“Grafzerken met de namen van de kinderen vond mijn vriendin erover”: Halloween kleurt deze West-Vlaamse voortuinen

Bij deze West-Vlamingen is Halloween een echte hoogdag.. en dat vier je met een skelet in de tuin of een hoofd in de diepvries. © Kurt/WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Wie al eens in Middelkerke, Ingooigem of Oostvleteren moet zijn, kijkt beter uit zijn doppen. Voor je het weet trap je er in een gigantisch spinnenweb, struikel je over een grafzerk of jaagt een heks je de stuipen op het lijf. En dat ‘dankzij’ deze West-Vlamingen, die de griezeligste voortuinen van het land hebben. Zeg niet dat we je niet gewaarschuwd hadden.

De engste voortuin vind je in Middelkerke

Er zijn mensen die een heel jaar uitkijken naar de kerstperiode, voor anderen kan het niet snel genoeg 31 oktober zijn. Glenn Vergeyle (33) uit Middelkerke is zo’n halloweenfreak. (lees verder onder de foto)

(foto’s Kurt)
(foto’s Kurt) © Foto Kurt

“Vorig jaar deden we met de kinderen mee aan de griezeltocht van hun school en omdat hun vriendjes het toen zo tof vonden zijn we dit jaar nog iets extremer gegaan in onze halloweendecoratie. Mijn vriendin vond die grafzerken met de namen van onze kinderen er wel eerst wat over. Maar ze hebben er zelf aan meegewerkt en vinden het fantastisch. Ook de buren nemen er geen aanstoot aan”, aldus Glenn, die in augustus al begon met de opbouw van zijn griezeltuin. Een pruttelende heksenketel, in stukken gezaagde mensen, dansende zombies, vliegende spoken: hier werden duidelijk kosten noch moeite gespaard. “Macaber of niet, het blijft nog wel kindvriendelijk. Niemand die er een omweg voor maakt”, grijnst Glenn.

“Grafzerken met de namen van de kinderen vond mijn vriendin er eerst wat over… maar ze vinden het zelf fantastisch”

Het enige waar hij zich een beetje aan mispakt had, waren die spartelende poppen boven de oprit. “Een buurvrouw die haar man verloor aan zelfdoding, is komen aanbellen dat ze het daar moeilijk mee had. Ik heb die poppen dan meteen weer weggehaald – het is immers nooit mijn intentie geweest om er iemand mee te shockeren”, klinkt het. Elk jaar geeft Glenn zo wel een paar honderd euro uit aan Halloween. “We gaan ook elk jaar van deur tot deur voor trick or treat of doen aan pompoencarving. Fijn toch om samen met je kinderen weer even kinds te kunnen zijn? En ondertussen zijn ze voor één keer niet aan het gamen”, besluit Glenn.

Spinnenweb in Anzegem

(gf)
(gf)

Ook Sabrina Vervaeke (41) en Pamela Van der Paal (39) uit Ingooigem (Anzegem) hadden al heel wat bekijks met hun halloweendecor. “Gisteren nog kwam er een man aanbellen met z’n kleinzoontje: of ze misschien wat foto’s mochten nemen? Ondertussen is dit traditie geworden en ligt de lat elk jaar weer iets hoger. We zijn nu zelfs al aan het nadenken voor volgend jaar”, klinkt het. Hier aanbellen is voor de durvers: Pietje de Dood staat je op te wachten bij het venster, aan de voordeur grijnst clown Pennywise je toe van onder zijn rioolrooster.

“Mensen vragen of ze foto’s mogen nemen”

Maar vooral de pop van Georgie, het jongetje uit de film It, ziet er griezelig levensecht uit. “Die heeft al menig passant de lucht in doen gaan van ‘t schrikken”, grijnst Sabrina. Verder is het laveren tussen fietsende skeletten, galgen en grafzerken, spinnenwebben en nepbloed. Véél nepbloed. “Dit is best een dure aangelegenheid – één zo’n skelet kost al negentig euro – maar ons voortuintje gaat wel over de tongen. Daar doen we het tenslotte ook voor. Mensen praten anders nog maar weinig tegen elkaar. En voor zij die die zich afvragen of we misschien te veel vrije tijd hebben: dit is qualitytime met de kids. Veel beter dan televisie.”

Tom (45) uit Kortrijk: “Jammer dat het maar één keer per jaar is”

Tom Meert (45) uit Heule bij Kortrijk ziet in Halloween het verlengde van zijn goochelpraktijken. “Als goochelaar Tom zaag ik immers al eens iemand doormidden… En ik heb ook een leuke act met een guillotine. Alle reclame daarvoor is goed”, knipoogt hij. Goochelaar Tom betovert de kinderen met zijn verhalen. “Goochelen is immers meer dan alleen maar show geven: de storytelling is ook heel belangrijk. Maar de kinderen vinden het toch vooral leuk dat er een echte goochelaar in de wijk woont”, lacht hij. Voor Halloween liet Tom zich dit jaar inspireren door Tim Burtons horrorkomedie Beetlejuice. “Ik heb de nieuwe film nog niet gezien, maar ben er wel nieuwsgierig naar”, zegt hij. “We gaan hier thuis trouwens onze eigen trick or treat-show organiseren voor de kinderen uit de buurt. Mijn oudste zoon wordt Michael Myers, het hoofdpersonage uit de Halloween-films; ikzelf ga in de huid van Freddy Krueger kruipen. Pret verzekerd”, knipoogt Tom, die altijd al van griezelen hield. “In mijn kindertijd werd Halloween hier nog niet echt gevierd, maar we trokken wel op bietentocht met Sint-Maarten. Ook legendarisch, was de heksensabbat bij de KSA. Elke KSA’er keek daar een heel jaar naar uit.” Halloween houdt hem naar eigen zeggen jong. “Ik heb wel iets van een Peter Pan in me zitten, ja. Jammer dat het maar één keer per jaar Halloween is. Voor mij zou daar gerust nog een dagje mogen bijkomen in de zomer…”

Grafzerk in Vleteren: “Kinderen van de buren konden niet slapen”

Dimitri Huvaere (38) uit de Vleterse deelgemeente Oostvleteren is in het dagelijks leven buschauffeur, maar daarnaast ook een echte horrorfanaat. “Ik ben vooral verzot op films met geesten: The Conjuring, Poltergeist… De kinderen kijken soms ook mee, maar aan Lights Out had ik me wel wat mispakt. Na het zien van die film hebben ze geen oog dichtgedaan”, glimlacht Dimitri. Halloween is iets waar hij met het hele gezin naar uitkijkt. “We gaan ook elk jaar mee op griezeltocht in onze gemeente. Trick or treat is hier spijtig genoeg nog geen traditie, maar ik denk erover na om zelf zo’n wandeling te organiseren. Hoe dan ook: de kinderen vinden het geweldig dat iedereen stopt aan onze deur en foto’s maakt.” Ondertussen gaf Dimitri al aardig wat geld uit aan Halloween. “Maar geloof me vrij: voor 150 euro heb je tegenwoordig niet veel meer.” En dus haalt Halloween Dimitri’s creatiefste kant naar boven. “Dit jaar heb ik van een oude kast een mooie grafzerk gemaakt. Zo komt er elk jaar wel iets bij.” Aan de dakgoot bungelt een afgehakt zombiehoofd. “Er speelt ook een bandje met griezelige muziek. Op een avond was ik dat vergeten af te zetten. De buurman is toen komen aanbellen om te zeggen dat zijn kinderen bang waren en niet konden slapen”, grijnst Dimitri. Als buschauffeur geeft hij zijn ogen de kost met Halloween. “Maar dat valt eerlijk gezegd wat tegen dit jaar. Nu ja: wat je zelf doet, doe je meestal beter”, zegt hij met een knipoog.

Lees meer over: