Torhoutenaar Jef Dekoninck schrijft een roman op basis van eigen jeugd

Jef Dekoninck met zijn roman 'Mierennest'. Het 11-jarige hoofdpersonage Eduard uit Oetegem is op zijn eigen jeugd in Torhout gebaseerd. © Foto JS
Johan Sabbe

De bijna 71-jarige Jef Dekoninck, die met zijn vrouw Rika Vancoppenolle in de Torhoutse Kwaplasstraat woont, heeft een roman geschreven met zijn eigen jeugd als basis. Het boek heet ‘Mierennest’ en wordt op zaterdag 10 maart om 19.30 uur in zaal De Biekorf officieel voorgesteld.

Mierennest telt 172 bladzijden en wordt door Jef in eigen beheer uitgegeven. Het boek kost 15 euro en is te koop via jefdekoninck@yahoo.fr. Torhoutenaar Norbert Nolf heeft de tekst grondig nagelezen en een andere stadsgenoot, Roger Pecceu, heeft nuttige adviezen gegeven voor het drukken van het boek. De zwart-witcover is van de hand van Joke Werbrouck, een nichtje van Jefs vrouw Rika.

Eretitel voor moeder

Jef heeft vele jaren geleden zijn onderwijzersdiploma behaald aan de Torhoutse normaalschool, wat toen als achtste uit een arbeidersgezin van elf kinderen niet vanzelfsprekend was. In 1967 is hij voor de rest van zijn loopbaan in het buitengewoon onderwijs terechtgekomen: eerst als leraar en uiteindelijk – van 1983 tot aan zijn brugpensioen in 2002 – als directeur van de BuSO-school van Tordale in zijn eigen Torhout.

“Mijn ouders woonden met hun kroostrijke gezin in de Lichterveldestraat, aan de overzijde van de huidige juwelierszaak Dedeyne”, doet Jef zijn verhaal. “We waren met elf kinderen, zes jongens en vijf meisjes. Drie ervan zijn al gestorven. Ik noemde mijn moeder met eerbied de miere, want ze was altijd wel ergens mee bezig. Dat kon niet anders met zo’n groot gezin. Ik beschouw haar bijnaam de miere dan ook als een eretitel. Mijn roman is er toepasselijk naar genoemd: Mierennest.”

De voorbije jaren is Jef opnieuw gaan studeren, met name aan de Open Universiteit in Nederland. Zo heeft hij vorig jaar na examens aan de Gentse universiteit het diploma van bachelor in de cultuurwetenschappen behaald.

“Ik kreeg in het kader van die studies de boeiende vakken geschiedenis, kunstgeschiedenis, filosofie en… literatuur. En net dat laatste vak heeft me ertoe aangezet om de verhalen die ik eigenlijk al lang op papier wou zetten, tot een roman te verwerken. Zoals gezegd met fictie, maar toch ook flink wat realiteit. Want wie mij goed kent, zal bij het lezen van het boek snel inzien dat het elfjarige hoofdpersonage Eduard op mijn eigen jeugd gebaseerd is.”

Op zoek naar vrijheid

Eduard maakt deel uit van de familie Keunincks uit een bescheiden rijhuis in de Veldstraat in Oetegem. Of voor de goede verstaander: van het kroostrijke gezin Dekoninck uit de Lichterveldestraat in Torhout. Eduard groeit op omstreeks de Tweede Wereldoorlog en in de vijftiger jaren.

“De toenmalige tijdsgeest werd gekenmerkt door de geboden en verboden van het instituut Kerk, de dominantie van de burgerij en een wereldbeeld dat niet verder reikte dan de kerktoren“, aldus Jef. “En dus moest Eduard zich met vallen en opstaan een weg zoeken naar vrijheid en zelfstandigheid. Het dagelijkse gevecht van het gezin voor een menswaardig bestaan is de rode draad.”

Aangedikte verhalen

Jef wil met zijn roman voorkomen dat de familieverhalen van weleer verloren zouden gaan.

“Het zijn sappige vertellingen die in de loop van de jaren gefilterd, bijgeschaafd en vooral aangedikt werden”, verduidelijkt hij. “En die de moeite zijn om ze voor het nageslacht te bewaren. Ik heb ze in mijn boek verwerkt en er één verhaal van gemaakt, dat bij momenten best wel grappig is, maar ook weleens schrijnend en spannend. De oudere Torhoutenaren zullen er veel facetten van hun stad in herkennen. Ik ben met de voorbereidingen van het boek een vijftal jaar bezig geweest.”

Naast schrijven gaat Jef met zijn vrouw ook graag wandelen, fietsen en met hun camper op reis.