Pieter De Poortere van Boerke is gastcurator op Cartoonfestival: “Mix van vrolijkheid en kritische noot”

Pieter De Poortere is bijzonder trots op de expo. © Celestien Snauwaert van PixCel Photography
Bert Vanden Berghe

Nog tot 1 september vindt in zaal Ravelingen in Knokke-Heist het befaamde Cartoonfestival plaats. Cartoonist Pieter De Poortere, bekend van Boerke, is niet alleen gastcurator maar zal er ook deelnemen aan een stripbattle. “We willen het groepsgevoel onder cartoonisten wat versterken.”

Dat Pieter De Poortere überhaupt te zien is in zaal Ravelingen mag een klein mirakel genoemd worden. De bekende tekenaar heeft er een meer dan pittig voorjaar op zitten met vier andere tentoonstellingen, en dat terwijl hij ook een eigen auditorium heeft in het Stripmuseum. De geestelijke vader van de ultieme antiheld Boerke is al jaren vertrouwd met het Cartoonfestival. “Het festival heeft een gigantische reputatie, ook internationaal. Ik leverde al vaak cartoons, maar als gastcurator mocht ik deze keer alle registers open trekken. Logistiek is die organisatie heel indrukwekkend. Erg fijn ook om te zien hoe zotte ideeën tot leven komen. Doorgaans gebeurt dat enkel op papier, maar nu is dat in de vorm van een levensgrote versie van het gezelschapsspel ‘Levensweg’. Het is heel fijn om te zien hoe zo’n vrolijke omgeving contrasteert met de soms scherpe en kritische cartoons.”

“Ik zie zelf ook altijd wat er fout kan gaan. En bij Boerke gebeurt dat letterlijk…”

‘Levensweg’ sluit naadloos aan bij het thema van dit jaar: ‘Choose Life’. Daarbij draait het volgens curator Christophe Floré rond de vraag: hoe vormen we ons leven? “Het is een filosofische benadering van de absurditeit van ons bestaan”, licht Pieter toe. “Hoe we als mens soms een speelbal zijn van het lot, en denken alles in handen te hebben. Ik ben cartoonist, maar was ik blind of in Afghanistan geboren, dan had mijn leven er ongetwijfeld helemaal anders uit gezien. Die andere kant belichten is een deel van mijn job. Ik zie zelf ook altijd wat er fout kan gaan. En bij Boerke gebeurt dat letterlijk…”

Tekenbattle

De Poortere doet het overigens niet alleen, maar mocht een reeks collega-cartoonisten uitnodigen. “Bovenaan mijn verlanglijstje? Goh, laat ons zeggen dat ik heel blij was dat mijn grote held Lewis Trondheim wilde meewerken, alsook de Brit Tom Gauld die niet alleen voor De Morgen maar ook The Guardian tekent. Ook Brecht Evens wilde ik er bij. Hij won de Bronzen Adhemar (de tweejaarlijkse Vlaamse stripprijs, red.), maar op vlak van humor wordt hij nog altijd wat onderschat. Hoe dan ook is het een heel gevarieerde affiche geworden. Absoluut de moeite om eens over te steken!”

Pieter maakte van het gezelschapsspel ‘Levensweg’ een aangepaste Boerke-versie.
Pieter maakte van het gezelschapsspel ‘Levensweg’ een aangepaste Boerke-versie. © Celestien Snauwaert van PixCel Photography

Wordt ook de moeite: een heuse tekenbattle op zaterdag 17 augustus. “Cartoonisten zijn eerder individualisten, werken solitair en komen nooit rechtstreeks in contact met hun publiek tijdens het tekenen. Samen met de organisatie zochten we naar manieren om verbindend te werken, om dat groepsgevoel onder cartoonisten wat te versterken. Want als we elkaar tegenkomen, is dat altijd weer heel gezellig.” Tijdens de tekenbattle kruist Pieter het potlood met Kim Duchateau (bekend van Esther Verkest en Aldegonne, red.) en Laura Janssens, bekend van haar alter ego Niet Nu Laura. “Don Vitalski leidt alles in goeie banen en laat met de regelmaat van de klok kernwoorden op ons los, waarmee we aan de slag gaan. Dat zet je als cartoonist meteen op scherp, maar tegelijkertijd is het ook niet erg als je eens op je bek gaat.”

Cartoonfestival, van 6 juli tot 1 september, in zaal Ravelingen in Knokke-Heist. De toegang is gratis. Tickets voor de tekenbattle vind je via de site. En bij de lokale handelaars in Knokke-Heist kan je ook een gratis Cartoonfestival postkaart oppikken. Nog tot 28 september is er ook de expo ‘Boerke Natuurlijk’ in De Krook in Gent. Alle info op www.boerke.be enwww.cartoonfestival.be.