Expo focust op de Oostendse Koninginnelaan in kader van Open Monumentendag

We zien directeur van de cultuurdienst Martine Meire, schepen voor cultuur Bart Plasschaert en architect-urbanist Tom Van Mieghem, die de expo inspireerde, bij één van de 27 panelen die de thematiek van de expo illustreert. © ML
Redactie KW

Onder de bogen van de Nieuwe Gaanderijen op de Zeedijk in Oostende loopt de expo ‘Het verhaal van een stad’. De tentoonstelling kadert in Open Monumentendag 2016, die ook focust op de Koninginnelaan.

De expo brengt het volledige urbanistisch verhaal van de badstad met haar verleden en heden die met elkaar verweven zijn. Nadat Oostende haar functie als vestingstad verloor in 1865, werd bij de ontmanteling werk gemaakt van het stedelijk landschap. De stad werd klaargemaakt om ruimte te geven aan bewoners, bezoekers en een stedenbouwkundig programma. De nodige ‘landmarks’ werden uitgezet. Het Kursaal kreeg haar huidige locatie, de vestingen werden omgevormd tot dijken en parken. In de naoorlogse periode ontwikkelde de stad zich erg snel langs de diverse verkeersassen. In de expo en tijdens de OMD volgende week zondag staat de Koninginnelaan tussen de zee en het Maria-Hendrikapark centraal. De expo loopt tot begin oktober.

(ML)