Nieuwe EP ‘Jacquemain’ van ZLDR voorgesteld in De Kreun

Julien (links) en Thomas Jacquemain zijn de gezichten van ZLDR (foto Eryk Sienicki)
Rémi Bruggeman
Rémi Bruggeman Medewerker KW

De broers Jacquemain zijn na eerdere EP’s ZLDR (2021), KOSMOPOLIET (2021) en hun eerste album KWETS UUR (2022) helemaal terug van weggeweest met de release van hun nieuwe EP ‘JACQUEMAIN’ op 24 mei. Een elegie op hun fameuze Franse familienaam? De plaat is toch wel iets diverser dan dat.

Maar beginnen doet de EP wel met die lofzang. De eerste song heet dan ook ‘JACQUEMAIN’, een tof lied met een vleugje Franse arrogantie, maar vooral dikke leute, vooral in de videoclip gemaakt door Elena Leblon en Mathieu Vandewalle. De single werd al in november gedropt en toen lichtten de broers de song en clip al uitgebreid toe in deze krant. Julien legde toen uit dat Jacquemain ook symbool staat voor de jeugd die de broers hadden, “vol Franse YouTube en comedy”. Jacquemain is een lichte en funny song. Thomas waagt zich zelfs aan een paar versen in het Duits. Zo worden de Jacquemains nog iets meer polyglotten, want het oplettende oor heeft ondertussen door dat West-Vlaams, Nederlands, Frans, Engels en dus ook Duits tot de mogelijkheden van ZLDR behoren.

Vervolgens komt ‘BALDADIG’ op ons af, een track waarvoor ze samenwerkten met Warry. Vanaf hier wordt het geheel al iets ernstiger. Een FOMO-gevoel wordt omschreven met de tekst ‘Binnen blijven, stil zitten / Uitgaan, niks missen’. Toch maken pop culture verwijzingen naar Max Verstappen en Money Trees (Kendrick Lamar?) de song terug lichter. Dat gaat niet op voor de volgende twee songs, ‘ADEM’ en ‘FACEPLANT’. De twee lijken hierin de werkdruk aan te kaarten die ze voelen in de muziekscene, wel nog steeds in het gehypete-jasje waarmee we ze hebben leren kennen. ‘FACEPLANT gaat daarnaast ook over slechte relaties en alles wat daarbij komt kijken.

Grensrock

Eindigen doet de EP ten slotte met de bom van een track die ‘OBSEDE is. De intro zal het hartje van menig emorap-nostalgici sneller doen slaan. Producers MOOD$ en Skyentist sampleden namelijk ‘Look at me’ van de overleden XXXTentacion, een van dé grootmeesters uit de Soundcloudrap-periode in 2017, die op zijn beurt de mosterd had gehaald bij Mala en de song ‘Changes’. ZLDR zelf aan het werk zien? Op 29 juni spelen ze nog eens een thuismatch op Grensrock.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier