Izegemse stoommachine opgeblonken voor Open Monumentendag

Schepen Kurt Himpe en conservator Hilde Colpaert met achter hen de netjes opgeblonken stoommachine.
Wouter Vander Stricht

Op zondag 12 september van 10 tot 18 uur is er Open Monumentendag. Ook Izegem heeft weer een gevarieerd programma in elkaar gebokst. In Eperon d’Or kun je gratis genieten van twee lopende expo’s. De ene heeft het ontwerpen van de schoenen als thema, ViceVersa focust op haardtegels. In de 18de eeuw was Izegem een centrum van aardetegelproductie. Er is ook een demo (2 euro) waarin aardetegels worden vervaardigd.

Het museum is verder ook vrij te bezoeken. Ook de borstel- en schoenmachines zullen draaien, maar wellicht het meest indrukwekkend wordt is de grootste stoommachine van het land die in Stoom en Stroom weer zal draaien. “De Stoomvrienden hebben die helemaal op punt gezet, de machine blinkt in zijn vel”, zegt conservator Hilde Colpaert.

De elektriciteitscentrale werd exact 120 jaar geleden in gebruik genomen. Het belang van de centrale en de stoommachine wordt in een brochure uit de doeken gedaan.

Schoentjesworp

Om 16 uur is er vanuit Eperon d’Or ook de schoentjesworp. 106 schoentjes bevatten samen voor ruim 1.500 euro prijzen die in de grijpgrage handen kunnen vallen.

In 1969 werd ook al schoentjes naar beneden geworpen.
In 1969 werd ook al schoentjes naar beneden geworpen.

Ook al op Open Monumentendag mogen fotografen zich uitleven in het oude slachthuis Verbist. “Wegens succes boekten we ook al een tweede zondag is en ook die was in een mum van tijd volzet.”

Verder kunnen zondag twee sites, die vrij recent in privéhanden zijn overgegaan, wellicht voor de laatste keer vrij bezocht worden. De oude cinemazaal Tijl achter de Sint-Tillokerk dateert van 1956. “Er zullen films over het vroegere landbouwleven worden getoond. De muzikale begeleiding gebeurt live op de piano”, verzekert schepen Kurt Himpe.

Anno 2018 waren er bij de schoentjesworp opnieuw heel wat grijpgrage handen.
Anno 2018 waren er bij de schoentjesworp opnieuw heel wat grijpgrage handen.

Ook het oude goederenstation, dat een zeer belangrijke betekenis speelde in de ontwikkeling van Izegem, zwaait de deuren open. “Ooit was dat zelfs een epicentrum voor de duivensport. Het gebouw draagt nog sporen van Wereldoorlog I. Op de vloer zal je letterlijk over de luchtfoto’s van Lijn 66, de lijn van Brugge naar Kortrijk die door Izegem passeert, kunnen wandelen. Er zijn dansvoorstellingen – om 10.30 en 16 uur – door Life Danscenter en de Izegemse Dansacademie. (WVS)