Niels Bevernage mocht met Jamafrican Crew de eerste Muzikale Donderdag afsluiten. Een thuismatch voor de 30-jarige dj, want doorgaans speelt hij zijn reggae- en afrobeatplaatjes op exotischere locaties. “Ik verdien geen geld, maar draai voor kost en inwoon op Ibiza en in Thailand.”
Het is niet gemakkelijk om Niels Bevernage (30) te strikken. De dj vertoeft immers vaak in het buitenland. Toen hij met zijn collectief Jamafrican Crew draaide op de eerste Muzikale Donderdag was hij net terug van Jamaica, de volgende dag vertrok hij al naar Duitsland voor het festival Summerjam. “We zitten een beetje overal: Ibiza, Jamaica, Kenya… In de winter was ik drie maanden in Thailand op het eiland Koh Samui, waar ik resident-dj was voor een grote reggaebar.”
Hoe kom je daar terecht?
“Ik reis naar veel landen en stel me voor als dj. Ik vraag dan of ik eens mag draaien. Als ze het goed vinden, dan blijf ik in ruil voor kost en inwoon. Binnenkort vertrek ik voor drie maanden naar Ibiza. Daar zal ik dus geen geld verdienen, maar ik leef wel voor niets. In Thailand hetzelfde.”
Vanwaar komt de liefde voor reggae?
“Een tiental jaar geleden ben ik voor de eerste keer naar Jamaica op reis geweest. Ik was meteen helemaal verkocht. De zwoele vibes en openminded sfeer, maar er zit ook veel rebellie in reggae. Dat spreekt me aan. Veel teksten kaarten actuele en politieke problemen aan. Vandaar dat je dat ook niet veel hoort op de radio. Die reis naar Jamaica was echt een nieuwe wereld die voor mij openging. Enkele weken geleden keerde ik voor de eerste keer terug. Ik ben er in de studio gedoken met grote reggae-artiesten zoals Junior Reid en Sizzla om dubplates te cutten. Dat zijn bestaande nummers die de artiesten opnieuw inzingen maar met andere lyrics.”
Is er een reggaescene in Ieper?
“De afgelopen tien jaar heb ik met Jamafrican Crew zowat honderd feesten georganiseerd in Ieper. Maar ondertussen is het wel wat verminderd. Er is ook geen black community meer in Ieper. Veel opties om iets te organiseren zijn er ook niet meer. Nochtans zit in de rest van België reggae wel in de lift: Bomboclat Festival, Reggae Geel, Couleur Café… Alle festivals waar er veel reggae gespeeld wordt doen het goed.”
Hoe ziet jouw zomer er nog uit?
“Ik doe een hele hoop festivals in het buitenland om contacten te leggen met artiesten. Het zesdaagse festival Rototom Sunsplash in Spanje bijvoorbeeld. We hebben een nieuwe dj in ons collectief, dj Shar Perez. Dat is een meisje van 24 uit Suriname en zij is geboekt voor Reggae Geel deze zomer. Ik zal ook met haar op het podium staan als MC. Dit weekend draaien we ook op een feestje in Oudenaarde. We spelen dus overal. Soms weet ik niet of ik in België ben of in het buitenland.”
“Soms weet ik niet of ik in België ben of in het buitenland”
Hoe ambitieus ben je?
“Ik neem het wel serieus. Voorlopig is het wel nog een beetje mijn residenties doen in Ibiza in de zomer en Thailand in de winter. Dat is toch al goed voor twee keer drie maanden. Tussendoor zien we wel welke boekingen er binnenkomen. Zolang het niet volledig de moeite is om hier te blijven voor mijn muziek, ga ik blijven reizen en connecties maken. Rijk zal ik er niet van worden. Het is een passie. Ik heb wel meer appreciatie in het buitenland. Daar vinden ze een witte die reggae draait de max.”
Het spreekt wel tot de verbeelding.
“Het is een aparte levensstijl natuurlijk. Het is wel geestig en ik amuseer me. Dat is het belangrijkste voor mij. Iedereen kan mijn avonturen trouwens volgen op Facebook. Ook op Soundcloud droppen we geregeld mixtapes. Je kan ze allemaal gratis downloaden. We doen het dus echt voor de mensen en vragen geen geld. Als we moeten draaien, vragen we ook geen hoge prijzen. Reggae music is for the people. It’s a mission, not a competition.”
Hoe was het om te mogen draaien op de Grote Markt tijdens de Muzikale Donderdagen?
“Ik heb er wel naar uitgekeken. Het was de eerste keer dat ik mocht draaien voor mijn vader, na vijftien jaar. Het was eens een thuiswedstrijd en ik wist dat er heel wat mensen uit Ieper waren die me nog eens bezig wilden zien. Ik moest wel wat meer mainstream muziek draaien, maar het was de max. Heel veel jonge gasten trouwens, dus blijkbaar gaat het toch goed met de reggaescene in Ieper.”
Je bent de zoon van horecaondernemer Chris Bevernage. Hoe was het om op te groeien in de Ieperse horeca?
“Ik ben geboren in de horeca en ben er waarschijnlijk ook in gemaakt. (lacht) Het was wel geestig. Ik heb zowat elke job die je kan doen in de horeca gedaan, maar uiteindelijk ben ik toch uitgevlogen. Freedom, dat is mijn droom.”
Mis je Ieper als je in het buitenland bent?
“Als ik iets mis, dan zijn het de maten en mijn familie. Ieper is wel een kleine stad, en ik ben meer gewoon om in grote steden te zijn. Het is wel geestig om weer thuis te komen, maar het moet niet voor te lang zijn.”
Privé: Niels Bevernage werd geboren in Ieper op 6 november. Hij is de zoon van Chris Bevernage en Conny Sercu en de broer van Jonas en Anouk. Hij woont in de Menenstraat in Ieper.
Loopbaan: Na het middelbaar aan het Atheneum werkte hij vaak in een van de horecazaken van vader Chris. Onlangs werkte hij ook een tijdje in Picanol, maar na een ongeluk vorig jaar, waarbij hij zijn twee armen brak, krijgt hij nu een invaliditeitsuitkering.
Vrije tijd: Niels is dj onder de naam dj Bever. Hij is ook de trekker van Jamafrican Crew, een collectief van dj’s en artiesten die Jamaicaanse en Afrikaanse muziek maken.
Het beste van KW
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier