Mensen die van hun hobby hun beroep kunnen maken, hebben een ongelooflijk voordeel op anderen: totale werkvreugde. Of zoals Herbert Martens van het bedrijf Colonne het zo mooi uitdrukt: “Als je gedreven wordt door passie krijg je niet het gevoel dat je aan het werk bent”. Colonne is een speciaal wijnopslagsysteem: “Met matzwart staal en massieve eiken planken kunnen we iedere ruimte voorzien van een stijlvolle wijnopslagplaats.”
Je bent een Oost-Vlaming maar woont al meer dan twintig jaar in Roeselare?
“Ik ben inderdaad een geboren en getogen Oost-Vlaming maar 23 jaar geleden heb ik mijn echtgenote leren kennen in Gent. En zij is Roeselaarse en ik ben haar gevolgd naar haar thuisstad. In 2011 hebben we gebouwd in Roeselare en ik woon hier zeer graag.”
Wie is Herbert Martens?
Herbert Martens is geboren in Gent op 2 april 1977 maar is opgegroeid in Oosterzele. Hij kwam in Roeselare wonen in 2001 na zijn huwelijk met Evelyn. Dit koppel heeft drie kinderen.
Opleiding en loopbaan
Herbert volgde lager onderwijs in Oosterzele, middelbaar onderwijs in Gent en hoger onderwijs in Gent en Brussel. Hij was lange tijd actief in de bouwsector en begon in 2019 met Colonne.
Vrije tijd
Wijn, fietsen, lopen, reizen met vrienden en het gezin, werken en ‘deure doen’.
Enkele jaren geleden ben je gestart met je eigen bedrijf, Colonne. Wat is dat precies?
“Colonne is een modulair wijnopslagsysteem. Met gepoederlakt matzwart staal en massieve eiken planken kunnen we iedere ruimte voorzien van een stijlvolle wijnopslagplaats.”
Dit idee is er gekomen door een persoonlijke situatie?
“In ons eigen huis hebben we een kelderruimte en ik wilde ook een plaats voorzien om mijn wijnflessen te bewaren. Maar in een kale betonnen ruimte is dat nu niet bepaald uitnodigend. Ik vroeg een binnenhuisarchitect om een wijnruimte te tekenen die niet alleen praktisch maar ook mooi was. Ik ontwierp ondertussen een metaalstructuur met eiken planken op maat van mijn beschikbare ruimte. Er kwam ook een tastingtafel en donker glas om de wijn niet te veel te belasten met licht.”
En dat donker glas zorgde ongewild voor een extra ‘uitstraling’ aan je wijnopslagsysteem?
“Inderdaad, want door dat donker glas kon ik mijn flessen niet meer zien liggen. Daarom heb ik elke legplank voorzien van ingebouwde ledstrips. Geplaatst in een hoek van 45 graden schijnt het licht op de flessen. De bedrading huist in het holle frame van de metaalstructuur en komt samen in de hoek van het opslagsysteem voor een onzichtbare afleiding naar de stroombron. Dit zorgt echt voor een sfeervol accent.”
“Ik ben op zoek naar KMO-grond in Roeselare”
Colonne was oorspronkelijk een persoonlijk project voor je eigen wijnkelder?
“Inderdaad, maar gaandeweg kreeg ik te horen van vrienden en familie dat ze dit goed uitgewerkt vonden en vroegen ze zich af waarom ik dit niet commercialiseerde. Hun enthousiasme motiveerde me om in 2019 een prototype te maken dat zowel in kelders, restaurants, keukens of leefruimtes kan gebruikt worden. Samen met vakmensen en wijnliefhebbers ben ik tot een modulair maatwerksysteem gekomen dat overal toepasbaar is. Colonne was geboren.”
En vanaf 2020 werd Colonne volop gecommercialiseerd?
“Ik ben gestart met een klein hartje, dat moet ik eerlijk toegeven. Eerst bij vrienden en kennissen en daarna verruimde ik mijn blik. Nu heeft Colonne klanten in Nederland, Zwitserland, Spanje en worden er in september ook Colonnes geplaatst in de Verenigde Staten. Die ga ik mee plaatsen, ja. In september reis ik naar de VS om een wijnopslagsysteem te installeren bij een particulier en bij een wijnhandelaar.”
Het mooie aan Colonne is dat het ook een Roeselaars product is?
“Ja, vanaf het begin heb ik me laten omringen door vrienden en kennissen uit Roeselare: de productie gebeurt hier, de communicatie en marketing ook, ik doe het stockbeheer, de boekhouding, de productie en de offertes. Het is echt een 100 procent Roeselaars product.”
Colonne is ook gegroeid door een passie voor wijn?
“Heel zeker. Ik heb ook een sommelieropleiding gevolgd in Syntra West in Roeselare. De liefde voor wijn heb ik geërfd van mijn vader. Zijn voorkeur ging eerst uit naar Bordeauxwijnen, maar dat veranderde gaandeweg naar Bourgognewijnen. En ik moet toegeven dat ik diezelfde weg heb gevolgd: in mijn beginperiode was ik meer Bordeaux-gericht. Nu verkies ik meer en meer de finesses van bepaalde Bourgognes.”
Over Bourgognes gesproken: die wijnflessen zijn toch veel ronder dan Bordeauxflessen. Geeft dat geen stapelproblemen?
“Neen, want bij Colonne hebben we de planken om de wijn te stapelen verfijnd en uitgebreid. We hebben naast een Standaard Colonne waar veertien wijnflessen kunnen gestapeld worden ook Colonnes speciaal voor Bordeaux, Bourgogne, Riesling en zelfs Colonnes om volledige wijnkisten op te plaatsen.”
“Ik streef ernaar om voor elke klant de perfecte wijnkelder te realiseren. Er komt een persoonlijk gesprek waarbij ik luister naar zijn wijnvoorkeur, het aantal en het type flessen. Vervolgens wordt de ruimte opgemeten en ga ik op basis van dat gesprek de meest optimale indeling maken
Colonne groeit maar je kunt natuurlijk niet blijven opereren met showroom, kantoor en productieruimte op je privé-adres?
“Neen, daarom ben ik al een tijdje op zoek naar een pand. Of nog beter naar een KMO-zone in Roeselare waar ik een bedrijfsgebouw kan bouwen. Want ik wil zeer graag in Roeselare blijven.”
Rodenbachgesprek
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier