Lien Vanden Broecke van Happy Design wil de Kongregatiekapel op de LOOF-site aankopen. Ze wil dit realiseren via een originele crowdfunding door het laten bewerken van oude schiderijen naar een vernieuwd kunstwerk. Dit privéinitiatief is bedoeld als inspiratiebron door en voor creatieve zielen. Er is ook een tentoonstelling op 17 en 18 juni.
Lien Vanden Broecke baat al anderhalf jaar de Kongregatiekapel op de LOOF-site uit als boeiende expositieruimten voor creatieve zielen. De voormalige ziekenhuissite AZ Groeninge was een verlaten plek, maar met enorm veel potentieel. De site werd in overleg met de stad getransformeerd tot LOOF: een plek waar Kortrijkzanen kunnen ontspannen, wonen en werken. De kapel werd gebouwd in 1903 voor de Sint-Rochusparochie. “Ik kreeg die kapel ter beschikking van de stad. en maakte er onder de noemer LOF een boeiende tentoonstellingsruimte van: LOF, een lofzang aan en een inspiratiebron voor creatieve zielen Dit om mijn passie voor creativiteit door te geven en anderen te inspireren. Mijn missie is creatievelingen helpen, stimuleren en een leuke plek geven om hun werk ook te laten zien”, vertelt Lien. Zij is Master in de beeldende kunsten, vormgever, illustrator, docent en zaakvoerder van Happy Design. “Tot nu toe waren er al 36 expo’s. Met een gemiddeld 325 bezoekers per 2 weekends kan dit project nu al geslaagd genoemd worden en dit bewijst dat hiervoor een publiek/vraag is. De Kapel wordt ooit in de ontwikkeling van de site verkocht maar met het succesvolle concept LOF zou ik dit graag in rechte lijn verderzetten en hiervoor het gebouw kunnen aankopen. Ik wil hier een meer concrete en definitieve vorm aangeven. De eerste fase is een heuse crowdfunding in origineel formaat.”
Opnieuw gewild maken
Met deze crowdfunding wordt geprobeerd om alvast een behoorlijk bedrag te verzamelen. “De Kongregatiekapel is ooit gebouwd voor het ‘volk’ van de stad, laat ons dit ook zo goed als kan behouden en samen de toekomst van LOF verzekeren, zodat we een steentje kunnen bijdragen aan cultuur en creativiteit en een boeiende, gezellige buurt kunnen garanderen voor de toekomst”, duidt Lien. “Tot nu toe hebben we 75 kunstwerken aangekocht in tweedekanswinkels. Kunstwerkjes die generaties lang de woonkamer sierden, blijken niet meer zo gewild door de nakomelingen. Wat eens te meer bewijst dat sommige kunst of creatieve uitingen soms ook maar tijdelijk een ‘fan-base’ hebben. Maar net daar schuilt dan weer een zee van mogelijkheden. Wat als we deze werken nu opnieuw onder handen nemen. Misschien kunnen we deze werken weer gigantisch gewild maken.”
De opdracht die Lien geeft voor haar project is even geniaal als eenvoudig. “We laten oude schilderijen of afbeeldingen van schilderijen vernieuwen. Wie zelf geen schilderij op zolder staan heeft kan je er eentje komen ophalen in LOF. Je betaalt 10 euro borg, die je terugkrijgt bij het terugbrengen van het werk. Alle technieken zijn toegestaan: de enige voorwaarde is dat minimum één derde van het oorspronkelijke werk nog zichtbaar is en dat het een pareltje wordt dat heel wat geïnteresseerden graag een plaatsje geven bij hen thuis.
Het werk wordt bij het binnenbrengen genummerd en krijgt een certificaat dat je ter plaatse kan invullen. Je kan maximum een schilderijtje per persoon ophalen uit de stock, maar je mag tot 3 bewerkte schilderijen schenken voor verkoop. De onbewerkte schilderijen waaruit je kan kiezen kan je nu bewonderen in LOF op 17 en18 juni van 10 tot 18 uur. Nadien op www.lof.ooo/stock. Meer info kan je vinden op www.lof.ooo.
Alle werken worden tentoongesteld gedurende 2 weekends in september waar alle werken worden te koop aangeboden ten voordele van de Kapel voor LOF.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier