Bakkerin raakt tijdens zwangerschap allergisch aan tarwe en suiker en verovert nu Vlaanderen met glutenvrije lekkernijen: “Wij willen gewoon mensen hélpen”

Liselot Portier en Alex Janssen van Lotjans: “Mensen helpen is onze missie. Daarvoor werken we elke dag keihard en willen we rustig blijven groeien.” © JOKE COUVREUR
Philippe Verhaest

Een gepassioneerde bakkersdochter die tijdens haar zwangerschap een tarwe- en suikerallergie opliep en op zoek ging naar een oplossing. Dat is het verhaal van Lotjans in een notendop. De Koekelaarse webshop met eigen atelier, gespecialiseerd in brood en gebak zonder gluten, lactose, tarwe en koemelk, levert vier jaar na de start in heel Vlaanderen en noteert elk jaar een groei van om en bij de 25 procent. “Onze missie? Mensen helpen.”

In juli mogen Lucas en Saartje, de tweeling van Liselot Portier (36), hun elfde verjaardag vieren. De twee liggen rechtstreeks mee aan de basis van het succesverhaal dat hun mama, samen met Alex Janssen (43), sinds 2020 aan het schrijven is.

“Tijdens mijn zwangerschap kreeg ik plots niks meer van brood of gebak binnen”, zegt ze. “Ik had gewoon geen trek. Ik dacht aanvankelijk dat dit na de bevalling wel zou beteren, maar dat was allesbehalve het geval.”

Voor Liselot, vijfde generatie van een rasechte bakkersfamilie in Koekelare, een stevige streep door de rekening. “Ik was – en ben nog steeds – gepassioneerd door de bakkerijsector. Ik werk sinds mijn veertiende mee in de ouderlijke bakkerij, een ander leven is gewoon geen optie.”

Na een reeks onderzoeken bleek dat ze allergisch was aan tarwe en suiker. “Twee vitale ingrediënten in een bakkersatelier. Daarom ging ik op zoek naar alternatieven. Er was echter amper iets tegen een betaalbare prijs op de markt, dus sloeg ik zelf aan het bakken.”

Appartementskeukentje

Na jaren vol trial-and-error had Liselot de ideale producten beet. “Ik vertrok daarbij van de recepten van mijn papa en grootvader, want ik wilde écht lekker brood en gebak maken. Je kan niet geloven hoe vaak ik gevloekt heb en een baksel letterlijk tegen het plafond heb gegooid”, lacht ze. “Maar uiteindelijk bereikte ik mijn doel.”

“Ik heb de recepten van mijn papa en grootvader als basis gebruikt, want ik wilde écht lekker brood en gebak maken”

Begin 2020 besloot ze haar idee te commercialiseren en samen met Alex Janssen startte ze Lotjans op. “Aanvankelijk in de keuken van het appartement van Alex in Blankenberge, maar dat was na een maand al veel te klein. Amper twee weken nadat onze webshop online stond, stroomden de bestellingen binnen. Ik had meteen door dat ik allesbehalve de enige was die met een dergelijke allergie kampte.”

© JOKE COUVREUR

Liselot en Alex vonden een iets grotere stek in het centrum van Koekelare, verhuisden daarna al snel naar de garage van de bakkerij van haar ouders en opereren sinds 1 augustus 2020 in het atelier van de bakkerij zelf. “Het is héél snel gegroeid. Vandaag bieden we een 120-tal verschillende producten aan: van allerhande soorten brood over gebak en koekjes tot pistolets en taarten.”

“Tachtig procent is trouwens veganistisch. En we leveren via een goeie honderd afhaalpunten – bakkers, tuincentra, slagerijen, natuurwinkels… – in heel Vlaanderen. Dat doen we trouwens zelf. We werken met een team van vier bakkers – wijzelf inbegrepen – in het atelier en kunnen op de inzet van zes flexi-jobbers rekenen om alle bestellingen ter plaatse te brengen.”

Lotjans is het perfecte voorbeeld van een ‘van A tot Z’-verhaal. “We doen alles in eigen huis: receptuur, productieproces, verkoop en afhandeling. Alle broden, pistolets en taartjes die hier de deur uit gaan, hebben we in onze handen gehad. Kwaliteit staat altijd voorop.”

“We krijgen heel vaak reacties van klanten die ons bedanken, gewoon omdat we bestaan. Hartverwarmend”

Het bakken van de Lotjans-lekkernijen verloopt grotendeels zoals in een reguliere bakkerij. “Ons deeg is wat minder elastisch en we bakken iets langer en op een wat lagere temperatuur. Het is vooral onze ingrediëntencombinatie die het verschil maakt. Grote voorwaarde bij alles: het moet lekker zijn.”

En dat slaat aan, want elk jaar gaat er 25 tot 30 procent meer broden en gebak de deur uit, daar in Koekelare. Ook al zijn die wat duurder dan wat je bij de bakker om de hoek aantreft. “En dat heeft alles te maken met onze ingrediënten. Die kosten gewoon meer, al houden we het voor iedereen betaalbaar. Zo kost ons donker boerenbrood 4,85 euro en ons wit brood 4,30 euro. Een stokbrood heb je voor 2,35 euro, een chocoladekoek met pudding voor 2,45 euro.”

Buitenland?

Dat de creaties van Alex en Liselot aanslaan, blijkt uit de vele reacties die ze krijgen. “Die zijn vaak hartverwarmend. We krijgen letterlijk wekelijks berichten om ons te bedanken. Blij dat jullie bestaan, lezen we dan.”

© JOKE COUVREUR

“Recent kregen we nog een filmpje van een jonge mama die ons zei dat Lotjans bij alle belangrijke momenten in haar leven was: bij de geboorte van haar dochtertje, op de babyborrel, haar huwelijk… Kijk, dáár doen we het voor.”

“Mensen helpen is onze missie. Daarvoor werken we elke dag keihard en willen we rustig blijven groeien. We staan stilaan op de radar van de ons omringende landen, maar willen geen stappen overslaan.”

Info: lotjans.be