Kameraadschapsavond in Ieper gaat toch door: “Ver gekomen dat een organisatie naar Raad van State moet stappen”

© TP/GF
Redactie KW

De organisatoren van de IJzerwake laten weten dat hun Kameraadschapsavond, waarvoor het stadsbestuur van Ieper een vergunning weigerde, toch mag plaatsvinden op zaterdag 26 augustus.

“De vzw IJzerwake neemt met vreugde kennis van het arrest van de Raad van State dat de Kameraadschapsavond uiteindelijk mag doorgaan na het verbod door de stad Ieper”, laat de organisatie weten in een persmededeling.

Toelating tijdig aangevraagd

“De Raad van State heeft duidelijk kenbaar gemaakt dat onze grondwettelijke rechten van vrijheid van vergaderen en het recht op vrije meningsuiting overeind blijven. De Raad van State is op al onze middelen ingegaan. De toelating werd wel degelijk tijdig aangevraagd. Alle nodige inlichtingen werden gegeven. Het getekende charter – met opmerking die nooit werd ingetrokken – voor de IJzerwake geldt uiteraard ook voor de Kameraadschapsavond.”

Daarmee doelt de organisatie op het nieuw vredescharter van de stad tegen racisme, discriminatie en haatspraak, dat alle organisatoren van evenementen op Iepers grondgebied moeten ondertekenen.

“De stad Ieper heeft na ontvangst van de aanvraag niets anders gedaan dan de voorwaarden enger en enger gemaakt totdat niets nog kon”

“Het is eigenlijk toch wel ver gekomen dat een organisatie naar de Raad van State moet stappen om een ‘gewone’ cantus met nadien een dj te kunnen organiseren”, vervolgt de organisatie van IJzerwake. “De stad Ieper heeft na ontvangst van de aanvraag niets anders gedaan dan de voorwaarden enger en enger gemaakt totdat niets nog kon. Op het einde moest de stad Ieper al weten welke liedjes uit de studentencodex zouden gezongen worden en welke muzieknummers zouden gedraaid worden. Deze vraag werd aan geen enkele andere vereniging ooit gesteld, en neigt naar ondemocratische controle, een rechtstaat onwaardig.”

Dag erna IJzerwake

“De politieke druk van linkse kant, het ‘vredescollectief’ en de vakbond op het college van de stad Ieper moet echt wel zwaar (geweest) zijn om het grondrecht op vrije meningsuiting en het grondrecht op vergaderen zo te willen beknotten. Op zaterdag 26 augustus gaat de Kameraadschapsavond dus gewoon door, gevolgd door de IJzerwake op zondag 27 augustus.”

Vorige week raakte al bekend dat de IJzerwake op zondag mag plaatsvinden met Dries Van Langenhove als gastspreker. “Hij is nog niet veroordeeld, dus juridisch kunnen we hem niet tegenhouden”, verklaarde burgemeester Emmily Talpe (Open Ieper) toen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier