“Dit wordt uniek in Europa”: Alveringem krijgt miniatuurmuseum over Wereldoorlog I

Peter Van de Parre – voor het pand in Alveringem met vrijwilliger Luc Carion - toont 1 van zijn maquettes. “Alle weergaven in de expo zijn gebaseerd op historische documenten en academisch gestaafde werken en archieven.” © Anne Bovyn
Anne Bovyn
Anne Bovyn Medewerker KW

Alveringem krijgt er een nieuwe trekpleister bij. In de woning Dorp 26 wordt in de tweede helft van dit jaar een permanente expositieruimte over de Eerste Wereldoorlog met documentatiecentrum en belevingscafé geopend. Bezielers van het project zijn Peter Van de Parre en Jean-Pierre De Can uit Geraardsbergen.

Er is tegenwoordig veel bedrijvigheid in het pand naast café ‘t Wieltje. De eerste verdieping is af, maar het gelijkvloers is nog een werf. Een groep vrijwilligers van vzw Miniatuur Front 14-18 is er frequent aan het werk om beneden een expositieruimte over de Eerste Wereldoorlog te maken. Mede-eigenaar van het pand en bezieler van het project is Peter Van de Parre (64) uit Geraardsbergen.

Maquettes

“Ik ben liefhebber van modelbouw en durf mezelf een kenner van de Tweede Wereldoorlog te noemen”, stelt Peter zich voor. “De mensen van het Cultureel Trefpunt in Geraardsbergen wisten dat en vroegen mij tien jaar geleden om te helpen een expo over de Eerste Wereldoorlog op te zetten. Ik besliste om enkele maquettes te maken. De allereerste was een symbolische voorstelling van het Kattensas in Nieuwpoort samen met de sluiswachters Hendrik Geeraert en Karel Cogge. Mijn eerste 70 stuks sierden de tijdelijke expo in mijn streek. Maar ik was gebeten en bleef verder doen, tot ik er plots 130 had.” (lacht)

“Ons project is ambitieus, maar we zien het zitten” – Peter Van de Parre

Peter ging te rade bij zijn jeugdvriend Jean-Pierre De Can. “Als we nu eens een permanente exporuimte zouden kunnen vinden, zeiden we tegen elkaar. Het was voor ons van groot belang om een locatie te vinden in de Belgische sector van het front. Een museum over de Eerste Wereldoorlog met focus op het Belgisch leger, verantwoordelijk voor de verdediging van de frontlijn Nieuwpoort-Boezinge, dat moet je niet in Geraardsbergen steken, maar in de Westhoek”, aldus Peter. “In augustus 2021 zijn we beginnen rondrijden. Ons budget, de oppervlakte en de aanwezigheid van een woongedeelte waren essentieel. Het oud-gemeentehuis van Vleteren was na lang zoeken ons eerste droompand, maar de combinatie van aankoop en inrichting bleek uiteindelijk te duur. We raakten de hoop stilaan kwijt, toen we op een avond in De Snoek in Fortem iets gingen drinken. “Er staat iets te koop in het dorp, tipte Philip Nock. We polsten bij de burgemeester of de vergunning kans maakte.”

Op 22 december 2022 waren Jean-Pierre en Peter de kersverse eigenaars van het pand, enkele dagen later richtten ze hun vzw op. “Vandaag telt die 21 leden, waarvan een derde regelmatig naar Alveringem afzakt en de handen uit de mouwen steekt. Er is nog veel werk: plafonds aanbrengen en vloeren, een nieuw sanitair blok en het bargedeelte maken, schilderen, inrichten van de exporuimte,… Maar we hebben voldoende expertise binnen de vzw om alles zelf te doen.”

Aarde uit Dodengang

Het plan is groots: er komt een grote exporuimte met belevingscafé, een stuk openbare bibliotheek over Wereldoorlog I, documentatiecentrum en modelbouwatelier voor Peter om verder te werken.

“Voorafgaand heb ik jaren opzoekwerk verricht”, vertelt Peter. “Mijn notities en kopies uit de geraadpleegde archieven en dergelijke kunnen inspirerend zijn voor anderen. Ook leuk om mee te geven: de aarde voor de maquette van de Dodengang komt uit de Dodengang zelf. Idem voor die van het bos van Houthulst: de grond en de takken heb ik ter plekke gehaald. De gebeurtenissen en militaire operaties tijdens de Groote Oorlog in België worden weergegeven aan de hand van meer dan honderd zelfgemaakte miniaturen, maquettes en diorama’s.”

“We belichten ook de historische gebeurtenissen die de geschiedenis hebben veranderd: het gebruik van strijdgassen, de geboorte van de tank, enzovoort. De verzameling is uniek in België, Europa en met zeer grote waarschijnlijkheid ook de rest van de wereld. Er waren meerdere gemeenten die ons graag zagen komen: Diksmuide, Houthulst, Langemark-Poelkapelle, Zonnebeke,… Maar we zitten goed in Alveringem. In de tweede helft van dit jaar hopen we open te gaan. Er zal een speciaal tarief zijn voor de inwoners van Alveringem en we denken ook aan een combiticket met De Snoek en Bachten de Kupe. Ons project is ambitieus, maar we zien het zitten!”