Oostendenaar Thomas Decock op Jazz in the Box Bredene

Redactie KW

Op donderdag 15 maart speelt de Oostendse jazzgitarist Thomas Decock met zijn Quintet in het MEC Staf Versluys ter gelegenheid van de reeks concerten Jazz in the Box. In aanloop naar de opnames van zijn tweede album, zal Thomas er enkele nieuwe nummers loslaten op het publiek.

De release van Thomas’ eerste album ‘Light Travelers’ is ondertussen al bijna drie jaar geleden. Deze debuutplaat was het resultaat van jarenlang nummer schrijven, uittesten, aanpassen en opnieuw uitproberen. Dat is voor het tweede album helemaal anders. “Op Jazz in the Box zullen we ‘s avonds voor het eerst een hele reeks nummers spelen die we nog nooit eerder live hebben gespeeld. Eigenlijk beginnen we de ochtend zelf pas met het repeteren ervan. Het wordt dus wel spannend.” Met de ervaring van dat eerste concert is de eerste stap naar de opnames van het nieuwe album gezet. “De dag na het optreden duiken we de studio in om met de ervaring van het optreden een demo op te nemen. Met die demo gaan we dan op zoek naar een label dat onze plaat wil uitbrengen.”

Tot goed een jaar geleden had ik bij wijze van spreken nog nooit een boek aangeraakt

Veel meer dan bij het debuut, wordt het deze keer een echte conceptplaat. “Ik heb me laten inspireren door literaire personages. Terwijl mijn vorige nummers meestal werden gemaakt onder invloed van bijvoorbeeld een speciale plek op reis, of een bepaald nummer of album van een andere muzikant, merkte ik dat de boeken die ik momenteel verslind, een waardevolle bron aan ideeën zijn voor het schrijven van nummers. Voorbeelden zijn Emma Bovary en Raskolnikov, uit ‘Crime and Punishment’ van Dostoyevsky.”

Dat hij in de ban zou raken van fictieve personages uit de wereldliteratuur was voor Thomas zelf eigenlijk een verrassing. “Tot goed een jaar geleden had ik bij wijze van spreken nog nooit een boek aangeraakt. Maar op een bepaald moment heb ik 1984 van George Orwell vastgepakt, ben beginnen lezen, en sindsdien niet meer gestopt. Momenteel lees ik ‘The Master and Margarita’ van Mikail Bulgakov, uit een reeks Russische klassiekers die ik van mijn vriendin cadeau heb gekregen.”

Op dat nieuwe album is het nog even wachten, maar wie benieuwd is naar hoe enkele van de bekendste romanpersonages tot leven komen in een interpretatie van Thomas Decock, kan voor het concert nog steeds tickets krijgen via de website van MEC Staf Versluys.

(JD)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.