Het is intussen een ‘eeuwenlange’ traditie dat de Koninklijke Toneelgilde Sint-Lutgardis elk jaar met een nieuwe productie op de planken staat. Dit jaar viel de keuze op het stuk ‘De klusjesman’ in een regie van John Schouppe. Hoeveel producties er sinds de oprichting van de toneelvereniging de revue zijn gepasseerd? Daarvoor duiken de leden graag terug in de geschiedenis.
Wat speurwerk in de Veurnse annalen bracht aan het licht dat op 27 januari 1908 de Toneelmaatschappij Sint-Lutgardis werd opgericht in het toenmalige Hof van Commerce in de Klaverstraat, met welgeteld negen stichtende leden. Hun kernspreuk luidde: ‘Niet uit eerzucht, maar uit leerzucht’ en ze stelden zich als doel ‘De feestelijkheden van Veurne te vermeerderen’. Enkel mannen waren toegelaten en vrouwenrollen werden door de mannelijke leden vertolkt. Het eerste stuk werd opgevoerd op 18 oktober 1908. In de beginjaren speelde het gezelschap drie stukken per seizoen. In 1922 verhuisden de opvoeringen van de Sint-Jozefszaal (nu Mardijk) naar de stadsschouwburg (de vroegere bib) omdat daar wél een gemengd publiek werd toegelaten. Er mochten dan ook al enkele vrouwelijke spelers mee op de planken staan. In 1929 verhuisde de toneelvereniging voor de producties naar de zaal van Cinema Palace in de Ooststraat (nu Firenze Fashion). Voor de eerste massaproductie in 1935 met maar liefst meer dan 100 spelers en figuranten daagden ruim 4.000 bezoekers op. Het daaropvolgende jaar werd een mijlpaal in de geschiedenis van de vereniging. Op 12 september 1936 ontving ze een oorkonde en mocht ze zich een koninklijke gilde noemen. In 1951 werden de eerste vrouwelijke leden toegelaten. In 1957 werden de producties weer opgevoerd in de Sint-Jozefszaal. Helaas bleek twee jaar later (1959) de kas leeg te zijn en besliste het bestuur om de Toneelgilde ‘on hold’ te zetten tot 1966. Pas in 1983 werd voor het eerst een vrouwelijk bestuurslid opgenomen. Intussen is dc De Zonnebloem al 31 jaar de locatie voor de jaarlijkse toneelvoorstellingen.
Polonaise
Huidig voorzitter Sabinne Verstraete herinnert zich nog perfect het jaar dat de vereniging 100 verjaardagskaarsjes mocht uitblazen: “Dat hebben we gevierd in 2008, met een groot feest, maar ook met een geweldige musical. Dat was Blue Moon, met Frieda Vanslembrouck en Johan Bouttery als regisseurs. In 2016 werd de Toneelgilde een vzw. En in 2018 was het opnieuw feest, want toen bestond onze vereniging 110 jaar.”
“Een stuk kiezen is elk jaar een moeilijke opgave”
Er zijn Sabinne nog meer memorabele producties bijgebleven, die minder leuk, maar wel hilarisch waren. “Tijdens de opvoering Nonkel Gaston is dood moesten een paar figuranten opkomen om de polonaise te dansen. Ze stonden allemaal klaar met hoedjes, toeters en bellen. Helaas maakten de acteurs op de scène een fout en het stuk met de polonaise werd overgeslagen. Ze zijn nooit moeten opkomen. Die avond werd toevallig ook gefilmd … Toen we met De paradijsvogels op de planken stonden werd er iemand onwel in de zaal. Onze acteurs Jimmy Vanderheyde en Freddy Capoen stonden zeker vijf minuten freeze op het podium!”
De klusjesman
“Een stuk kiezen is elk jaar een moeilijke opgave”, vindt Sabinne. “Soms stelt de regisseur een stuk voor, soms gaan we samen op zoek. Dit jaar las ik zeker een tiental stukken voor ik kon zeggen: ja, daar zit iets in. Na overleg met de regisseur kozen we voor De klusjesman (Le Technicien). We wilden geen klassieke deurenkomedie met veel misverstanden. Deze komedie is geschreven door Eric Assous, een Franse auteur die overleed in 2020 en die heel wat prijzen in de wacht sleepte. De Sint-Lutgardisgilde probeert altijd een toneelstuk te brengen dat de mensen een aangename toneelavond bezorgt en dat moet absoluut niet altijd een billenkletser zijn. Zo speelden we vorig jaar de tragikomedie De strijkcentrale, en dat was echt een succes!”
Het verhaal van De klusjesman: Jean-Pierre, ooit een ambitieuze, arrogante zakenman, wisselde lang geleden zijn echtgenote Séverine in voor een jonger exemplaar. Séverine bleef berooid achter. Zij bleef echter niet bij de pakken zitten en staat nu aan het hoofd van haar eigen succesvolle uitgeverij in Parijs. Ondertussen zit Jean-Pierre volledig aan de grond. Ten einde raad komt hij solliciteren voor een job bij zijn ex. Séverine besluit, na lang aarzelen, hem een kans te geven… maar als ‘klusjesman’. De rolverdeling: Sabinne Verstraete (Séverine), Joris Goens (Jean-Pierre), Bart Devos (Patrice), Sam Beernaert (Gaetan), Annick Benteyn (Lebovsky), Eva Pieters (Celia) en Nata Vanderheyde (Victoria).
De Sint-Lutgardisgilde telt anno 2024 een 60-tal leden, maar de deur staat open voor nieuwe mensen. “We willen heel graag de gilde wat jonger maken. Jonge mensen aantrekken is moeilijk, maar we hebben hen voor alles nodig: acteren, decorbouwers, technici, barmedewerkers, logistiek… Naast onze producties proberen we elk jaar ook activiteiten te organiseren, meestal gelinkt aan de productie van dat jaar. Een greep uit recente activiteiten: een weekend naar L’Aube in Frankrijk, golfkarrenrace, Highlandgames, de musical Red Star Line in Puurs, kerstfeestjes, een boottocht en rondleiding in de Bijloke, workshop improvisatie in samenwerking met Opendoek, Spots op West in Westouter… We zijn ook trots op onze bekende ‘Lutgardisten’ zoals Wouter Bruneel en Casper Vandenberghe!”
De laatste voorstellingen vinden plaats op 13, 15 en 16 maart om 20 uur in dc De Zonnebloem, Zuidstraat 67, Veurne. Tickets kosten 12 euro en kan je bestellen op www.sint-lutgardisveurne.be.
Theater
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier