Harpiste Olivia uit Rumbeke mag volgend schooljaar naar prestigieuze school in München

Olivia is gepassioneerd door de harp. Het is haar droom om ooit bij een groot internationaal orkest te spelen. (gf)
Olivia is gepassioneerd door de harp. Het is haar droom om ooit bij een groot internationaal orkest te spelen. (gf)
Thomas Dubois
Thomas Dubois Editieredacteur De Weekbode Roeselare – Izegem – Tielt

Wie zaterdagavond naar de Sint-Martinuskerk in Oekene trekt, krijgt een optreden van de Rumbeekse Olivia Debrabandere in het voorprogramma. Olivia is gepassioneerd door de harp en studeert momenteel aan het Lemmensinstituut in Leuven. Volgend jaar trekt ze naar de Hochschule für Musik und Theater in München. Ze hoopt ooit van harp spelen haar beroep te maken. Een hobby die al snel uitgroeide tot een passie!

Olivia Debrabandere (20) groeide met haar mama op in de Kloosterstraat, ze is de dochter van Johan Debrabandere en de bekende theesommelier Ann Vansteenkiste. Ze heeft nog vijf broers. Muziek is altijd een belangrijk onderdeel geweest van de familie en dus was het niet onlogisch dat ook Olivia muzikaal haar weg zocht. “In het kleuter speelde ik al, beperkt, viool en daarna trok ik naar de muziekschool waar ik notenleer volgde. Dat was niet het meest fijne om te leren, maar ik ben nu wel enorm blij dat ik noten kan lezen”, begint Olivia te vertellen.

Al snel raakte ze ook gefascineerd door de harp. “Mijn broer Elias vertelde toen ik klein was vaak verhaaltjes over elfen en feeën, daarbij kwam een harp vaak aan bod. Het instrument boeide mij om de een of andere reden wel en dus ben ik samen met mijn mama harp beginnen spelen. Zij is na een tijdje afgehaakt, voor mij is de passie enkel maar gegroeid. De harp is een uniek instrument, heel anders dan piano of gitaar, bij de harp heb je een veel directer contact met de snaren en zit er niets tussen je huid en de snaren. De sfeer die je creëert door harp te spelen is met weinig te vergelijken.”

“Ik haal veel inspiratie uit de creatieve omgeving”

In het middelbaar volgde ze Latijn-wiskunde in het Klein Seminarie en het was de bedoeling om in het hoger filosofie te studeren, maar daar kwam heel laat verandering in. “In het zesde middelbaar deed ik tijdens Point Final mijn eindexamen aan de muziekschool. Directeur Dirk Lievens was erg onder de indruk en zei dat het zonde zou zijn om niet volop in te zetten op het harp spelen. Uiteindelijk heb ik me last minute nog ingeschreven voor het ingangsexamen aan het Lemmensinstituut, met succes.”

Samenwerkingen

“In het begin combineerde ik de studies filosofie met die aan het Lemmensinstituut, maar dat werd te veel. Ik ben perfectionistisch en wil de beste zijn in wat ik doe. Dat kan alleen maar als je er voor de volle honderd procent voor gaat. Het was ook flink aanpassen toen ik in Leuven arriveerde. Los van de muziekschool was mijn muzikale achtergrond beperkt in vergelijking met heel wat andere leerlingen. Die achterstand heb ik gelukkig kunnen wegwerken. De manier van studeren was ook anders. Vroeger had je vooral theorie op papier en dat blok je dan vanbuiten. Harp leer je vooral echt door te spelen. Aan de andere kant werkte de creatieve omgeving ook inspirerend. Je bent er omringd door jongeren die allemaal gepassioneerd bezig zijn met muziek en dat zorgt voor een connectie, er ontstaan ook veel spontane samenwerkingen, studeren gebeurt ook samen om dan ‘s avonds nog iets samen te gaan drinken op de Oude Markt. We treden ook vaak voor elkaar op en geven elkaar tips, het is heel leerrijk.”

Binnenkort eindigt voor Oliva het derde jaar ‘instrument-zang’. “Het afgelopen anderhalf jaar was best speciaal. Het samen componeren, spelen of studeren kwam op een laag pitje te staan. Normaal was er om de paar weken wel een optreden waar je naartoe werkt en dat was nu heel lang niet het geval, heel veel muzikanten zijn stilgevallen. Ik heb mezelf in de loop van de coronacrisis verschillende doelen gesteld op lange termijn waar ik naartoe werk, dat heeft me goed geholpen. Bovendien was het tot voor kort een pak rustiger in Leuven, waardoor ik mij beter kon concentreren op mijn studies.”

Jezelf uitdagen

“Na mijn drie jaar bachelor begin ik binnenkort aan mijn twee jaar master. Ik heb al verschillende stages gevolgd doorheen Europa en het is de bedoeling dat ik mijn studies in het buitenland verderzet. Volgend jaar ga ik alvast een jaar op Erasmus naar München, waar ik aan de Hochschule für Musik und Theater kan studeren. En in september mag ik deelnemen aan de internationale harpwedstrijd The International Harp. Vergelijkbaar met de Koningin Elisabethwedstrijd, maar voor harp.”

“Mijn idool is Anneleen Lenaerts. Zij is solist bij het Wiener Philharmoniker in Wenen, dat is het beste orkest van de wereld, en speelt zowel solo als kamermuziek. Het is mijn ambitie om ooit bij een groot orkest te belanden. Dat wil ik dan combineren met les geven. Dat vind ik heel plezant om te doen. Het is fijn om mijn ervaring door te geven, maar ook om te leren van jonge mensen. Zij hebben vaak een andere visie op harp spelen, dat daagt je uit om jezelf in vraag te stellen.”

Kamermuziekfestival

Toen we Olivia enkele jaren geleden interviewden over haar passie voor de harp, vertelde ze ons dat optreden niet echt iets voor haar was. “Dat was toen het geval”, lacht ze. “Maar dat is ondertussen flink veranderd. Ik heb het weten waarderen, het is fijn om met muziek emoties te kunnen overbrengen, mensen te raken, mensen die genieten van het resultaat van je harde werk, dat geeft me veel voldoening. Al heb ik nog steeds stress en zweethandjes voor ieder optreden.”

“Het is mijn ambitie om ooit bij een groot orkest te belanden”

Zaterdagavond speelt ze in de Sint-Martinuskerk in Oekene. Dat ze daar kan spelen, komt doordat ze toegelaten werd als jong talent bij Arte Amanti. “Dat is een internationaal kamermuziekfestival. Zij nodigen grote namen van over heel de wereld uit om concerten te geven. Het is een hele eer om deel uit te maken van het festival.”

Olivia brengt onder meer stukken van Händel. Het hoofdprogramma wordt verzorgd door Tobias Feldmann (viool) en Boris Kusnezow (piano), ze brengen Mozart, Brahms, Kreisler, Ravel, Gerschwin, Lutoslawski…

Informatie en tickets: www.oekenenv.be.