen zaak Bie Sweets te beginnen.

Vrije tijd

Taekwondo, tv-kijken, reizen, wandelen.

Welke horecazaak is Bie Sweets eigenlijk?

“Ik verkoop hier vooral desserts en Amerikaanse snoep. In Portugal heb ik voor het eerst ice cream rolls gezien en geproefd. Je vertrekt door vanilleijs op een vriesplaat uit te rollen en die vanillelaag vul je aan met vers fruit, snoepjes of koekjes. Je rolt dan het geheel op en presenteert het in een potje. Je krijgt ongeveer de hoeveelheid van drie ijsbolletjes, maar dit ijsgerechtje wordt supervers en voor het oog van de klant klaargemaakt. Zo’n goedgevulde ice cream roll kost 6,90 euro.”

“Een ander topproduct is onze bubble tea met parels. We hebben diverse soorten versgemaakte thee, slush puppies en limonades en we voegen daar smaakpareltjes van 1 cm doorsnee aan toe. Wanneer die in de mond komen, ‘ontploffen’ die en krijg je een ware smaakexplosie. Superlekker! Dit drankje is in Taiwan waanzinnig populair. Hier verkopen wij dat voor 5,50 euro tot 6,50 euro.”

Maar het stopte niet bij deze twee producten?

“Neen, we merkten dat de jongeren niet alleen deze twee producten kenden door TikTok, maar ook Amerikaanse snoepjes. En dat verkopen we nu ook hier. Deze drie zaken zijn een echte hype bij jongeren. Ons publiek bestaat voor het grootste deel uit leerlingen van de lagere en de middelbare school. Maar vaak komen hun mama of oma mee en ontdekken zij ook onze producten. Ondertussen verkopen we een uitgebreid assortiment desserts zoals smoothies met vers fruit, milkshakes en ijskoffies en zijn er nu ook pastaschotels bijgekomen.”

Jullie waren wellicht de eerste zaak in Roeselare die dit aanboden?

“Ja, het was eigenlijk een gat in de markt toen we drie jaar geleden begonnen. Nu zijn er nog een paar zaken die dit verkopen. Maar onze ice cream rolls en bubble tea zijn de beste (lacht). We maken onze drankjes zelf en het zijn de gezondste, want we werken met supervers fruit.”

Wat is jouw lievelingsdessert?

“Dat is een bubble tea met melk en vers fruit en passievruchtparels. Hemels! Maar er zijn zo veel lekkere variaties en soms kiezen klanten voor de meest vreemde combinaties. Die dan ook nog eens superlekker blijken te zijn.”

“Klanten kiezen soms voor vreemde combinaties… die dan superlekker blijken te zijn”

Was het een grote stap om te beginnen met een zelfstandige zaak?

“Ja, maar het starterslabo is perfect om mensen op weg te helpen die een ondernemersdroom hebben. En mijn vriend Kourosh steunt mij ook altijd. Maar de leidraad in dit hele verhaal is mijn mama, zij helpt mij van het begin heel veel en staat me bij met raad en daad.”

Hoe lopen de zaken na drie jaar?

“Ik mag niet klagen, maar het mag altijd een beetje beter. Retail en horeca gaan hand in hand en op dat vlak hebben we toch een beetje pech gekend. Er zijn een aantal retailwinkels die mikken op jonge klanten verdwenen in Roeselare. Denk maar aan Zara, Tommy Hilfigger, Moggy’s en nu onlangs Flying Tiger. Dat waren belangrijke aantrekkingspolen voor ons publiek natuurlijk.”

Bie Sweets ligt strategisch interessant?

“Ja, we bevinden ons in het verkeersvrije deel van de Ooststraat. Onze jonge klanten zijn te voet of met de fiets. Er liggen veel scholen rondom Bie Sweets en al wie van of naar het station wandelt, passeert ons. Bie Sweets heeft, naast passanten, ook al een aantal trouwe klanten. En dat wordt beloond, want als je tien stempels verzamelt op je klantenkaart krijg je vijf euro korting.”

Waar zien we Bieke Vermander binnen tien jaar?

“Ik hoop nog altijd hier, in Bie Sweets. Het is mijn passie en ik doe mijn job met hart en ziel. Hier kan ik ook mijn creativiteit kwijt: ik maak de menukaarten zelf, doe de aankopen, stel nieuwe desserts samen, verkoop en probeer de klanten tevreden te houden. Als ik dan lovende commentaren hoor of lees, dan ben ik gelukkig.”

Wat staat er nog op jouw bucket list?

“Ik zou wel eens graag op reis gaan naar Thailand om de mooie panorama’s met eigen ogen te zien. En ik wil dat we goed kunnen leven van de winkel en dat we een gelukkig gezin blijven.”

Je bent nu al een gelukkige vrouw?

“Ja, eigenlijk wel. Alles begint te lopen zoals ik het graag heb. Geluk kun je trouwens niet uitdrukken met geld. Je moet je goed voelen en ook goed doen.”