Geen Heilig Bloedprocessie, wel vlaggen voor Brugges Mooiste Dag

Piet Vanderyse, Dirk Vanhegen en Philippe Le Loup van het Brugs HandelsCentrum bij de pas opgehangen vlaggen.© Davy Coghe
Piet Vanderyse, Dirk Vanhegen en Philippe Le Loup van het Brugs HandelsCentrum bij de pas opgehangen vlaggen.© Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Geen Heilig Bloedprocessie dit jaar op Hemelvaartdag, maar de Confrérie van het Heilig Bloed zorgt toch in samenwerking met vzw Brugs HandelsCentrum met vlaggen voor de nodige sfeer in de Brugse binnenstad.

Het is een vijftig jaar oude traditie dat de handelaars van de binnenstad, verenigd binnen de vzw Brugs HandelsCentrum, instaan voor de bevlagging van de winkelstraten naar aanleiding van de jaarlijkse Heilig Bloedprocessie.

Voor het tweede jaar op rij kan de processie door de pandemie niet doorgaan. “In tegenstelling tot vorig jaar werd door de Confrérie van het Heilig Bloed gevraagd of de vzw BHC dit jaar toch kon instaan voor de bevlagging van de binnenstad”, zegt voorzitter Dirk Vanhegen.

De vzw BHC ging graag in op deze vraag van de Confrerie. “Ook de binnenstad is getroffen door Covid-19. De beperkte opening van de winkels en de horeca die een tijdlang gesloten is, zorgen voor moeilijke tijden bij de handel in de binnenstad. Maar we blijven geloven in een heropleving en een terugkeer naar een normale situatie”, stelt Dirk Vanhegen..

Daarom worden de winkelstraten vanaf 7 mei tot 17 mei feestelijk bevlagd. De twintig kunstvlaggen die jaarlijks worden opgehangen, vormen een integraal deel van de Heilig Bloedprocessie en de beleving. De firma Verstraete & Zoon uit Jabbeke startte op donderdag 6 mei met het aanbrengen van de vlaggen.

Benoit Kervyn

De nieuwe vlaggen zijn twee jaar geleden ontworpen door Bruggeling Benoit Kervyn, voormalig coördinator van de processie, op vraag van de Confrérie. Archiefdocumenten tonen aan dat zowel stadsbestuur, ambachten, rederijkerskamers en particulieren al in de middeleeuwen de straten waar de processie voorbijtrekt feestelijk versierden en bevlagden. In latere eeuwen werd de versiering toevertrouwd aan kunstenaars als Hendrik Pulinx en Jan Garemijn.

Voor corona werden de weefsels, als aankondiging van de processie, twee weken vóór tot één week na de ommegang verspreid opgehangen in de Mariastraat, Steenstraat, Zuidzandstraat, Noordzandstraat en Geldmuntstraat. Omwille van het internationaal karakter – de processie is sinds 2009 opgenomen op de representatieve lijst van immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid (UNESCO) – prijkt boven elk vlag ‘Heilig Bloedprocessie’ in het Nederlands, Frans, Duits, Engels of Spaans.

Stradanus

Voor zijn ontwerp halde Benoit Kervyun inspiratie bij de Passie van Joannes Stradanus (1523-1605). Bruggeling Jan van der Straet was in Firenze een succesvolle ontwerper van wandtapijten en frescoschilder aan het hof van de Medici. Stradanus maakte ook een reeks gravures met het thema van het lijdensverhaal. Elementen uit die gravures zijn overgebracht op de vlaggen.

Maar het gaat meer dan enkel overnemen. Benoit Kervyn zocht om in elke statie ook een Brugse link te verwerken, gaande van een relikwie, een band met een ambacht of rederijkerskamer, een stichting, een locatie. Zo prijkt bij het Laatste Avondmaal het wapenschild van de Camere vander Rhetorycken van den Heylichen Gheest. “Deze Brugse rederijkerskamer werd gesticht op Witte Donderdag 1428 en bestond uit dertien leden (voor Jezus en de twaalf apostelen)”, legt Benoit Kervyn uit.

Bij de Mater Dolorosa wordt verwezen naar de grafplaat van de stichters van de broederschap van O.-L.-Vrouw van Zeven Weeën in de Sint-Salvatorkathedraal. Bij de graflegging herkennen we Anselm Adornes, pelgrim en bouwheer van de Jeruzalemkapel geïnspireerd op de Heilig Grafkerk in Jeruzalem die hij bezocht.

Bloeddruppels

De vlaggen vertonen links en rechts van het centrale tafereel een reeks bloeddruppels. “Sinds enkele jaren zijn deze bloeddruppels het ‘sprekend’ logo dat we terugvinden op de affiche van de processie, op briefpapier en andere kanalen met de buitenwereld”, zegt Benoit Kervyn. De vlaggen werden bekostigd door de Nationale Loterij.