Fanfare Sint-Cecilia een van de 160 deelnemers aan troostende tiendaagse

De Koninklijke Muziekvereniging Sint-Cecilia Vichte in actie met op de achtergrond het mooie romaanse kerkje in het hart van Vichte.© foto GV
De Koninklijke Muziekvereniging Sint-Cecilia Vichte in actie met op de achtergrond het mooie romaanse kerkje in het hart van Vichte.© foto GV
Gerda Verbeke

Zondagvoormiddag was de Koninklijke Muziekvereniging Sint-Cecilia Vichte een van de 160 deelnemende orkesten die een muzikale boodschap van troost, hoop en muzikale verbondenheid de wereld instuurde.

Op het grasveld vol madeliefjes voor de oude kerk in Vichte speelde de fanfare het werk ‘Circles of Consolation’ om klokslag 11.00 uur onder leiding van dirigent Thijs Vanmarcke. Na een plotse regenbui, slaagde de vereniging er toch in om op het voorziene uur het opgelegde muziekstuk te spelen.

Daarmee gaven ze gehoor aan de oproep van de Vlaamse Amateurmuziekorganisatie (VLAMO) die met ‘Fermate, een moment van muzikale verbondenheid’ niet enkel een eerbetoon aan de coronaslachtoffers wilde brengen vanop een troostplek of een andere ingetogen locatie, maar ook een moment van muzikale verbondenheid wilde creëren tussen muzikanten en verenigingen die al maandenlang de pauzeknop moeten indrukken.

Genieten van opnieuw musiceren

“We vonden dit een tof initiatief, dat deel uitmaakt van de troostende tiendaagse ‘Heel het land’ van de Gentse kunstorganisatie”, vertelt hoornspeler Thomas Vanlaeken. “Na een eerste repetitie vorig weekend en een tweede moment van samen musiceren een half uur voor we aan de uitvoering begonnen, is het na zeven maanden onderbreking een verademing om opnieuw de harmonische klanken te ervaren.”

Componist Klaas Colembier schreef het ingetogen en toegankelijke stuk ‘Circles of Consolation’ in opdracht van VLAMO. ‘Heel het land’ is een initiatief van Kunstwerkt vzw, Cera, Ferm, Moving Closer en We have the choice. Dit initiatief was het slotevent van de troostende tiendaagse dat wilde stilstaan bij elke vorm van verlies dat de coronacrisis met zich meebracht.

(GV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.