Every day is a school day. Neem dat maar letterlijk. Als je de schoolbanken verlaat, is het leerproces bijlange nog niet voorbij. Meer zelfs, soms begint het pas écht eens je je eerste stappen op de werkvloer zet. Bedrijven omarmen en cultiveren deze evolutie.
Al zeker in sectoren waar de materie constant in evolutie is, is (constante) bijscholing een noodzaak. De bedrijfswereld werkt hiervoor samen met externe partners als Syntra West of hogescholen, maar organiseren ook hun eigen leercentra. Geen overbodige luxe, blijkt bij bedrijven binnen de technologie, sociaal recht en de medische wereld. We namen plaats op de ‘schoolbanken’ van Barco, Acerta en AZ Zeno.
Barco University
Barco is wereldwijd actief, wat al een uitdaging op zich is. Al zeker in de steeds evoluerende wereld van technologie. Om de vinger aan de pols te houden van zowel de mens als het product, startte het bedrijf de Barco University op.
“Een supervehikel om wereldwijd aan training en development te doen”, licht Lien Meuleman, HR Director Talent, Leadership and Organisational Development toe. “Enerzijds heb je het product-team dat onze Barco-oplossingen bij klanten en eigen salesmedewerkers trainen. Mijn team is verantwoordelijk voor alle andere trainingen, zowel technisch als soft skill.
‘Leiding geven’ speelt in deze laatste een cruciale rol. We hebben hier zelfs een eigen programma voor ontwikkeld, Management Enablement. Zo willen we onze 400 managers wereldwijd ondersteunen om hun team aan te sturen in dat levenslang leren.”
Bij Barco geloven ze namelijk sterk in die directe impact. “Als onze mensen blijven leren, naar buiten gaan en nieuwe dingen leren, zal dat lonen in de manier waarop onze ‘solutions’ gemaakt worden. Innovatie staat bij ons gelijk aan leren. Als je innovatief wil blijven, moet je als medewerker de nederigheid hebben om te beseffen dat je niet alles zelf kan en weet.”
De teams kijken vooruit en bepalen waar ze op langere termijn willen staan op vlak van technische oplossingen en hoe ze die in de markt willen integreren. In zogenaamde skillsboards wordt bekeken welke skills nodig zijn om die doelstellingen te halen. “Daarna wordt er samen met HR gekeken of we deze kritische skills al dan niet in Barco in huis hebben op vandaag. Indien niet, wordt er gepland om de skills aan te kopen op de markt, via rekrutering, of om de skills te ontwikkelen bij onze eigen medewerkers. Uiteraard kan een combinatie van beiden ook vaak een mooie oplossing zijn.”
Niet louter klassikaal
“De trainingen van onze Barco University zijn trouwens niet louter klassikaal georganiseerd”, gaat Lien Meuleman verder. “On the job zijn er bijvoorbeeld ‘stretch assignments’ waar je voor een bepaalde periode een job in een andere afdeling kan uitvoeren. Dat zorgt voor nieuwe inzichten en zo kan je ook andere skills uittesten.”
Barco University werkt ook met externe partners zoals hogescholen en platformen als Learning O’Reilly of LinkedIn Learning. Barco maakt ook deel uit van ‘iedereen LEERT’ van SBM Syntra West, een netwerk van bedrijven die inzetten op levenslang leren.
In het Kortrijks bedrijf zijn ze er honderd procent van overtuigd dat hun aanpak met de Barco University een extra troef is voor de arbeidsmarkt. “Jongeren gaan meer en meer kijken naar bedrijven waar ze een groeitraject zien voor zichzelf. Ze willen impact hebben. Inclusie, diversiteit en leren zijn belangrijke pijlers om mensen aan te werven maar ook om ze hier te houden.”
Acerta Payroll Academy
Sociaal recht is een levende materie. Wetten en CAO’s veranderen constant. Het is voor HR-bedrijven als Acerta dan ook zaak om bij de pinken te blijven. Naast maandelijkse opleidingsdagen startte het bedrijf zelfs een Payroll Academy.
“De payroll job is een knelpuntberoep”, licht Liesbet Werbrouck toe. “We merkten dat de zoektocht naar mensen met ervaring heel moeilijk werd. Daarnaast hebben ook onze klanten moeite om collega’s te vinden voor hun personeelsdienst. De vraag naar tijdelijke ondersteuning door onze consultants groeide waardoor we nood hadden aan meer resources. Daarom hebben we een eigen opleidingstraject ontwikkeld waarin we de knepen van het vak aanleren. De eerste jaren hebben we ons gericht naar mensen die net van de schoolbanken kwamen. De voorbije jaren zijn we ook op zoek gegaan naar nieuwe collega’s die al enkele jaren ervaring hebben in een andere sector en die zich willen herscholen naar payroll-officer of consultant.”
Doelgroep is heel breed
De doelgroep van de Payroll Academy is heel breed. “We hebben geen vereisten qua diploma’s. Wie cijfermatig aangelegd is, houdt van administratie en zich wil verdiepen in de boeiende wereld van het sociaal recht is welkom. Enige affiniteit met HR of payroll is natuurlijk altijd mooi meegenomen.”
De starters worden dus in het bad van het sociaal recht ondergedompeld waarna ze ingeschakeld kunnen worden als payroll consultant in bedrijven en organisaties, of als payroll officer bij Acerta. Een pittig traject. “In eerste instantie wordt het sociaal en arbeidsrecht aangeleerd tijdens een zesdaags traject. Daarna zetten we de theorie om in de praktijk. Onze ervaringscoaches en experten, een team van ervaren payroll consultants, spelen een belangrijke rol in het aanleren van de nodige skills om de job goed onder de knie te krijgen. Daarnaast leren we ook de payrolltools aan en zorgen we ervoor dat onze consultants een krak worden in Excel. Het opleidingstraject omvat ook een stage in een bedrijf of op een Acerta- kantoor.”
De pijlers van Acerta zijn autonomie, verbinding en competenties. “Investeren in opleidingen is bij Acerta dus een evidentie. Niet alleen bij de opstart van de carrière maar ook daarna.”
Zeno Zone & Zeno Academie
Wetenschappelijk onderzoek zorgt ervoor dat onze medische kennis steeds groter wordt. Maar dat betekent ook dat het werkveld, de zorgverleners en hun ondersteunende collega’s, up to date moeten blijven. Levenslang leren is dan ook ingebakken in de ziekenhuiswereld.
Bij AZ Zeno in Knokke-Heist hebben ze hiervoor twee tools in het leven geroepen: de Zeno Zone, een digitaal opleidingsplatform en de Zeno Academie die (klassikale) opleidingen en symposia herbergt. HR-partner Heidi De Roo stuurt beiden aan. Dat ze verantwoordelijk is voor zowel vorming als welzijn ziet Heidi als een evidentie: “Mensen opleiden, draagt bij tot hun welzijn. Je niet meer goed voelen in je job, wat vastzitten, uitkijken naar doorgroeimogelijkheden… Het hangt allemaal samen.”
Opleidingen zijn hierbij essentieel. In de medische sector heb je sowieso een aantal verplichte trainingen om bepaalde competenties te halen. “Daarnaast zetten wij in op vaardigheden en soft-skills, zoals leider-schap en communicatieve vaardigheden. Wettelijk moeten hiervoor zelfs vijf dagen opleiding per jaar voorzien worden per voltijdse werknemer. In de Zeno Zone worden die trainingen allemaal bijgehouden, zowel van verplegend personeel tot therapeuten en artsen. We organiseren die opleidingen intern en extern. Enkele van onze partners zijn Vives, HoWest, ZoWe, Escala en SIM Center Vlaanderen.”
Binnen de Zeno Academie maken ze ook gebruik van de expertise die al in het ziekenhuis aanwezig is. De eigen artsen bijvoorbeeld geven opleidingen over nieuwe medische apparatuur of over hun vakgebied zoals urologie, robotchirurgie… Die vinden dan voornamelijk plaats in het auditorium in campus Knokke-Heist. De Zeno Academie gaat zelfs nog een stapje verder en trekt ook naar het publiek met lezingen buiten de campus over bijvoorbeeld reumatologie.
Strategische waarden
Warm, gastvrij, verbonden, competent en vernieuwend. Dat zijn de strategische waarden van AZ Zeno, die meteen ook de toetsstenen zijn of een opleiding al dan niet in aanmerking komt. Een cursus Frans bijvoorbeeld beantwoordt aan de gastvrijheid. Een sessie rond excel draagt bij tot je competenties.
“Het gaat heel ruim. Maar we zetten vooral heel hard in op medische apparatuur en vaardigheden zoals communicatie.”
Nieuwkomers bij AZ Zeno maken meteen kennis met de Zeno Zone en Zeno Academie via een uniek inscholingstraject van een jaar vol algemene en specifieke opleidingen, gekoppeld aan reflectiegesprekken. Kwestie dat ze vanaf dag één al doordrongen zijn van het belang om blijvend bij te scholen.
Bedrijvig West-Vlaanderen
Deze interviews verschijnen in het magazine Bedrijvig West-Vlaanderen, gratis bij De Krant van West-Vlaanderen van vrijdag 10 mei 2024.
Het beste van KW
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier