Niels debuteert als coach in The Voice: “Kandidaten kruipen echt in je hart”

Ook Niels Destadsbader duikt op als jurylid in het nieuwe seizoen van ‘The Voice Van Vlaanderen’. (foto VTM)
Ook Niels Destadsbader duikt op als jurylid in het nieuwe seizoen van ‘The Voice Van Vlaanderen’. (foto VTM)
Bert Vanden Berghe

Ondanks het annus horribilis voor Niels als muzikant, moesten de fans hem door zijn televisiewerk toch niet te veel missen. Vorig jaar dook hij op in de twee grootste kijkcijferkanonnen en vanaf vrijdag zien we hem ook debuteren als coach in ‘The Voice van Vlaanderen’ op VTM.

Niels kreeg naar eigen zeggen al een paar keer de vraag om coach te worden, maar hij hield telkens de boot af. “Ik vroeg me af of ik al genoeg had bewezen om te pretenderen hoe het moet. Artiesten als Koen Wauters of Bart Peeters hebben al meer dan hun strepen verdiend. Bovendien mag je dan wel een goeie speler zijn, dat maakt je niet noodzakelijk ook een goeie trainer. Het was uiteindelijk Koen die me overtuigde. Hij zei me: wie van jouw generatie heeft meer recht van spreken als het op performen aankomt?. Een heel mooi compliment. Ik deed mijn best om als coach geen kopie te worden van een ander, maar ik kon al snel het verschil maken met mijn slechte woordgrappen.” (lacht) En met zijn West-Vlaamse afkomst, overigens. “Het werd al snel bijna een gimmick. Als er iemand opkwam uit West-Vlaanderen, dan wisten de anderen al hoe laat het was. (lacht) Maar ik moest toch strijden voor mijn plek. Vooral met Tourist ontstond er een hele toffe dynamiek. We hebben een goeie klik en hij heeft ook een geweldig droge humor.” De opnames van de blind auditions en de knock-outs dateren al van even geleden, wat al snel duidelijk wordt op beeld. “Echt heel bizar om dat nu te zien, hoe we allemaal elkaar vastpakken en dichtbij komen.”

Op de knieën

“Het moeilijkste? Ik heb onderschat hoe erg je het lot aantrekt van die mensen. Ze kruipen echt in je hart. Het is erg lastig als je keuzes moet maken. Maar ook de audities zijn niet simpel. Je mag niet te vroeg afdrukken, want als dan blijkt dat het toch niet zo goed is… Tegelijkertijd speelt het psychologisch wel in je voordeel als je als eerste interesse toont. En als ze zich allemaal omdraaien, is het strijden. Op een bepaald moment ben ik zelfs op mijn knieën gaan zitten.” (lacht)

“Ik heb wel een kandidaat of twee voor de finale”

De audities en de knock-outs zijn achter de rug, maar dit voorjaar staan nog de liveshows op het programma. “Ik heb wel een kandidaat of twee waar ik zeker de finale mee kan bereiken, hoop ik. Maar het hangt ook van zoveel factoren af. Zit het goed tussen de oren? Zijn het harde werkers? Kunnen ze tegen kritiek? Dat zijn allemaal zaken die je niet in de hand hebt. Vlaanderen houdt van underdogs, en op het podium mag je wel zelfzeker zijn, maar er is een dunne grens met arrogantie.”

Voor Niels is het intussen ook halsreikend uitkijken om zelf op het podium te staan. “Ik blijf positief dat de optredens in de Ghelamco Arena in april kunnen doorgaan. We doen er alles aan om de mensen fijne momenten te bezorgen. Want daarvoor doe je het nog altijd: om je publiek gelukkig te maken of om hen te ontroeren. Dat we hen kunnen raken, is niet van hetzelfde niveau als wat iemand uit de zorgsector doet. Maar dat je een verschil kan maken, geeft veel voldoening.”

The Voice van Vlaanderen, vanaf vrijdag 5 februari om 20.40 uur op VTM.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.