Iepers burgemeester waarschuwt: “Als het te erg wordt, kan ik Kameraadschapsavond en IJzerwake nog altijd stilleggen”

Emmily Talpe (Open Ieper) reageert op het nieuws dat de Kameraadschapsavond mag plaatsvinden op de vooravond van de IJzerwake.
Redactie KW

“Ook deze juridische beslissing van Raad van State over Kameraadschapsavond moeten we volgen”, reageert burgemeester Emmily Talpe (Open Ieper) op het nieuws dat de Kameraadschapsavond mag plaatsvinden op de vooravond van de IJzerwake komend weekend in Ieper.

“Maar onze bezorgdheden blijven. We rekenen erop dat het vredescharter tijdens Kameraadschapsavond en IJzerwake wordt nageleefd. Ik zal eerstdaags samenzitten met de politiediensten over de inzet, monitoring en mogelijke opschaling.”

OCAD

Het stadsbestuur keek intussen een verslag in van OCAD, het federale kennis- en expertisecentrum dat de terroristische en extremistische dreiging in België en tegen de Belgen en belangen in het buitenland evalueert en de aanpak ervan mee coördineert.

“Uit dat verslag, dat dateert van enige tijd terug, blijkt voorlopig geen waarschijnlijkheid van onrust, noch van linkse noch van rechtse bewegingen”, aldus Talpe. “Ook OCAD volgt de komende dagen bepaalde groepen op, die eventueel naar Ieper zouden afzakken en oproer veroorzaken. Ik deed eerder al een oproep tot sereniteit.”

‘Madammeke’

Reageren op uitspraken van Van Langenhove, die zich op sociale media al richtte tot Talpe met wat ga je doen madammeke, doet de burgermoeder niet. “Dat is niet mijn stijl. Onze enige vraag was om ons vredescharter na te leven en onze rol als Vredesstad bij uitstek. Vrijheid van meningsuiting is een grondrecht, maar discriminatie, negationisme en haatspraak zijn bij wet verboden. Langs bepaalde kanten wordt dit opgehitst en dat verontrust mij.”

Relletjes

“Controle in het IJzerwake-weekend zal gebeuren in uniform en undercover”, zegt Talpe. “Als er overtredingen van de wetgeving zouden plaatsvinden, zal er pv worden opgemaakt. Bij oproer en relletjes binnen of buiten het domein, zal de politie ingrijpen. Als het te erg wordt, heb ik nog altijd de bevoegdheid om het evenement eventueel stil te leggen, hoewel ik daar geen zin in heb.” (TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier