Piet Goddaer: “Bowie zette me aan om mijn eigen weg te blijven gaan”

Zonder David Bowie was ik misschien niet doorgegaan met muziek. Dat zegt Piet Goddaer, alias Ozark Henry, die door Bowie werd uitgenodigd voor een ontmoeting in Oostende

© BELGA

Ozark Henry bracht in 1996 zijn debuutalbum uit. Een groot commercieel succes werd het niet, maar er kwamen wel lovende reacties van onder meer David Bowie, die in diverse interviews liet vallen dat hij het een van de beste platen van het voorbije jaar vond. “Wij zaten onder hetzelfde platenlabel. Hij heeft mij toen uitgenodigd voor een ontmoeting toen hij in Oostende was op promotour was voor zijn nieuwe album. Dat was toch heel bijzonder voor mij.”

Bowie nam de tijd voor mij en was heel ontwapenend, heel genereus

“Ik was erg nerveus voor die ontmoeting”, herinnert Piet zich. “Maar Bowie nam de tijd voor mij en was heel ontwapenend, heel genereus. Heel gewoon eigenlijk, waardoor het gesprek ook heel waardevol was. Het was niet artificieel, niet van ‘je bent goed bezig en doe zo voort’, maar een gesprek waar je iets uit onthield. Hij vroeg me hoe ik dit en dat had gedaan, naar welke muziek ik zelf luisterde, hoe ik mijn liedjes maakte… Een vriendschappelijk gesprek, net collega’s onder elkaar.”

“Mezelf heruitvinden”

David Bowie heeft mij daar aangezet om door te gaan en mijn eigen weg te blijven gaan“, aldus Ozark Henry. “Het was niet evident om met mijn muziek de weg te vinden naar een groot publiek, maar als hij er iets waarvols in zag, dan was het toch niet onnozel van mij om er ook iets waardevols in te zien. Ik heb hem later nog een paar keer gezien en ook enkele keren aan de telefoon gehad, maar die eerste keer was toch heel bijzonder.”

“Bowie beïnvloedt mij nog altijd. Bij hem haal ik de moed om mezelf heruit te vinden en te doen wat ik graag doe. Ik had eens opgevangen dat hij een zwakke gezondheid had, maar dat hij binnenkort zou sterven, was voor mij een verrassing. Dit is toch een shock. Hij had net een nieuwe plaat uit en dan is dit toch wel het laatste wat je verwacht. De eerste single van het album heb ik gehoord, maar de rest nog niet. Ik wist niet dat er zoveel haast bij was. Natuurlijk ga ik het album beluisteren. Met David Bowie verliezen we een heel grote mijnheer.”

(HH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.