Bayernwald in de kijker op Open Monumentendag

Bart Vanacker in de loopgraven van het Bayernwald. (foto EF) © Eric Flamand
Redactie KW

De loopgraven in Bayernwald in Wijtschate zijn maar liefst 300 meter lang en het grootste overgebleven authentiek gerestaureerde loopgravenstelsel van Vlaanderen. Tijdens de rondleidingen op Open Monumentendag van 12 september wordt dit keer de nadruk gelegd op de voeding van de Duitse soldaat.

De zondag nadien wanneer de Franse tegenhanger van de Open Monumentendag wordt georganiseerd, Journée Patrimoine, worden gidsbeurten in het Frans georganiseerd. Vlaemsch Attitude is de grensoverschrijdende samenwerking tussen Bailleul, Heuvelland en Saint-Jans-Cappel, gesteund door een Europees project. In dit kader nodigt Heuvelland de Fransen uit om kennis te maken met Bayernwald om zo ook het Duits verhaal van de eerste wereldoorlog te begrijpen.

“Bailleul, Heuvelland en Saint-Jans-Cappel werden tijdens de Eerste Wereldoorlog van de kaart geveegd. De rol van de Duitse troepen en daaraan verbonden het strategisch belang van Bayernwald is bij vele Fransen onbekend. Zij focussen meer op de slag van de Kemmelberg waar wel actief werd gestreden door de Franse troepen en waar bijvoorbeeld het Franse massagraf aan de voet van de Kemmelberg een zeer pakkend voorbeeld van is.”

Goulashkanon

In de Nederlandstalige rondleiding ligt het accent op de rol van de frontkok in Bayernwald. “Onze gidsen vertellen je over het recht van de soldaten op alcohol en tabak en geven ook mee wat soepmannen waren en geven de betekenis mee van een een goulashkanon”, zegt Bart Vanacker. Een tweede activiteit op de Heuvellandse Open Monumentendag is een tentoonstelling in het Oud Sociaal Huis in Wijtschate. “De tentoonstelling wil met de gevonden vondsten tijdens de omgevingswerken deze donkere bladzijde in de geschiedenis van het dorp belichten.”

(MDN)