Heilig Bloedprocessie verloor vier deelnemers door ongevallen: “In klein dorp komt dat hard aan”

Marc Delrue en Paul Breyne bij het Heilig Bloed. © TOGH
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

De 72ste editie van de Heilig Bloedprocessie van Voormezele wordt er één met een zwart randje. Sinds de vorige processie verongelukten er maar liefst vier belangrijke vrijwilligers: Dieter Sohier, Sarah Trioen, José Desodt en Karla Demyttenaere. “Ik heb gevraagd aan de deken om hen te herdenken in zijn voorwoord”, zegt voorzitter Paul Breyne.

Wie na de Kattenstoet de smaak te pakken heeft en niet genoeg kan krijgen van optochten, moet zeker op zondag 26 mei om 15 uur afzakken naar Voormezele voor de 72ste editie van de Heilig Bloedprocessie. De processie draait rond het relikwie dat prior Isaac in Rome kreeg van de paus en in 1152 schonk aan de abdij van Voormezele, waar het eeuwenlang bewaard en vereerd werd.

“Onze processie is uiteraard veel bescheidener dan de beroemde Heilig Bloedprocessie van Brugge”, vertelt Paul Breyne (77), die al 17 jaar voorzitter is van het organiserende comité. “Ook het budget is heel bescheiden. We moeten ieder jaar elke euro omdraaien. Gelukkig krijgen we dit jaar een bijkomende dotatie vanuit kerkelijke kring. De processie start aan de kerk en duurt ongeveer een uur, en geen drie uur zoals de Kattenstoet. We hebben ongeveer 500 à 600 figuranten voor een veertigtal groepen. De mensen doen mee met overtuiging. Dat valt op. Ik heb beelden gezien van Brugge, en ik heb de indruk dat het hier meer gedisciplineerd is.”

“Het is moeilijk om mensen op zondag naar Voormezele te laten komen”

“Het is dan ook veel kleinschaliger dan Brugge en vertrekt vanuit de dorpsgemeenschap”, pikt Marc Delrue (70) in. Hij vervoegde zo’n drie jaar geleden het bestuur. “Zo moeten wij er rekening mee houden dat de 600 mensen die meegaan in de stoet niet meer langs de straat kunnen staan om naar de processie te kijken. Er is dus volk nodig van buitenaf, maar het is niet evident om mensen te mobiliseren om naar Voormezele te komen op een zondag.”

Ongevallen

“De processie is heel belangrijk voor de gemeenschapsvorming”, gaat Paul Breyne verder. “In een klein dorpje van amper 900 inwoners, waar er anders niet veel gebeurt en geen voorzieningen en winkels zijn, zorgt de processie ervoor dat de mensen zich weer verbonden voelen met elkaar. Het is dan ook extra pijnlijk dat sinds de laatste processie een jaar geleden er vier deelnemers onverwacht gestorven na een ongeluk. In een kleine dorpsgemeenschap komt zo’n verlies extra hard aan.”

Dieter Sohier overleed op 31 juli 2023 op 23-jarige leeftijd nadat zijn auto gegrepen werd door een trein op de Poperingseweg in Ieper. Sarah Trioen was 30 toen ze stierf op 7 september 2023 bij een aanrijding op de rotonde bij de Rijselpoort. José Desodt (77) raakte op 19 februari geklemd in een machine op zijn landbouwbedrijf. Ten slotte werd een auto-ongeluk de 43-jarige Karla Demyttenaere fataal op 23 april.

“Dieter is de zoon van regisseur Patrick Sohier, José was al jaren verantwoordelijk voor de paarden in de stoet”, zucht Paul Breyne. “Het ging bovendien telkens om mensen die verantwoordelijk waren voor een groep en dus belangrijk waren in de organisatie van de processie. Als je hen dan plots kwijtraakt, heeft dat wel een serieuze impact. We hebben al geen grote vijver om uit te vissen. De processie wordt altijd geopend door een woordje van de pastoor. Nu zal het de deken zijn. Ik heb hem gevraagd om hen in zijn toespraak te herdenken.”

Rooskleurige toekomst

Ondanks de tegenslagen is de Heilig Bloedprocessie van Voormezele springlevend. “We hebben een zeer goed comité met twaalf ‘apostelen’”, zegt Marc Delrue. “Enkele jaren geleden hebben we ons omgevormd tot een vzw en is de processie erfgoed geworden. We hebben ons ook meer gericht op gezinnen. We organiseren op zaterdagavond ook voor de tweede keer een dartskampioenschap in een tent op het dorpsplein. Daarmee trekken we mensen aan van buiten het dorp.”

Rond de jaren 2000 hing het voortbestaan van de processie even aan een zijden draadje. “Het slabakte, waardoor we nog drie opties hadden: ofwel stoppen, ofwel om de drie jaar organiseren, ofwel ieder jaar. Iedereen bleef aandringen om het ieder jaar te blijven doen en voegde ook de daad bij het woord. Het probleem is vooral dat we van de nieuwe inwoners niet veel respons krijgen. Toch zie ik de toekomst rooskleurig. Wij zijn vereerd dat kardinaal Jozef Dekesel komt als eregast en het is bijzonder dat we nog tot de vijf resterende processies in de provincie behoren.”