Stefaan Verfaillie stelt zijn eerste boek voor in gemeentehuis van Kuurne

© BRU
Redactie KW

Stefaan Verfaillie heeft vrijdagavond op uitnodiging van het gemeentebestuur zijn eerste roman voorgesteld in het gemeentehuis van Kuurne. Naast kunstenaar en muzikant ontpopt de Kuurnenaar, die in het dagelijkse leven bij de FOD Financiën werkt, zich vanaf heden ook als schrijver.

“De eerste vijftien pagina’s van mijn boek waren de moeilijkste, maar eens daarmee klaar vloeide de tekst vanzelf uit mijn pen”, vertelt Stefaan. “Al gaat het om een totaal verzonnen verhaal, toch starten bepaalde hoofdstukken uit mijn roman met een historisch gegeven. Ook de dorpen die vermeld worden in mijn eerste werk, bestaan echt. Daarvoor liet ik mij inspireren door familie van mijn echtgenote die in Frankrijk woont.”

Discipline

“Zelf ben ik echter verrast dat mijn eerste werk zo vlot tot stand kwam. Sinds de dag dat ik mijn eerste woord neerpende op papier legde ik mezelf een ijzeren discipline op om dagelijks minimum twee à drie pagina’s te schrijven. In die periode zat ik dan ook altijd in mijn verhaal dat ik vanuit mijn hart schreef en waarbij mijn pen nooit veraf was. Zelfs toen ik voor enkele dagen met mijn vrouw richting de Ardennen trok, bleef ik verder werken aan de tekst van mijn roman. Eens het verhaal volledig manueel uitgeschreven was, volgde de digitalisatie ervan.”

Het fictieve en aangrijpende verhaal dat Stefaan schreef, speelt zich af in het historische kader van de oorlogsjaren 1938-1942 en handelt over een meisje, genaamd Hannah Levi die opgroeide in ‘Le Marais’, een Joodse buurt in Parijs. Als kind komt Hannah echter te weten dat haar Joodse ouders gevlucht zijn uit Hongarije nadat ze er het slachtoffer zijn geworden van discriminatie en vervolging. De Tweede Wereldoorlog zorgt er echter voor dat Hannah in de handen valt van het Duitse leger met alle gevolgen vandien. Naast een Kuurnse auteur heeft de roman Hannah Levi nog meer Kuurnse raakpunten aangezien de redactie van het boek werd gedaan door Kuurnenaar Jan Vangansbeke en de fotografie van zowel de cover als achterflap waarop een foto van Stefaans dochter Ann-Sophie te zien is verzocht door Alexander Glorieux.

(BRU)