Kunst scoort in open lucht
Van Blankenberge tot Watou kon je deze zomer naar hartenlust hedendaagse kunst in openlucht beleven. Met Beaufort langs de kust, Paradise in Kortrijk, The Crystal Ship in Oostende, de triënnale in Brugge én Kunstenfestival Watou was de hele provincie gedekt. We blikken terug met de organisatoren.
Triënnale in Brugge: “Veel interesse uit eigen land”
Wanneer? 8 mei tot 24 oktober.
Wat? Driejaarlijks kunstentraject in het hart van Brugge. Dit jaar was het thema TraumA.
Wie? Dertien nationale en internationale kunstenaars en architecten.
Bezoekers? 60.000 bezoekers (tussentijds cijfer).
Rapport van de organisatie? Na ruim drie maanden werden er al 60.000 bezoekers geregistreerd, al zijn daar de vele passanten niet bijgerekend. “Nu al een geslaagde editie. We zijn heel blij dat we op heel wat enthousiasme uit eigen land mogen rekenen”, klinkt het bij burgemeester Dirk De fauw.
Toekomst? Er volgt zo goed als zeker een editie in 2024.
Populairste werk?Strangler van Héctor Zamora, in de vorm van een grootindustrieel steigerwerk rond een grote Oostenrijkse den in de ommuurde tuin van het Gezellehuis.
Blijven er kunstwerken staan? Dat is nog niet bepaald.
Paradise in Kortrijk: “Cijfers overtreffen bijna voorgaande”
Wanneer? 26 juni tot 24 oktober.
Wat? Interactief kunstenparcours als opvolger van Play in 2018.
Wie? 31 kunstenaars.
Aantal bezoekers? Afgelopen weekend stonden er 170.000 bezoekers op de teller.
Rapport van de organisatie? “We zijn enorm tevreden. Bij de vorige editie Play mochten we 175.000 bezoekers verwelkomen, we zitten dus aardig op schema. De lat lag toen hoog en het werd heel goed ontvangen als een kindvriendelijk, interactief en laagdrempelig initiatief. De reacties zijn bijzonder positief. Het is geen geheim dat we hiermee ook werken naar de titel van Culturele Hoofdstad van Europa in 2030.”
Toekomst? “De curatoren zijn nu al bezig met de volgende editie. De bedoeling is om die drie jaar te overbruggen met pop-uptentoonstellingen.”
Populairste werk? Het gehaakte kunstwerk/klimtuig Harmonic Motion II van Toshiko Horiuchi MacAdam in K in Kortrijk en The Wonderful World of Abstraction van Jacob Dahlgren in het Begijnhof.
Blijven er kunstwerken staan? “Dat wordt momenteel bekeken. De stad heeft een budget voorzien en een voorstel gevraagd aan de curatoren.”
The Crystal Ship in Oostende: “Vraag doorheen het jaar is groot”
Wanneer? 12 tot 20 juni, maar ook doorlopend.
Wat? Zesde editie van het streetartfestival met werken doorheen de binnenstad.
Wie? Vijftien nationale en internationale kunstenaars.
Aantal bezoekers? “Op basis van de verdeelde plannen en downloads van de app schatten we 35.000 à 40.000 bezoekers”, aldus de organisatie. “Daarnaast zijn er de vele passanten. De werken blijven permanent aanwezig, dus ook de komende maanden verwachten we nog heel wat bezoekers. De vraag doorheen is het jaar is zeer groot.”
Rapport van de organisatie? “We zijn absoluut tevreden. Het is een mooie mix van Belgisch talent en internationale toppers op erg zichtbare plekken in de stad geworden.”
Toekomst? Er wordt nu al gewerkt aan de nieuwe editie in de paasvakantie van 2022.
Populairste werk? “Het werk van SozyOne rond Ensor is niet alleen gigantisch groot, maar het staat ook op een zeer beeldbepalende plaats in de stad. Dit werk is echt een topper.”
Blijven er kunstwerken staan? De werken maken permanent deel uit van de binnenstad.
Beaufort 2021: “Vaste waarde aan het worden”
Wanneer? 27 mei tot 7 november.
Wat? Zevende editie van het driejaarlijkse kunstenfestival waarbij moderne kunstwerken langs de Belgische kust worden geïntegreerd.
Wie? 21 beeldende kunstenaars.
Aantal bezoekers? Nog niet bekend.
Rapport van de organisatie? “We zetten nog volop in op het najaar, maar tot nu toe zijn we zeer tevreden”, aldus de organisatoren. “Heel wat mensen vonden de afgelopen zomer de weg naar onze kust, zelfs ondanks het mindere weer. Veel verblijfstoeristen, die op zoek gaan naar beleving, bezochten de verschillende kunstwerken. Beaufort is echt een uniek project, want je vindt niets gelijkaardigs langs de kust in de ons omringende landen. Er waren heel wat visuele blikvangers die het goed deden. De grote interesse vanuit steden en gemeenten om werken aan te schaffen, toont aan dat we echt een vaste waarde zijn geworden.”
Toekomst? In 2024 staat een achtste editie op het programma.
Populairste werk? De opeengestapelde kussens in Mariakerke of Pillage of the Sea van Rosa Barba, The Dancer V, A marine mammal invoking higher spirits van Marguerite Humeau naast de pier van Blankenberge, de glijbaan in de vorm van een kameleon onder de naam Ask the Animals, and They Will Teach You van Jeremy Deller in Knokke-Heist en de octopus op het strand van De Panne: Touching To Sea You Through Our Extremities van Laure Prouvost.
Blijven er kunstwerken staan? Acht werken werden aangekocht en worden een vast onderdeel van het beeldenpark van Beaufort, dat intussen meer dan 30 werken telt.
Kunstenfestival Watou: “Succesvolste editie ooit”
Wanneer? 3 juli tot 5 september.
Wat? 40ste editie van het befaamde kunstenfestival diep in de Westhoek. Ook De Lovie in Poperinge werd in het verhaal betrokken.
Wie? Dertig beeldende kunstenaars.
Aantal bezoekers? 29.000 bezoekers.
Rapport van de organisatie? “Toen duidelijk werd dat vzw Kunst geen nieuwe editie meer zou organiseren, pakte de stad Poperinge de handdoek op”, luidt het. “De medewerkers en de curatoren (Benedicte Goesaert, Chantal Pattyn en Peter Verhelst) hebben het onderste uit de kan gehaald om het kunstenfestival te organiseren. En met succes. Want met een recordaantal bezoekers is het de meest succesvolle editie uit de geschiedenis.”
Toekomst? Volgend jaar staat er een nieuwe editie op de planning.
Populairste werk?Tabernacle van het duo Gijs Van Vaerenbergh dat eruit ziet als een leien tent in een weide, en Ultramarine van Vincent Meessen, waarbij een film op blauw textiel werd geprojecteerd.
Blijven er kunstwerken staan? Dat wordt nog onderzocht.
Het beste van KW
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier