Theater Antigone trekt de boer op met nieuwe voorstelling ‘Toendra’

De cast van Toendra. © Elien Vervaet
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Na twee succesvolle voorstellingen van het stuk’Toendra’ in hun eigen Theater Antigone trekt de theatergroep de komende weken door Zuid-West-Vlaanderen om te eindigen in Roeselare.’Toendra’ gaat over alle aspecten van de hedendaagse wereld, verleden, overleven, herbeginnen en dromen.

15 jonge mensen – 13 meisjes en 2 jongens – komt samen op een onbestemde plek. Gedwongen? Opgesloten? Ze zijn één brok energie en willen de wereld op sleeptouw nemen. Alleen werkt hun verleden dat tegen. Het is niet gemakkelijk om een mens te zijn, maar toch probeert deze groep te overleven. Met lichtheid, absurde humor met hier en daar een wrang randje strijden ze tegen ‘the machine’, de hedendaagse wereld, en ook tegen zichzelf. Hun doel om met een schone lei te beginnen, is echter groter dan op te geven. Toendra: de droom van een groep jongeren om hun verleden uit te wissen en opnieuw te beginnen.

Theater Antigone trekt de boer op met nieuwe voorstelling 'Toendra'
© Elien Vervaet

“In het voorjaar van 2019 volgden bijna zeventig jongeren mijn workshopreeks. Ik vertrok in die workshops vanuit hun persoonlijke fascinaties om nieuwe personages te creëren en bestaande figuren te verrijken. Die eigen fascinaties, en het werk van de Zweedse filmmaker Roy Andersson, zijn de voedingsbodem voor hun vertelling. Daartussen dwaalt ook Anton Tsjechov rond in de voorstelling”, zegt theatermaker David Dermez die ook de regie doet.

Emma De Clercq (18) deed ervaring op tijdens de theaterkampen van Antigone en in het Toneel Marke. “Het stuk is intensief qua doen, bezig zijn, bewegen en praten. We zijn vertrokken vanuit improvisatie en ons verhaal wat overging naar gesprekken. Alles werd goed doorgepraat. De indringende gesprekken zijn verwerkt tot een vastomlijnd geheel binnen een kader”, duidt Emma.

Theater Antigone trekt de boer op met nieuwe voorstelling 'Toendra'
© Elien Vervaet

“Toneel spelen zit al heel lang in mij. Met het vorig jongerenproject, de theaterkampen en workshops deed ik nog meer ervaring op. Ik was vastberaden om in Antigone mee te doen: het is werken in een professioneel kader.” Over het stuk? “Het is een heel mooi stuk. Het is zich verdiepen in een bepaalde wereld en zich inleven. Het beeld is anders dan een rol spelen”, vertelt Liesbet Delvoye (28).

Lisa Vandeweege (21): “Toneel is iets wat ik heel graag doe. Het is iemand anders spelen en zo jezelf ontdekken. David, de regisseur, had een idee en spoorde ons aan om daarover te improviseren. Daaruit zijn teksten ontstaan die uitgediept werden. Ik denk verrassend toch wel. Het is van alles: van grappig tot ernstig met mooie verhalen. Het stuk is iets om over na te denken.”

Dieter Allegaert en Lars Himpe.
Dieter Allegaert en Lars Himpe.© TVK

Dieter Allegaert (25) en Lars Himpe (18) zijn de enige jongens van het gezelschap. “We kunnen ons mannetje staan”, lacht Dieter. “Normaal gezien ben ik schuchter van aard, maar deze ervaring heeft me sterker gemaakt. Ik durf nu meer voor mezelf opkomen en zelf initiatief nemen. Ik praat ook gemakkelijker. Toneel is een mooie uitlaatklep. Het stuk is niet gemakkelijk, maar erg boeiend”, zegt hij.

Lars geniet een opleiding Drama aan het Stedelijk Conservatorium Mechelen. “Het is de enige plaats waar ik drama kan volgen”, getuigt Lars. “Ik speelde al enkele keren mee met Arte del Sueño in Harelbeke. Toneel, zang, musical, het boeit me allemaal. Je kan er jezelf perfect in uitleven, je laten gaan. Persoonlijk droom ik ervan daar in verder te gaan en er mijn carrière in te maken.”

Het stuk is te zien op 23 oktober in Kubox Kuurne, op 26 oktober in CC Het Spoor in Harelbeke, op 2 november in OC De Stekke in Moorsele, op 8 november in CC De Steiger in Menen, op 9 november in OC d’ Iefte in Deerlijk en op 13 november in De Spil in Roeelare.

www.antigone.be