RSL Jazz trekt verder de ecologische kaart

Jazzliefhebbers stippen zaterdag 25 mei aan in de agenda. Dan is er de vijfde editie van Roeselare Jazz. Ook dit keer ontmoet jazz andere muzikale genres in de oude bib op de Onze Lieve Vrouwemarkt. “Het wordt opnieuw een echt ontdekkingsfestival”, klinkt het bij de organisatie.

RSL Jazz ’19 zet in op een vernieuwend jazzaanbod maar ook op duurzaamheid. (foto SB) © (foto SB)

RSL Jazz is een samenwerking met heel wat partners waaronder Gent Jazz dat meehelpt om het muzikale gedeelte op een hoger echelon te brengen. “En dat lukt nu al vijf jaar op rij”, zegt Laurent Dewilde. “Vijf namen die op de vorige affiches van RSL Jazz stonden, maakten later grote sier onder andere op Pukkelpop. Een mooi voorbeeld is Zwangere Guy.”

“Ook dit jaar blijven we vernieuwend zoeken naar mooie crossovers. Dat betekent straks ook weer de komst van een mix bij het publiek. We verwachten opnieuw de echte jazzliefhebber, jong en oud, maar ook de dansende jeugd die het meer van synths, funky beats, grooves en verknipte jazzy ritmes moet hebben. De eersten vinden hun gading in de tuin van de oude bibliotheek De Vriendschap. De tweede groep kan uit de bol gaan in de loods.”

Tuin en loods

Net zoals vorig jaar wordt een gat gemaakt in de muur die het leegstaand fabriekspand van de voormalige bib scheidt. Opkomend talent als Bombataz en de Brusselse hiphoprevelatie Le 77 vinden samen met Borokov Borokov een plaatsje in de loods.

In de tuin opent HAST behorend tot nieuwe lichting Belgisch jazztalent. Daarna volgen Black Flower en het Nederlandse Jameszoo Quintet. En omdat East Londen momenteel hip is, zocht en vond de organisatie van Gent en RSL Jazz ook een Britse band. Alfa Mist mixt hiphop, jazz en soul met melancholische arrangementen.

De lijm tussen dit alles zijn een reeks dj’s. Cis&Douglas draaien in de tuin terwijl AliA en JazzDee voor de afterparty zorgen in de loods. AliA stond eerder op Couleur Café, Pukkelpop en een Berlijns festival. Roeselarenaar JazzDee draaide onder andere in Amsterdam, Berlijn, Milaan en op Studio Brussel.

Duurzaam

RSL Jazz zet op deze lustrumeditie nog meer in op samenwerking met lokale organisaties en op duurzaamheid. “Het Comité van de Kop krijgt de hulp van de stadsdiensten, RSL Jazz, de vzw Jazz en Muziek, Pelzen en De Spil zet haar programmatorische expertise in.

“Ook voor ons is klimaat een hot topic en daarom profileert RSL Jazz ’19 zich meer dan ooit als een duurzaam festival. Foodtrucks en drankstanden moeten een ecocharter tekenen. Voor de artiesten en crew is de catering vegan en lokaal. Droogtoiletten vervangen de chemische cabines. Ook weinig papier.”

“Alle info verschijnt online en op de ramen van de bib en de dieselgenerator wordt slechts op de hoogtepunten gebruikt wanneer de gewone stroomtoevoer niet meer voldoende zou zijn. Alles dus voor een groen, duurzaam, vernieuwend jazzfestival in hartje Roeselare. Een voorproefje van de volledige programmatie vind je op de Spotifyplaylist RSL JAZZ 2019”, besluit Laurent Dewilde. Tickets voor deze vijfde RSL Jazz kosten 20 euro. Er is korting met studentenkaarten, voor min 18, vrijetijdspas en groepen.

(Bart Crabbe)

Meer info en tickets op www.roeselarejazzfestival.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.