TLP is helemaal terug met eigen West-Vlaamse hiphop: “In 2022 ga ik voor een bomvolle festivalzomer”

Rapper TLP: “Veel kinderen en jongeren kunnen al perfect mijn West-Vlaamse rhymes debiteren, terwijl ik zelf al lappen tekst vergeten ben. Schitterend, toch?” © Stefaan Beel
Philippe Verhaest

In maart volgend jaar mag TLP zijn vijftigste verjaardag vieren. Liefst 35 jaar daarvan heeft hij doorgebracht ‘in the business’ en nu is de Tieltse Gentenaar klaar voor de derde golf in zijn carrière, mét eigen West-Vlaamse hiphop in de achterzak. Gestart als rapper, bekend geworden als dj en nu opnieuw op de kaart als rapper. Maar een comeback is het niet, benadrukt hij. “Ik ben nooit weggeweest.”

Een halve eeuw Paul Lannoy uit Tielt, waarvan 35 jaar als TLP aka Troubleman. De T staat trouwens voor Tielt, want hoewel hij al sinds zijn zeventiende in Gent woont, beschouwt de man zich nog altijd als een rasechte West-Vlaming.

Zijn curriculum vitae daarentegen leest als het dagboek van een globetrotter. “De start van mijn carrière was in 1985, toen ik als breakdancer mijn ding mocht doen in de Waregemse dancing Cirao”, glimlacht hij.

“Op mijn achttiende heb ik mijn eerste stapjes als dj gezet, waarna ik al snel in de rapwereld beland ben. Ik begon de teksten van de nummers die ik beluisterde zelf uit te schrijven en rapte die dan mee. In no time was ik die meester.”

Ik werd vroeger als de Vlaamse Eminem omschreven. Nu wil ik dat compliment extra kracht bij zetten

Er volgde een samenwerking met de Brugse dj Grazzhoppa, waarmee naam en faam gemaakt werd aan de andere kant van het Kanaal en midden jaren negentig zette TLP zelf zijn stempel op het dj-vak. “Ik draaide aanvankelijk onder andere in de legendarische Roeselaarse club Catacombes en in het Brusselse, maar voor ik het wist was ik resident in de Culture Club in Gent en La Rocca in Lier.”

Van 2000 tot 2014 stond hij er achter de decks en in diezelfde periode had hij ook een eigen radioshow op Studio Brussel. TLP was alomtegenwoordig en zowat dé referentie binnen de Vlaamse hiphopscene.

Zee van tijd

Ook anno 2021 wordt TLP nog altijd als de godfather van de sector omschreven. “Ik heb het zo goed als allemaal gedaan”, glimlacht hij. “Breakdancer, rapper, dj… Ik heb gedraaid in Tokio, Miami, New York, Berlijn… Ik was op alle albums van ’t Hof van Commerce te horen… Stuk voor stuk topmomenten die ik als kleine jongen uit Tielt blijf koesteren.”

Volgend jaar wil TLP aan dat mooie lijstje nog een pak nieuwe hoogtepunten toevoegen. “Ik ben verre van dood”, grapt hij. “Maar zeg alsjeblieft niet dat ik aan een comeback werk. Ik ben immers nooit weggeweest. De coronacrisis heeft me gewoon, net als de hele entertainmentsector, anderhalf jaar naar de achtergrond verwezen. Mentaal was het allesbehalve makkelijk, al schonk die lege agenda me ook een zee van tijd. En die heb ik nuttig gebruikt.”

Moedertaal

TLP sloeg opnieuw aan het schrijven en wil in het voorjaar van 2022 zijn eerste volledig West-Vlaamse single lanceren: Vingers in de prieze. “Featuring mijn goeie vriend Flip Kowlier”, glundert TLP.

“Ik wil helemaal teruggrijpen naar mijn West-Vlaamse roots. Ik kan mijn verhaal ook het best – en het snelst – in mijn moedertaal brengen. Ik werd vroeger al als de Vlaamse Eminem omschreven, dat compliment wil ik nu extra kracht bij zetten.”

Later volgend jaar wil de man ook een EP met een vijf- à zestal nummers op de wereld loslaten. Daarvoor gaat TLP in zee met een nieuw label: We Are Music uit Roeselare. “Dit past perfect in het nieuwe verhaal dat ik wil schrijven”, klinkt het.

© WV

“We Are Music heeft ook een educatief luik. Ik kijk ernaar uit om via workshops mijn jarenlange ervaring over te brengen op de nieuwe generatie en wil in scholen ook lezingen over de Belgische en internationale hiphopcultuur geven.”

“Heel veel kinderen en jongeren kunnen trouwens perfect mijn West-Vlaamse rhymes debiteren, terwijl ik zelf al lappen tekst vergeten ben. Schitterend, toch? Ook mijn eigen kinderen van 9 en 14 rappen Vingers in de prieze al vlot mee. Straks volgt hopelijk ook de rest van (West-)Vlaanderen.”

Derde golf

TLP zelf is klaar voor de third wave of derde golf van zijn carrière, zoals hij het zelf omschrijft. “Kijk naar rappers als Eminem, Jay-Z of Method Man. Die draaien allemaal rond mijn leeftijd en zijn populairder dan ooit. Zij bewijzen dat een hiphopartiest niet per se twenty something moet zijn. Het is een levensstijl, daar staat geen leeftijd op.”

2022 moet een topjaar worden, zegt TLP. “Ik ben klaar om te knallen. Hopelijk kan ik straks alle corona- en lockdownmiserie op het podium van me afschudden. Ik ga sowieso voor een bomvolle festivalzomer, klaar om Vlaanderen opnieuw in te palmen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier