Gezocht: opvolger voor ‘Min Moaten’. Wie wint de Gouden Gerrit 2024?
Welk lied is dé West-Vlaamse klassieker van de voorbije tien jaar en mag de Gouden Gerrit in ontvangst nemen? De komende weken gaat De Krant van West-Vlaanderen op zoek naar de absolute evergreen in het mooiste dialect ter wereld die in de voetsporen van ‘Min Moaten’ van Flip Kowlier mag treden. “Ik beschouw het nog altijd als een enorme eer dat een van mijn nummers zo geliefd is”, blikt Kowlier terug.
De wedstrijd wil de vele West-Vlaamse muzikale pareltjes die onze provincie rijk is, in de kijker plaatsen. Exact tien jaar geleden mocht Flip Kowlier de allereerste Gouden Gerrit in ontvangst nemen. Toen verkozen de lezers van deze krant Min Moaten tot het mooiste West-Vlaamse lied, maar een decennium later hebben heel wat toppers het eveneens tot regelrechte oorwurmen geschopt.
Sappig dialect
“Ik hou heel goeie herinneringen aan de Gouden Gerrit over”, zegt Flip Kowlier (47). “Toch fantastisch dat een van mijn nummers zo geliefd is? Het is en blijft een enorme eer, vind ik.”
“Het bezorgt me nog altijd kippenvel als een volle zaal mijn nummer meebrult” – Flip Kowlier
Dat West-Vlaamse muziek populairder dan ooit is, kan de Izegemse bard makkelijk verklaren. “Ons dialect bekt gewoon goed. Het is een sappig taaltje waar je heel creatief mee kan omspringen en veel gevoel in kan leggen. Bovendien is het iets van ons. Wanneer ik nummers in het West-Vlaams hoor of een West-Vlaams gesproken televisieserie bekijk, voel ik me altijd wat preus. We mogen toch wat chauvinistisch zijn, hé.”
Min Moaten prijkt op Kowliers eerste soloplaat Ocharme Ik en dateert van 2001. Liefst 23 jaar later is het nog geen greintje van zijn populariteit verloren. “Nochtans heb ik er echt niet zo lang aan geschreven”, glimlacht hij. “Af en toe moet ik me in de arm knijpen, want het blijft ongelooflijk dat het zo’n vaart gelopen is.”
Dat Min Moaten zelfs als het officieuze West-Vlaamse volkslied wordt beschouwd, merkt Kowlier regelmatig tijdens zijn optredens. “We spelen het nummer erg vaak als afsluiter. Het bezorgt me nog altijd kippenvel wanneer een volle tent of zaal het luidkeels meebrult. Het blijft de max om het te brengen.”
Willem Vermandere
Dat er nu op zoek gegaan wordt naar een nieuwe Gouden Gerrit, juicht hij alleen maar toe. “De weelde was nog nooit zo groot. Toen wij in 1998 met ’t Hof van Commerce in het West-Vlaams begonnen te rappen, was er enkel Willem Vermandere. Een absolute klasbak, maar nu zijn er zo veel topmuzikanten die in ons dialect zingen.”
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Zelf prijkt Kowlier vier keer in de shortlist met dertig genomineerde nummers. Eén keer als soloartiest, één keer met ’t Hof van Commerce en twee keer met Ertebrekers. “Machtig, maar ik zal niet op mezelf stemmen”, knipoogt hij.
“Ik heb het wel voor wat Brihang en Het Zesde Metaal doen. En wat Maaike Cafmeyer met de begintune van Chantal heeft gedaan, is pure klasse. ’t Kan Ier Oal is zó goed. Wie mijn stem krijgt? Daar moet ik nog eens heel goed over nadenken. Het wordt geen makkelijke keuze.”
Stemmen kan via deze link!
De Gouden Wié?
Geen figuur die West-Vlaanderen meer belichaamt dan Gerrit Callewaert. Gerrit wie, zegt u? Het typetje dat Wim Opbrouck gestalte gaf in het satirische Canvas-programma In de gloria, heeft doorheen de jaren een haast legendarische status gekregen.
De bebaarde Bavikhovenaar brak week na week een lans om West-Vlamingen op televisie niet langer te ondertitelen omdat die toch stif goed te verstoan zin.
Een kwarteeuw na zijn kruistocht lijkt Gerrit de overwinning te hebben binnengehaald. Ondertitels – door de man zelf titels genoemd – zijn nog altijd de standaard, maar de West-Vlaams gesproken series, films en muziek zijn amper te tellen.
Daarom is de Gouden Gerrit een meer dan terechte naam voor dé West-Vlaamse muziekprijs bij uitstek. Voilà, ‘t is oal dak moste zeggen.
Het beste van KW
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier