Van Het Zesde Metaal tot Metejoor, Roeselarenaar Javahn debuteert met het breekbare ‘Papier’

Roeselarenaar Joeri (34) van Javahn brengt met ‘Papier’ eerste single uit. © Stefaan Beel
Maxim Bille
Maxim Bille Webredacteur KW

Sinds kort is West-Vlaanderen met Javahn alweer een artiest rijker. Bezieler Joeri Decuyper (34) uit Roeselare bracht midden januari zijn eerste single ‘Papier’ uit. Dat deed hij in samenwerking met enkele echte professionals die hem volledig ondersteunen. Niet onbelangrijk als je weet dat Joeri zijn muziek zelf omschrijft als een sound tussen ‘Het Zesde Metaal’ en ‘Metejoor’. Niet meteen de minste namen dus, maar de 34-jarige Roeselaarse zanger-gitarist is ambitieus. “We zouden graag op nationale radio komen.”

De naam Javahn komt je nu misschien nog niet heel bekend voor, maar daar wil Joeri Decuyper snel verandering in brengen. Hoewel hij al bijna zijn hele leven bezig is met muziek ging er de afgelopen jaren wel veel aandacht naar een andere passie: goochelen. “In een verleden nam ik nog deel aan het Belgisch kampioenschap. Ik deed het niet zo slecht, want ik eindigde er vijfde. Toch is muziek nog steeds mijn allergrootste passie, maar door het goochelen ging er te weinig aandacht naar muziek. Daarom heb ik mijn focus de laatste jaren wat verlegd en startte ik met drumlessen bij The Art Factory in Roeselare. Zo kwam ik in contact met enkele professionals en na verloop van tijd groeide het idee om samen te werken.”

Voor Joeri was dit een unieke kans. “Ik ben beroepshalve leerkracht mechanica en lasconstructie in de derde graad van het VTI in Diksmuide. Dat ik nu kan samenwerken met echte vakmensen zorgt ook wel voor de nodige druk natuurlijk.”

Diepgaande teksten

Maar dat er vertrouwen is in de 34-jarige Roeselarenaar is duidelijk. En dat resulteerde midden januari in een eerste single: ‘Papier’. “Het lied heeft een link met de liefde en neemt je mee op een intieme en emotionele reis. De melodie dient hierbij als een warm deken en de tekst nodigt uit om na te denken over de kracht die schuilt in kwetsbaarheid”, aldus de zanger-gitarist. “Zelf probeer ik diepgang in mijn teksten te creëren. Een lied over papier leek me hiervoor ideaal, want je kan er echt wel ver mee gaan. Papier kan je verfrommelen, je kan erop stampen, zowel in het groot als in het klein op schrijven of gewoon hard op duwen. Wat je ook probeert het blad blijft altijd een geheel. Het is pas wanneer je het verscheurt, dat het kapot is. Diepgang dus (knipoogt).”

Grote namen als inspiratiebron

En om die diepgang te creëren, werkt Joeri het liefst in zijn eigen dialect. Bewust zo blijkt ook. “Als je over de liefde zingt of je wil in je teksten een bepaald intellect leggen dan luk dat het best in je eigen taal en in de taal die je het best beheert, vind ik. Bij mij is dit nu eenmaal het West-Vlaams. Ik vind het vooral leuk om met ons dialect bezig te zijn.”

“We zouden met dit nummer graag op de nationale radio komen”

Joeri houdt er dus van om te goochelen met woorden, om in een eerder genoemd thema te blijven. Een sound creëren met een gehalte van ‘Het Zesde Metaal’ en daarin een ‘Metejoorvibe’ verwerkt, is dan ook de manier waarop hij zijn muziek zelf omschrijft. “Voor mij is Het Zesde Metaal ook een grote inspiratiebron, maar eigenlijk haal ik ook heel veel uit een nog eerdere generatie, zoals Willem Vermandere, Boudewijn de Groot en zelfs André Hazes. Ik hoor vooral vaak dat mensen mijn muziek zeer herkenbaar vinden. Ik probeer dan ook dat de mensen er zich perfect in kunnen inleven en probeer dat op een aangename manier te brengen.”

Nationale radio

“Tot waar dit reikt? Met de lancering van onze single ‘Papier’ zouden we graag op nationale radio komen. Moesten we die doelstelling dit jaar nog kunnen bereiken, zou ik daar heel trots op zijn. Maar zo eenvoudig werkt het natuurlijk niet. ‘Papier’ werd in eigen beheer gemaakt en is momenteel beschikbaar op alle bekende muziekplatformen, maar het is niet omdat het bijvoorbeeld op Spotify staat dat plots iedereen ernaar luistert. We hebben dus wel nog een weg af te leggen, maar mogen tevreden zijn met waar we nu al staan”, klinkt het bij Joeri, die momenteel volop bezig is aan het album. “Ondertussen heb ik al een tiental nummers geschreven. Het album begint zo stilletjes aan al wat vorm te krijgen. Verder is het dan ook de bedoeling om live te gaan optreden. Zo zijn er al een paar pistes, maar daar kan ik momenteel nog niet over uitwijken omdat het nog niet concreet is”, besluit hij ambitieus.

Lees meer over: