Nancy Neut en Dirk Derdaele brengen album in ‘t West-Vlaams uit: “Liedjes uit onze eigen rugzak”

Het muzikale liefdesduo van LunAcoustic is apetrots op de nieuwe cd. © Anne Bovyn
Anne Bovyn
Anne Bovyn Medewerker KW

Nancy Neut (45) en Dirk Derdaele (46), het koppel achter LunAcoustic uit Gijverinkhove bij Alveringem, timmeren gestaag voort aan hun muzikale carrière. Ze brachten zopas hun derde cd uit en die is op meerdere vlakken een primeur. ‘Lucht’ is van A tot Z gemaakt in hun homestudio in Gijverinkhove en er staan enkel West-Vlaamse nummers op. “Voor deze plaat heb ik het losgelaten dat men ons ook in Brussel moet verstaan”, glimlacht Dirk.

Voor het ontstaan van LunAcoustic moeten we veertien jaar terug in de tijd. Dirk Derdaele en Nancy Neut zijn deel van hetzelfde muziekgroepje: hij speelt gitaar, zij is zangeres. Dirk – voor wie muziek altijd zijn grote passie was – zet in 2010 een filmpje op YouTube waarin hij thuis op zolder een minder bekend nummer van Guy Swinnen speelt. Rond die tijd worden Nancy en Dirk een koppel en beslissen ze om als muzikaal duo verder te gaan. Swinnen is dermate gecharmeerd door het filmpje dat hij beiden vraagt om in Woumen het voorprogramma van het optreden voor zijn vijftigste verjaardag te verzorgen.

Puur

“Wij hadden op dat moment naam noch repertoire”, glimlacht Nancy. “We brachten covers en moesten snel een naam zien te vinden. Dirk zijn gitaar was van het merk ‘Luna’ en omdat wij live puur akoestisch zingen – er zijn enkel onze beide stemmen en een gitaar – maakten we er LunAcoustic van. Dirk en ik hadden nooit eerder in duo opgetreden. Ons eerste optreden in Woumen was dus spannend, maar heel leuk en geslaagd. En nadien zijn we van het ene optreden in het andere gerold. We hebben ons muzikaal werk heel lang gecombineerd met een andere job: ik werkte als kapster, Dirk als metaalarbeider. Maar twee jaar geleden hebben we de knoop doorgehakt om helemaal voor muziek te gaan. We zeggen wel eens lachend dat we seizoenarbeiders zijn. De zomer is druk, de winter iets rustiger.”

Onbetaalbaar

Muziek is nu hun beroep en enige bron van inkomsten. Maar daar heeft het koppel geen seconde spijt van, integendeel! Dagdagelijks bezig zijn met wat ze het liefste doen én het ook nog eens als koppel kunnen beleven, vinden ze onbetaalbaar. “Mensen zien enkel onze optredens, maar achter de schermen gebeurt er natuurlijk veel meer”, vertelt Dirk. “Ondertussen hebben wij drie eigen cd’s: ‘Side by Side’, ‘Evenwicht’ en nu – kersvers – ‘Lucht’. De eerste twee werden in een studio door een producer opgenomen, maar ‘Lucht’ is van A tot Z ons eigen project, opgenomen in onze eigen homestudio in Gijverinkhove. Tekst en muziek, opnames, de technische afwerking om alles op cd te zetten, het ontwerp van de hoes, … alles is eigen creatie. Het was een project waar we een jaar lang elke dag aan werkten.”

“Ons publiek zit niet enkel op Spotify, er is nog vraag naar cd’s”

“Bijzonder aan deze cd is dat alle nummers in het West-Vlaams geschreven zijn. Het zijn liedjes uit onze eigen rugzak, zeer herkenbaar ook. Na ‘Evenwicht’ in 2018 was de inspiratie op. En tijdens corona was er helemaal niks meer. De inspiratie is teruggekeerd toen we weer onder de mensen mochten komen. Het nummer ‘Content lik Zot’ is toen uit mijn pen gevloeid. Over klein geluk en content zijn als je gespaard mag blijven van grote tegenslagen. De woorden kwamen het vlotst in mijn eigen dialect, zonder barrière, rechtstreeks van hoofd naar blad. Nog een nummer dat zeer goed onthaald werd, is ‘Omdaj mie nie vergit’. Ik schreef het na de dood van mijn vader in 2019 en we spelen het heel vaak live op uitvaarten.”

Positief

De reacties op hun nieuwste cd zijn enorm positief, horen we. En dan moet de officiële voorstelling nog komen.

“We krijgen dagelijks mailtjes om een cd op te sturen. Want jawel, daar is nog vraag naar! Ons publiek zit niet enkel op Spotify, maar houdt nog graag een cd in de hand. En de West-Vlaamse liedjes spreken blijkbaar enorm aan. De officiële voorstelling van ‘Lucht’ is voor 1 maart 2024 in CC Kruispunt in Diksmuide. Het zal de eerste keer zijn dat we die plaat van A tot Z gaan spelen, afgewisseld met ‘vertellingsjes’ over hoe wij onze dagen vullen (glimlach). Er zijn nog plaatsen, maar niet zo veel meer. Of er ook een voorstelling in onze eigen woonplaats Alveringem komt? Als de vraag vanuit de gemeente komt: zeer graag”, knipoogt Nancy.

De full cd met 12 zelfgeschreven liedjes in het West-Vlaams kost 20 euro en kan besteld worden via mail lunacoustic@telenet.be. Info: www.lunacoustic.be.