“Een pittige West-Vlaamse tante”: Charline Catrysse uit Nieuwpoort speelt hoofdverpleegster in spektakelmusical 14-18

Charline speelt mee in het ensemble en is ook de hoofdverpleegster in ’14-18’. © FODI FODI
Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

“De laatste jaren is mijn West-Vlaams dialect zelfs een beetje ‘mijn merk’ geworden. Ook nu weer speel ik in het West-Vlaams”, lacht ze. Charline Catrysse, kind van de kust, is te zien in het ensemble én als de hoofdverpleegster in de spektakel-musical 14-18, in het Pop-Up Theater in Puurs. De musical gaat dit weekend in première. “Het Pop-Up Theater is een prachtige machine om in te werken.”

Charline (36) zag het levenslicht in Oostende en groeide op in Nieuwpoort. “De zee is altijd mijn thuis geweest en dat zal ook altijd zo blijven. Elke rit naar West-Vlaanderen is thuiskomen. Hoewel ik op mijn tweeëntwintigste met mijn man voor onze jobs naar het binnenland ben verhuisd, roept West-Vlaanderen nog altijd. Mijn ene zus woont in Veurne, mijn andere zus in Ieper. Mijn broer woont in Koksijde en heeft een succesvolle fietswinkel geopend in Nieuwpoort. Een ritje richting mijn roots is altijd de moeite waard. De laatste jaren is mijn West-Vlaams dialect zelfs een beetje ‘mijn merk’ geworden, en daar ben ik trots op. Al spreek ik natuurlijk ook AN, hoor”, glimlacht Charline, die als eerste Vlaamse afstudeerde als actrice/musicalactrice aan de Frank Sanders Akademie voor Muziektheater in Amsterdam. Charline is de moeder van Lowie en Lena. Het gezin woont in Zandbergen (Geraardsbergen).

Charline is al bijna vijftien jaar afgestudeerd. Ze kreeg al veel mooie kansen en speelde mee in prachtige voorstellingen.

Van Yente tot Sissi

“Het begon bij Pluk van de Petteflet, en de trein reed verder naar Dans der Vampieren, Oliver en Fiddler on the Roof, waarin ik als understudy (iemand die een rol instudeert voor het geval dat de initieel gekozen acteur/actrice afwezig is, red.) de rol van Yente de koppelaarster mocht vertolken. Mijn humoristische kant kwam boven toen ik in de voorstelling Pauline en Paulette alle vrouwelijke bijrollen mocht spelen. Daarvoor werd ik genomineerd voor Beste Vrouwelijke Bijrol. Ik ging ook vier jaar op tournee door Vlaanderen en Nederland met de voorstellingen van Nellie & Cezar. Daarna volgden nog onder meer de Sprookjesmusicals – als het West-Vlaams konijn Whoppie – Aladdin, Scrooge, Romeo & Julia…”, zegt Charline.

“Mijn dialect is de laatste jaren een beetje mijn handelsmerk geworden”

“In het Studio 100 Pop-Up Theater speelde ik mee in de spektakelmusical 40-45, Daens en Red Star Line. Mijn West-Vlaams dialect mocht ik dan weer bovenhalen in Vergeet Barbara, als Sissi Slypers. Af en toe waag ik mij aan een reclamespot, stemmenwerk en een gastrol op het kleine scherm. En nu sta ik er opnieuw, met de spektakelmusical 14-18.”

Deed Charline mee aan een auditie? “Dat wisselt, van job tot job. Het is altijd opnieuw jezelf presenteren en laten zien wat je kan, en alles geven. Of je wordt aangenomen, hangt ook sterk af van wat het productiehuis zoekt en wil. Voor deze voorstelling werd ik geselecteerd, met alle andere fantastische mensen in deze voorstelling.”

Prachtige machine

In 14-18 speelt Charline mee in het ensemble en is ze ook de hoofdverpleegster.

“Ik heb een leuk parcours tijdens deze voorstelling, en de hoofdverpleegster is een pittige tante om te spelen – in het West-Vlaams, ja. Tijdens het repetitieproces is het altijd focussen en goed naar de regie-aanwijzingen luisteren, maar het Pop-Up Theater is een prachtige machine om in te werken, waar iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt en zich volledig geeft om tot een mooie voorstelling te komen. Ik speel alle shows tot de zomer mee, en kijk er enorm naar uit. Na de zomer zijn er nog voorstellingen van 14-18 – hopelijk mag deze musical lang spelen, want het is een prachtig verhaal en onze geschiedenis moet blijven verteld worden.”

“In de zomer druk ik de pauzeknop in. Dan maak ik tijd voor mijn gezin, onze kinderen, vrienden, terrasjes… Het sociale leven even weer oppikken, om daarna weer klaar te zijn om er in het najaar volledig voor te gaan. Dit najaar keer ik even niet terug naar 14-18, maar duik ik samen met Het Prethuis het theater in, met de komische West-Vlaamse voorstelling Dolly. Er staat een ferme tournee op de planning, door West- en Oost-Vlaanderen. Het wordt voor mezelf dus ook een beetje een thuismatch, en dat is leuk.”

Lees meer over: